ESPORT EN FEMENÍ

El Govern balear prepara el pla d’igualtat en l’esport

Aquesta mesura afectarà tant la part esportiva com la tècnica. Es donarà a conèixer a principis de 2019

El Govern balear ha començat a treballar en un pla d’igualtat en l’esport que, segons ha pogut saber l’ARA Balears, podria veure la llum el primer trimestre de 2019. Aquesta és la intenció de Fanny Tur, al capdavant de la Conselleria de Cultura, Participació i Esports, des de la qual aquesta legislatura s’han fet passes per donar més visibilitat i oferir un suport especial a l’esport femení. Són mesures avui dia necessàries per concedir ajuda suplementària a clubs i equips femenins.

Existeixen prou eines per conèixer les dificultats de la dona en l’esport quan les comparam amb les oportunitats masculines, però no hi ha unes línies generals ni específiques a seguir. Falta un pla d’igualtat. En aquesta situació es troba el Govern, que de moment ha fomentat l’esport femení amb diferents apostes puntuals, però ara emularà el que ja s’està fent en altres comunitats, com la d’Aragó.

El pla que es prepara afectarà tant la part esportiva com la tècnica i s’encarregarà en els pròxims mesos. De moment, està pendent de la diagnosi, d’analitzar les línies d’actuació realitzades fins ara, d’establir objectius, de fer un cronograma i un seguiment de la implantació del pla d’igualtat i de la seva inclusió en els propers pressupostos.

Són un seguit de necessitats que demostren que els objectius encara es troben en una fase embrionària. “En aquesta legislatura s’han duit a terme iniciatives importants en aquest sentit, però creim que es necessita un document global i general que planifiqui aquestes polítiques d’igualtat en l’esport durant els pròxims anys. Amb l’experiència d’aquesta legislatura, es vol incorporar d’una manera ferma la participació de la dona en l’àmbit de l’activitat física i esportiva”, comenta la consellera de Cultura, Participació i Esports, Fanny Tur. La idea del Govern és fer un pla amb una visió de mitjan i llarg termini, de 5 a 10 anys, per arribar a tenir un equilibri de sexes a les federacions.

Institut Balear de la Dona

Per posar en marxa el Pla d’igualtat, el Govern comptarà amb l’assessorament tècnic de l’Institut Balear de la Dona. Una de les claus del pla d’igualtat és que estarà enfocat a la necessitat de lluitar contra la violència contra les dones. “Queda masclisme a l’esport, a la política i a la societat en general, i s’ha de treballar per modificar les conductes en tots els àmbits. Si l’esport serveix per inculcar valors d’integració social, també ha de servir per inculcar polítiques d’igualtat”, explica Tur.

Les dades recollides mitjançant un observatori s’analitzaran per conèixer el retorn que poden tenir les iniciatives una vegada aplicades. Però el pla ja visualitza alguns problemes per a les federacions petites. De manera progressiva es procurarà que totes les directives de les federacions tinguin representació femenina. “El problema és que moltes d’aquestes ja tenen prou feina a tirar endavant i haurem de ser ser flexibles”, comenta Fanny Tur.

Implementar polítiques estables

“Es necessita estabilitat i consolidació de les polítiques”, precisa la consellera. Per aquest motiu, el pla també tindrà la complicitat de la Universitat de les Illes Balears. “Les polítiques de foment d’igualtat dins l’esport han de mantenir-se almanco durant els pròxims cinc o deu anys perquè siguin estables”, diu. Al marge de les actuacions que es duran a terme amb el pla d’igualtat, la Conselleria ha tingut temps per fer una ullada enrere i recordar que “la legislatura passada va ser una època d’arrasament de les polítiques esportives perquè es varen carregar moltes línies d’ajudes públiques i de l’esport. Per tant, molt manco es varen impulsar iniciatives de visibilitat de l’esport femení. Veníem d’una legislatura amb Jaume Matas, en què la política esportiva va consistir a construir el Palma Arena i amb una hipoteca que encara pagam i que s’endú una tercera part del pressupost d’Esports”, afirma Tur.

EDICIÓ PAPER 19/10/2019

Consultar aquesta edició en PDF