GRADA D'ANIMACIÓ
Esports 08/03/2013

El pacte per la Grada Jove va ser anterior a la campanya electoral de Rosell

L'aleshores precandidat va signar el document el maig del 2010 i un dels firmants va ser Josep Lluís Sureda, històric líder dels Boixos. Se'ls va proposar explotar un bar per pagar les despeses

T. Padilla / A. Solé
3 min

BarcelonaLa bengala que va tirar algú, que encara no s'ha identificat, després del tercer gol del Madrid va obrir la caixa dels trons entre el Barça, els Mossos i les penyes joves d'animació. Ahir al matí, aquests grups van tenir una reunió entre ells per decidir quines mesures de protesta prenien, i van acordar fer una vaga d'animació, des d'avui fins al final de la Lliga. El grup Fanàtics de moment farà aquesta vaga d'animació a partir de dissabte, en el partit contra el Dépor, en el qual es veurà la zona del Gol Sud baix plena de cadires buides i amb una gran pancarta en la qual es podrà llegir: "Aquest és el cementiri que voleu".

A la reunió hi havia els grups Fidel, Nostra Ensenya, Almogàvers, KF, Supporters Puyol, Tòxics Ventura i Unibarçataris, tots els que formen Fanàtics, menys els Boixos Nois. Els Boixos, però, sí que van participar en les dues reunions amb Sandro Rosell del 2010, quan es va signar un document amb les condicions per a la creació de la Grada d'Animació. El document, com informava l'ARA aquesta setmana, constava de sis pàgines amb el membret de la candidatura de Rosell i amb les firmes dels diferents grups al final. Després d'anys negant l'existència d'aquest pacte, aquesta setmana el club ho ha acceptat i Catalunya Ràdio ha explicat que al final del text es pot veure la firma de Josep Lluís Sureda, líder històric dels Boixos Nois amb vincles amb grups de caràcter neonazi i passat en les joventuts d'Estat Català.

Catalunya Ràdio, que ha publicat la primera pàgina del document a què ha tingut accés, ha descobert que el pacte es va signar el 16 de maig del 2010, quan encara no havia començat la campanya electoral. Posteriorment, Rosell va negar l'existència d'aquest pacte durant els debats electorals quan Agustí Benedito li va preguntar sobre el tema. En total, firmen el document 10 grups. Altres grups que firmen són Tóxicos Ventura, ICS, Taliban Barça, Grup Fidel, Nostra ensenya, KF, Unibarçataris, Almogàvers i Supporters Puyol. Tots els firmants són socis del FC Barcelona.

Del document n'hi ha 11 còpies. És un document de sis pàgines amb el símbol de la candidatura de Rosell i amb les condicions de la futura Grada d'Animació. El document va arribar fa tres dies a les oficines del club i molts directius no l'havien vist. Al punt quatre del document es deixa clar que "no es tolerarà la violència". El model que proposava el document es comprometia a crear un consell específic per gestionar la Grada d'Animació. Un consell format pels diferents grups d'animació que escolliria un president, que seria l'encarregat de parlar amb el club. I Sandro Rosell es comprometia a posar part del pressupost per a la Grada Jove, malgrat que havia de ser un ens autogestionat. Algunes propostes per administrar econòmicament el grup eren gestionar un bar a la boca corresponent a l'estadi o vendre productes oficials de Fanàtics. La idea era trobar les solucions per garantir la presència dels membres d'aquesta Grada també en els partits fora del Camp Nou.

Segon expedient

Els problemes per a la junta directiva relacionats amb aquest afer no s'aturen, ja que la direcció general d'Administració de Seguretat del departament d'Interior li ha obert un segon expedient sancionador per haver venut entrades a baix preu a grups violents sense informar-ne el coordinador de seguretat dels Mossos d'Esquadra. Aquesta sanció oscil·larà entre els 3.000 i els 60.000 euros. Serà la segona multa que rebrà el FC Barcelona, després de la que li van posar per haver permès l'entrada de la bengala a l'estadi -no pel llançament, sinó per les deficiències de seguretat que van permetre l'entrada de la bengala-, que serà d'entre 60.000 i 600.000 euros.

Ahir al matí Cardoner, durant la visita a la nova Àrea Social del Camp Nou, no tenia constància encara d'aquest segon expedient de la conselleria d'Interior, però va assegurar que l'acataran sense objeccions. El Barça sap que no va fer les coses bé quan va decidir fer una prova pilot de la Grada d'Animació al marge de la policia catalana, que li havia desaconsellat diverses vegades que ho fessin perquè no podien garantir-ne la seguretat. Tots els directius que han parlat públicament des de divendres -Jordi Cardoner, Sandro Rosell, Toni Freixa i Jordi Moix- han reconegut l'error i han demanat disculpes. I ara el següent pas serà refer els ponts trencats amb els Mossos.

stats