Esports 23/08/2013

Gareth Bale, l'última follia de Florentino

El Madrid pagarà 99 milions d'euros fent del gal·lès el jugador més car de la història del futbol mundial

Toni Padilla
3 min
VESTIT DE BLANC Bale, amb la samarreta del Tottenham. El gal·lès seguirà vestint de blanc.

BarcelonaGareth Bale no va jugar el partit d'ahir del Tottenham al camp del Dinamo de Tbilisi georgià argumentant patir unes molèsties al peu. El jugador internacional gal·lès serà l'últim fitxatge del Reial Madrid i es convertirà en el més car de la història del futbol. Després de setmanes de negociacions entre el club del nord de Londres i el Madrid, el Tottenham acceptarà una oferta que oficialment serà de 99 milions d'euros, malgrat que aquesta podria incrementar-se en funció de les clàusules pactades entre les dues entitats. Florentino Pérez tenia decidit que no volia fer públic un fitxatge de 100 milions d'euros per una qüestió d'imatge, però el president dels madridistes ha protagonitzat el seu últim acte de follia megalòmana en pagar una xifra mai vista per un jugador just en una època de crisi.

El Madrid ha preferit no anunciar encara el fitxatge per no eclipsar el partit d'homenatge a Raúl ahir al Bernabéu, però el farà públic aviat si no sorgeix cap problema d'última hora. El club blanc fitxa un jugador jove de 24 anys, ràpid i tècnic, però que aquesta temporada passada no ha estat entre els 10 jugadors de la Premier que venen més samarretes. Bale és la gran estrella del Tottenham, però no pas de la Premier. L'aposta és arriscada, ja que es compra un home que no jugarà el Mundial perquè la selecció del País de Gal·les no té gaires opcions, i només ha guanyat un títol menor -la copa de la lliga del 2008-. "Sembla una broma de mal gust. Tothom parlant de la falta de diners, que cal seguir un fair play econòmic i arriba aquesta oferta", es queixava el tècnic de l'Arsenal Arséne Wenger. "El jugador és fantàstic, però tot plegat sembla una bogeria", afegia Gary Lineker, exjugador del Tottenham.

El Madrid hauria ofert un sou d'uns 192.545 euros setmanals a Bale, una xifra que podria ser més alta en funció de les variables del contracte. Una xifra de diners, tant la del sou com la del traspàs, que no ha agradat gaire a molts jugadors del Madrid. Cristiano Ronaldo, un home que va arribar amb més cartell i s'ha fet un fart de fer gols, era fins ara el jugador més car de la història, ja que va costar uns 96 milions quan va ser fitxat del Manchester United l'estiu del 2009. El Tottenham, per la seva banda, ja gasta els diners que rebrà fitxant Willian, un brasiler que arriba de l'Anzhi rus. Els spurs ja han fitxat aquest estiu Soldado, Chadli i també pot tancar el fitxatge de Lamela (Roma).

El fitxatge de Figo

En espera de saber les xifres exactes del fitxatge del jugador nascut a Cardiff, que va costar tot just 7 milions al Tottenham quan va ser fitxat del Southampton, queda el dubte si Bale serà el primer jugador de la història que costa més de 100 milions d'euros. Florentino Pérez s'ha especialitzat en els últims anys a sorprendre pels seus fitxatges mediàtics, pagant xifres mai vistes. Abans de l'arribada a la presidència del club blanc de Florentino, el Madrid mai havia protagonitzat el fitxatge més car de tots els temps -el Barça dos cops, amb el fitxatge de Cruyff el 1973 i el de Maradona el 1982-. El 2000, però, el Madrid va pagar uns 43 milions d'euros per pispar Figo al Barça. El fitxatge va arribar pocs dies després d'aquell d'Hernán Crespo per la Lazio, i va ser el més car de tots els temps durant uns dies.

Figo va ser el primer gran cop de mercat de Florentino Pérez, el president que des de llavors ha anat elevant el llistó. El rècord de diners pagats per Figo va ser superat pel mateix president el 2001 amb Zidane (uns 62 milions), Kaká el 2009 (uns 65), Cristiano Ronaldo el mateix 2009 (96 milions) i finalment Bale. Ben cert és que últimament s'han pagat sumes de diners esbojarrades per jugadors com Ibrahimovic, Falcao, Hulk i Neymar, però des del 2000 el Madrid té la condició de ser el club que ha pagat més per un sol jugador en la història del futbol. Tres dels cinc jugadors que han costat més (Bale, Cristiano, Ibrahimovic, Kaka i Falcao) han estat fitxats pel club blanc. Els altres dos, per al Barça en el cas d'Ibrahimovic i el Mònaco en el cas de Falcao.

De Grove a Bale

Xifres exagerades, especialment quan es comparen amb altres èpoques. Si l'escocès Willie Grove va ser el primer home de la història que va costar 100 lliures britàniques (el 1893), Cruyff va ser el primer jugador que va costar més d'un milió d'euros, Maradona el que va costar més de cinc i Jean-Pierre Papin, més de 10. El fitxatge del golejador francès del Marsella per part del Milan va ser el 1992. Des de llavors, la xifra ha anat creixent de mica en mica fins que Florentino i els milionaris com la família Al Thani i Abramóvitx han trencat les regles del joc.

stats