Esports 24/07/2019

Griezmann i De Jong il·lusionen

Estrena positiva dels dos fitxatges a la pretemporada, tot i la derrota davant del Chelsea (1-2)

Xavi Hernández Navarro
3 min
Griezmann i De Jong il·lusionen

BarcelonaDesprés d’escenificar a Twitter una picabaralla entre entranyable i incòmoda, el Barça i el Chelsea, dos rivals habituals a la Champions, es van enfrontar on tocava: la gespa de l’estadi de Saitama. En el marc de la Rakuten Cup -l’amo de la multinacional japonesa, Hiroshi Mikitani, va sortir a la foto dels prolegòmens-, catalans i londinencs van disputar un partit típic de gira, amb molt d’espai per a les proves i poc, per tant, per treure grans conclusions més enllà de la diferència en el to físic, favorable en aquest cas al Chelsea, que comença la Premier d’aquí poc més de dues setmanes. El resultat final (1-2) va somriure als 'blues'. Rakitic, amb un golàs des de fora de l’àrea, va maquillar en els minuts finals dos gols previs d’Abraham i Barkley.

En clau culer, Ernesto Valverde va donar lloc d’inici a Antoine Griezmann, va tornar a mesclar Piqué i Umtiti d’inici a l’eix de la defensa i va insinuar novetats al lateral dret tant en posicionament com en jerarquia. Repassem a continuació aquests i altres fets interessants de l’estrena del tercer Barça del Txingurri en terres japoneses.

Griezmann, referència mòbil

A l’espera de Suárez i Messi, el francès va jugar en punta

El fitxatge més car de l’estiu al Camp Nou va debutar amb Collado i Dembélé oberts a les bandes. Li va costar entrar en joc, si bé un cop calent va generar coses al seu voltant. Va demostrar, això sí, que no és un davanter centre tradicional. Sempre mòbil, es va sobreposar a l’inconvenient de no tenir un company més avançat -un Diego Costa o un Mbappé, parlant clar- teixint complicitats amb Alba, buscant Dembélé a l’espai i associant-se amb Riqui Puig per dins. El paisatge serà molt diferent per a Griezmann quan li toqui compartir hàbitat amb Messi i Suárez, però segur que oferirà arguments per trobar el seu paper. Valverde el va elogiar a la sala de premsa: “Transmet perill i té males idees per al rival. N’esperem molt”.

De Jong ja mana

Personalitat i nervi partint des de la posició de pivot

El migcampista holandès va jugar la segona part amb Rakitic i Aleñá al mig del camp. Va ocupar la posició de pivot, la clàssica de Busquets -que va aparèixer a la foto de l’1-0, tot sigui dit-, però, a diferència del català, la va interpretar de manera menys posicional, menys pacient. En part per això, va lamentar que Neto preferís donar una pilota a la banda abans que passar-l’hi a ell en un moment de pressió alta del Chelsea. I és que De Jong està acostumat al risc de l’Ajax. No li crema la pilota, la necessita. I si té al cap la passada següent, li és igual tenir dos rivals a sobre. Fruit d’aquesta clarividència, l’internacional 'oranje' va presentar una estadística impol·luta d’entregues: 42 de 42.

Semedo, intransferible

El portuguès tindrà carril per la banda dreta

La decisió tàctica més sorprenent de Valverde va estar relacionada amb el lateral dret. Quan el tècnic culer va donar l’onze, tothom va imaginar-se Sergi Roberto ocupant aquest carril -fet habitual en els últims cursos- i Oriol Busquets acompanyant Sergio i Riqui Puig al mig. Però amb les peces al damunt de la gespa va passar tot el contrari. L’experiment va fer patir el guixolenc i va desdibuixar els minuts del reusenc com a interior dret. A la segona part, amb Semedo i Malcom ocupant la mateixa banda, l’atac va ser més simètric. De fet, les millors lloances del Txingurri a la sala de premsa van ser per al portuguès. “És un jugador molt important per a nosaltres. És rapidíssim i el futbol va en aquesta direcció”, va argumentar sobre l’ex del Benfica, que no sortirà aquest estiu tret que arribi una oferta astronòmica.

Fredor amb Rakitic

Va fer un golàs, però Valverde li treu l’etiqueta d’indispensable

En contrast amb la contundència que va exhibir amb Semedo, Valverde va rebaixar el to que sempre havia utilitzat amb Rakitic, que va fer un golàs contra el Chelsea i ha repetit per activa i per passiva que es vol quedar al Barça. Cap de les dues coses va estovar el tècnic al postpartit a Saitama: “Rakitic ha sigut un jugador important, i no sé si ho serà aquesta temporada. El temps passa. Haurà de guanyar-s’ho”. L’ús del pretèrit indefinit no acostuma a ser casual. I el mercat de fitxatges encara té setmanes de recorregut.

stats