Ciclisme - Tour de França
Esports 28/07/2018

Froome vola a la crono i es fica al podi, on Thomas sentencia el Tour

El líder de Sky recupera el tercer lloc però sucumbeix davant Dumoulin i el seu compatriota

Chris Froome a la crono d’Espelette

BarcelonaEl rostre de l’eslovè Primoz Roglic a la sortida ja insinuava que seria difícil retenir el lloc al podi. Quan el ciclista del Lotto Jumbo estava a punt de sortir, ja intuïa que la seva exhibició a la 18a etapa quedaria neutralitzada si Chris Froome tenia un d’aquells dies. Un dels que va tenir. Roglic, sense ulleres, fixava la mirada en un punt de l’horitzó i buscava aire, mirant d’aparentar tranquil·litat. Va deixar anar un últim sospir i va arrencar. L’exesquiador no va tenir mal ritme (va acabar vuitè, a 1 minut i 12 segons de Tom Dumoulin) però gairebé des del principi es va veure fora de la fotografia dels Camps Elisis de París.

Una fotografia que va quedar virtualment resolta després de la crono individual, que connectava durant 31 quilòmetres les localitats de Saint-Pée-sur-Nivelle i Espelette: si no passa res d’imprevist, Geraint Thomas pujarà al calaix més alt del podi, amb un segon lloc per a Tom Dumoulin, que ahir va ser el més ràpid, i un tercer graó per a Chris Froome. Dos ciclistes de l’equip Sky i un del Sunweb. Avui, en l’última etapa de la prova, totalment plana, recorreran 116 quilòmetres des d’Houilles fins al cor de la capital francesa.

“Pujar al podi amb Geraint és un somni, és increïble després de l’etapa tan difícil que vaig tenir divendres”, admetia el tres vegades campió del Tour. Per sort per a ell i per a desgràcia de Roglic, el seu domini de la contrarellotge li va permetre minimitzar l’agonia que li havia suposat el pas pel Tourmalet i Aubisque. “Vaig pensar que no seria possible, per això estic tan content”.

Òbviament, no ho estava tant com Thomas, que en cap moment va patir per veure’s vestint de groc a l’entrada a París. El ciclista de Sky va començar fortíssim, marcant el millor temps als parcials del quilòmetre 13 i 22, fins que en l’últim parcial Dumoulin, a l’ombra dels homes de Sky, va fer el salt per guanyar l’etapa amb un segon de marge sobre Froome. De fet, ni el mateix corredor holandès s’ho creia després de l’esforç (40:52). “Pensava que m’havia guanyat Chris, no sabia res dels parcials!”, va explicar un Dumoulin que hores abans de la crono no tenia ni vestit per córrer. “Estava molt nerviós. Al matí em vaig assabentar que havien perdut el meu skinsuit i que el patrocinador estava cosint-ne un de nou a correcuita. Estic molt agraït, no hauria pogut guanyar amb la preciosa samarreta de campió del món”.

Dumoulin queda ara a un minut i 51 segons de Thomas, que treu un avantatge de 2 minuts i 24 segons al seu company d’equip, Froome. El cap de files de Sky, però, s’assegura el podi amb gairebé un minut d’avantatge sobre Roglic (58 segons), que ahir va perdre la glòria que havia aconseguit en la jornada prèvia després de rodar un minut i 11 segons més lent que el britànic.

Les llàgrimes de Thomas

“He fet el que he pogut i estic content. Tenia bones sensacions i ho he donat tot”, deia després de l’etapa. “No tinc res a retreure’m. Ha sigut un Tour boig, però me n’aniré realment feliç i orgullós”. Com ho estarà Thomas, que va esclatar en plors en creuar la meta. “No m’ho puc creure, m’estic tornant boig, no sé què dir. És increïble, no m’hauria imaginat mai que això pogués passar, que jo pogués guanyar el Tour”, exclamava. El britànic, de fet, va confessar que hauria pogut fins i tot guanyar l’etapa contrarellotge. La va dominar durant dos terços de la carrera, però el director d’equip li va recomanar no arriscar tant als revolts. “Em va demanar que em relaxés, que m’assegurés el Tour. I és el que vaig fer i és increïble. L’últim cop que vaig plorar va ser quan em vaig casar”. Avui pot ser que hi torni, quan el coronin com a nou campió del Tour de França.