FUTBOL
Esports 24/06/2013

Guardiola exporta el seu talent

El tècnic es presenta avui al Bayern cridat a marcar una nova era lluny del Camp Nou

Isaac Lluch
3 min

MunicAvui no és només un dia molt especial per a Leo Messi, que fa 26 anys. El seu primer aniversari com a pare. També ho és per a l'entrenador que més li ha facilitat la seva eclosió com a millor jugador del món. És probable que Pep Guardiola es recordi de felicitar-lo amb un breu missatge telefònic, si bé el tècnic català tindrà, especialment avui, mil coses al cap i poc temps per digerir tot el que li anirà passant al llarg del dia: comença una etapa trepidant amb el millor equip de la temporada passada, el Bayern de Munic.

A l'entrenador que va aconseguir un triplet de Copa, Lliga i Champions en la seva primera temporada al Barça li espera avui un club tan cofoi pel triplet que va deixar en herència Jupp Heynckes com orgullós de l'arribada del de Santpedor.

Santpedor. Una paraula que ja surt als titulars de la premsa alemanya. Guardiola està en boca de tothom. Diaris, ràdios i televisions han revisat des de tots els angles possibles la seva biografia, des dels seus orígens al Bages a l'any sabàtic a Nova York.

Potser aviat trobarà a faltar l'anonimat que tenia als Estats Units, perquè a Alemanya l'esperen amb una expectació desbordada. El Bayern ha acreditat 200 periodistes per a una presentació que donarà la volta al món. La Bundesliga no havia experimentat una bogeria així per a l'estrena d'un entrenador en els 50 anys de la seva història. Fins fa no gaire, equips de la Primera Divisió alemanya convocaven les rodes de premsa dels seus entrenadors als bars del club, amb taules de fusta al voltant, convit a entrepans de salsitxes i hamburgueses amb mostassa i un cafè carregat.

Però aquest migdia, a partir de les 12 hores, tot serà majestuositat a la sala de premsa de l'Allianz Arena de Munic. Guardiola parlarà majoritàriament en alemany flanquejat per icones de la Bundesliga com Uli Hoeness, Karl-Heinz Rummenigge i Matthias Sammer, president general, president de la junta i director esportiu del Bayern, respectivament. El grau de domini de l'alemany és un dels factors claus que marcaran el major o menor èxit de Guardiola al primer club que entrena a l'estranger. Per això fa mesos que estudia la llengua "com un boig", diuen al seu entorn.

Quantitativament, Guardiola només pot perdre després del triplet de Heynckes. "Pressió, pressió, pressió", escriu la premsa. ¿Com pot millorar l'èxit de la temporada passada? ¿Com aconseguirà rendir com a entrenador en la primera etapa fora de casa seva? ¿Ajudarà a crear una Masia bavaresa?

A Munic tothom té la sensació que amb Guardiola, però, s'iniciarà una era. "El millor està per arribar", resumeix el capità Philipp Lahm. Fins fa poc el Barça era per al Bayern la referència del que volia ser. Després del balanç de 7-0 en la semifinal de la passada Champions, del triplet i de l'arribada del català, el club bavarès creu que li pertany l'horitzó. Què farà Guardiola igual que a Barcelona? Prescindirà d'hotels de concentració? Jugarà amb un fals 9 ? Com posarà el segell Barça? Serà capaç d'enfrontar-se per primer cop al club del seu cor?

423 dies després d'anunciar que abandonava el Camp Nou perquè s'havia "buidat del tot" i necessitava "tornar a omplir-se", Guardiola apareixerà avui plenament il·lusionat. Però no podrà fer-se responsable ni de les noves altes expectatives que crea a Munic ni de la nostàlgia que provoca a Barcelona. Amb Tito Vilanova admetent que la relació amb Guardiola "s'ha refredat", les comparacions del que facin l'un i l'altre seran una constant. Vilanova va dir el seu primer dia que perdria totes les comparacions amb el seu antecessor i va arribar al rècord de 100 punts a la Lliga. Però ara, amb Pep de nou actiu, és quan comparar serà un exercici tan habitual com inquietant. A Munic potser a Guardiola el compararan amb Heynckes i amb el brillant entrenador que va guanyar 14 títols amb el Barça. Les comparacions no només faran el pont aeri Barcelona-Madrid sinó Barcelona-Munic. Caldrà cordar-se novament fort els cinturons.

stats