LA POLÈMICA DELS DRETS AUDIOVISUALS
Esports 04/09/2011

Futbol i ràdio: un matrimoni en crisi

Albert Solé / Auri Garcia
4 min
Futbol i ràdio: un matrimoni en crisi

L'inici de la temporada de Lliga 2011/12 ha estat protagonitzat, a més de la vaga de futbolistes, per la polèmica de les ràdios. La Lliga de Futbol Professional (LFP) vol cobrar els drets a les ràdios, igual que a les televisions, i les emissores no hi estan d'acord i al·ludeixen al dret a la informació.

Què demanen la LFP i Mediapro?

Fins a 3 milions d'euros a una ràdio per retransmetre els partits

Es vol cobrar a les emissores per la Lliga de Primera i Segona divisió i per la Copa, a excepció de la final, organitzada per la Federació. La LFP ha previst quatre paquets, que comencen per l'accés a les cabines i les sales de premsa i van pujant de nivell amb accés a peu de camp i fins i tot entrevistes en exclusiva com les de les televisions. Els preus d'aquests paquets són variables en funció d'àmbit d'emissió i resultats d'audiència. Tot i que oficialment la LFP només ha demanat que les emissores presentin ofertes, fonts del sector revelen que demana uns 3 milions anuals a la SER i la Cope i uns 700.000 a les emissores d'abast estatal menys escoltades.

Què diuen les ràdios?

Es mantenen fermes a no pagar per les retransmissions

En l'última reunió entre emissores de ràdio públiques i privades, que es va fer dijous, totes van mantenir-se fermes en el compromís de defensar juntes el que consideren dret a la informació i de no pagar el cànon per aquest concepte. El primer que critiquen les ràdios de la LFP i de Mediapro són les formes, ja que encara no hi ha hagut cap reunió amb les ràdios per parlar del tema i només s'han comunicat oficialment per burofax. Les ràdios defensen la seva posició amb diferents arguments. Consideren que els drets de televisió no tenen res a veure amb els de ràdio i que les retransmissions radiofòniques ajuden a engreixar el negoci del futbol. També diuen que amb els pocs diners que recaptaran amb la mesura en relació amb els diners que mou el futbol tampoc s'arreglaran els problemes econòmics dels clubs.

Què passarà la pròxima jornada?

Les ràdios pensen tornar a retransmetre els partits per TV

Sense reunions a la vista i amb les posicions tan allunyades, cap ràdio entrarà a cap camp i faran la retransmissió des de l'estudi amb la televisió. Les que ho vulguin pagaran una entrada i el periodista explicarà el que vegi des de la graderia.

Com funciona a les altres Lligues d'Europa?

La Premier i la Bundesliga cobren; la Serie A, no

En les altres tres lligues més importants d'Europa el model radiofònic és molt divers. A Itàlia, igual que a Espanya fins ara, les ràdios no paguen res per retransmetre els partits de la Serie A. La Premier League anglesa és l'altre extrem, ja que els drets de ràdio es gestionen com els de televisió, en exclusiva i al millor postor. Així, actualment només tres ràdios tenen els drets, però cada una d'un partit diferent (com aquí amb la televisió: el partit de TV3, el del C+ i la resta GolT i C+ Liga). A la Bundesliga alemanya han tingut el mateix problema que a Espanya però ja el tenen mig resolt. Quan la Lliga va voler cobrar a les ràdios s'hi van negar en rodó perquè no creien que existissin els drets d'emissió de ràdio i el cas va anar a judici. Mentrestant, la solució intermèdia va ser que les ràdios pagaven per un servei, per tenir una cabina en condicions i accés als protagonistes al final del partit. Fa poc, però, el jutge va dir que la Bundesliga tenia dret a cobrar a la ràdios. Encara no s'ha decidit com s'executarà la sentència, tot i que es fixen en el model anglès.

Les ràdios paguen per fer la Champions?

Només paguen per la final, però cada club és lliure de cobrar si vol

La UEFA només cobra a les ràdios per retransmetre les finals (per exemple, 20.000 euros cada cadena per la de Wembley, i 17.000 per la de la Supercopa de Mònaco). Els partits de fase de grups i de les eliminatò ries no els cobra la UEFA, però cada club pot decidir si ho fa. Els equips anglesos i els turcs són els que solen cobrar a les ràdios.

I per als Jocs Olímpics i els Mundials?

Depèn de si estan dins de la UER (Unió Europea de Radiodifusió)

La FIFA i el COI només acrediten les ràdios que formen part de la UER, que ja paguen un cànon anual per ser-hi. A Espanya només la SER, la Cope i RNE són a la UER. El COI és inflexible amb els Jocs Olímpics, però la FIFA, si altres emissores paguen molts diners, fa algunes excepcions. També es paga per fer el Tour (2.000 euros), Roland Garros, Wimbledon, i també l'Eurobàsquet (15.000 euros).

Per què ho demanen ara?

Els problemes econòmics dels clubs i altres matisos

Les greus dificultats econòmiques que travessen molts clubs de futbol estan al darrere d'aquesta iniciativa. Mediapro afegeix que es va generar l'escenari propici amb la nova llei general de l'audiovisual que es va aprovar l'any passat i que segons l'empresa acota què és i què no és dret a la informació. En realitat la llei només concreta en el cas de les televisions sense drets i no pas en el de les ràdios. En un article a l' ABC , el periodista José Antonio Abellán assenyalava que l'origen de tot és l'augment del fons de compensació per als que baixen a Segona. Madrid i Barça no estaven disposats a aportar les quantitats necessàries per augmentar-lo, i la LFP va optar per l'explotació dels drets radiofònics com a solució.

stats