COPA DEL REI
Esports 18/01/2012

Guardiola i Bernabéu, sinònim d'èxit

Albert Solé
3 min
Guardiola i Bernabéu, sinònim d'èxit

Sis visites seguides al Santiago Bernabéu amb quatre victòries i dos empats amb gust de victòria no són cap casualitat. Pep Guardiola, des que és entrenador del Barça, no sap què és perdre al santuari blanc i ha superat sempre tàcticament els tres entrenadors que s'hi ha trobat: Juande Ramos -que acabava de substituir Schuster-, Manuel Pellegrini i José Mourinho. Aquest és el millor aval que té el Barça aquesta nit al Bernabéu, a banda de saber que Leo Messi, després de dos partits reservant forces, sortirà a totes i de tenir un bloc de jugadors d'extrema qualitat molt compromès. El Bernabéu ja no fa por.

El Barça de Guardiola ha arribat a l'estadi del Madrid de diferents maneres; per davant en la classificació, per darrere i dues vegades en el partit d'anada d'una eliminatòria a doble partit, i sempre s'ha sortit amb la seva. Ningú pot avançar el futur, però l'experiència dels últims anys ens pot fer assegurar que el Barça tornarà de Madrid viu amb un bon resultat de cara a la tornada al Camp Nou de dimecres que ve, 25 de gener.

Aquella nit del 7 de maig del 2008

És una data marcada amb vermell en la memòria històrica de molts barcelonistes. Aquell dia es va posar punt final als cinc anys de l'era de Frank Rijkaard i Ronaldinho. Aquell dia el Barça va tocar fons en fer-li el passadís al Madrid com a campió de Lliga i després, en un clàssic sense res en joc tret de l'honor, va perdre els punts i l'honor (4-1). Aquella mateix nit Joan Laporta va vèncer les últimes reticències per fer fora el tècnic holandès, que tenia un any més de contracte -fins a aquella nit creia que es mereixia acabar-lo-, i va apostar al 100% pel tècnic que li recomanava tothom, des d'Evarist Murtra fins a Txiki Begiristain des de feia temps: Pep Guardiola. Laporta necessitava un cop d'efecte després d'haver hagut d'acotar el cap al camp del màxim rival, i no va tardar ni 24 hores a anunciar que el nen de Santpedor seria el nou entrenador del primer equip. De l'onze titular que va sortir humiliat del Bernabéu, cinc jugadors també seran titulars avui: Valdés, Puyol, Abidal, Xavi i Messi. Què ha canviat? Pep Guardiola. Amb ell a la banqueta el Barça no ha tornat a perdre al camp del Madrid, només ha perdut un clàssic dels 12 que ha disputat fins ara i ha guanyat 13 dels 16 títols que ha disputat. Impecable.

Més baixes al Barça que al Madrid

En qüestions estrictament esportives el Barça no pot especular gaire amb l'alineació, ja que les múltiples baixes -Villa, Fontàs, Pedro i Afellay lesionats, Keita amb la selecció i Maxwell al PSG- l'han deixat molt minvat, amb només 15 jugadors del primer equip, i per tant l'onze titular està força cantat: la defensa i el mig camp de gala, amb Pinto a la porteria i Messi, Cesc i Alexis al davant, tret de sorpresa. La banqueta serà molt jove, amb Thiago, Cuenca, Jonathan dos Santos i Sergi Roberto, a més de Valdés, Adriano i Mascherano.

Del costat blanc, en canvi, Mourinho està jugant a amagar les cartes fins a l'últim moment, com és normal, i l'única baixa segura ara per ara és la d'Arbeloa per sanció, ja que les lesions són una incògnita. Khedira està lesionat de fa dies, però a Madrid ningú descarta que rebi l'alta avui mateix; Pepe no es va entrenar dilluns, i segons el diari Marca Di María no jugarà per una contractura, però Mourinho ahir no el descartava. I encara és més misteriosa l'absència de Carvalho, que no és baixa ni alta oficial.

stats