LA PISSARRA DEL MUNDIAL

Formiga, la migcampista eterna

És inevitable fer la comparació i tirar de metàfora. Ho sento. Però és que el cas de Formiga és especialment gràfic des del símil de qui fa la feina de mica en mica, de qui viu envoltada de gegants però és imprescindiblement útil, de qui acumula i acumula. Miraildes Maciel Mota, més coneguda com a Formiga en el món del futbol, es va convertir ahir en la futbolista amb més Mundials de la història. La brasilera, de 41 anys, va ser titular en la victòria ahir de la canarinha contra Jamaica (3-0) i va disputar 90 minuts que la situen en el primer lloc de totes les fites: és l’única futbolista que ha jugat en set Mundials. Des del 1995, Formiga ha jugat en totes les edicions de la màxima competició continental. Per agafar perspectiva del que significa això, la FIFA donava una dada demolidora: més de 150 jugadores que actualment són a França no havien nascut quan Formiga va disputar el primer Mundial, a Suècia.

El més espectacular de Formiga, però, no són les seves xifres, que òbviament ho són. El més al·lucinant de veure-la jugar és com ho fa de fàcil tot. Ho ha fet sempre així. Mai ha sigut una migcampista especialment cridanera, més enllà de ser l’única que conserva l’essència dels 90 de posar-se les mitgetes baixes i recollides a la canyellera. El contrast en plena era d’apujar-se-les fins al genoll és un detall més per focalitzar la mirada en ella.

Ha necessitat que passessin els anys per recollir els elogis merescuts, ella que per a tots els seleccionadors ha sigut inqüestionable. El seu estil és silenciós; Formiga viu d’estar sempre a lloc. No necessita recórrer gaires metres per interceptar una passada, no necessita ser la més ràpida per fer bé la cobertura, no necessita tocar moltes pilotes per tocar-les totes bé. No necessita córrer molt per donar un ritme altíssim al joc. Un, dos tocs. Sempre millorant la seqüència de passada. Per a molts serà el Brasil de Marta o, com ahir, i amb hat trick, el Brasil de Cristiane. Però qui fa lògic el caos brasiler és Formiga. L’eterna.

EDICIÓ PAPER 14/12/2019

Consultar aquesta edició en PDF