EL PLANTER DE GIRA
Esports 31/07/2011

Amb Fontàs i Thiago com a exemple

Albert Solé
4 min
Amb Fontàs i Thiago com a exemple

Cada pretemporada i cada gira internacional són un bona oportunitat per a l'aficionat culer de veure qui ve darrere dels cracs empenyent amb força. Normalment el tècnic del Barça de torn escull els millors jugadors del filial i del juvenil per completar la convocatòria i veure'ls en acció al costat dels jugadors ja consagrats, per observar com es desenvolupen en partits de poca transcendència.

Pep Guardiola és un tècnic que ha demostrat sobradament que confia en el planter, i tots els jugadors que han pujat al primer equip des que ell n'és el tècnic han passat abans unes petites colònies amb el de Santpedor. Pedro i Busquets van fer la primera pretemporada amb el Pep el 2008, i al cap d'un temps van incorporar-se al primer equip -Busquets primer, i després Pedro-. El 2009 van ser Andreu Fontàs i Thiago els que van debutar un estiu amb els grans , i aquest any han fet el salt oficialment i ja tenen fitxa del primer equip. Fontàs també va ser a la pretemporada del 2010, però Thiago no, perquè estava amb la selecció espanyola sub-19. Per tant, aquest és un pas previ que cap jugador del planter es pot saltar, encara que tampoc els assegura res i s'ho han de guanyar ells. Dels nou jugadors del filial convocats per a la gira americana, tres ja saben de què van aquest tipus de pretemporades especials: Dos Santos ja va fer la del 2009 i la del 2010; Muniesa, la del 2009, i Armando, la del 2010. El camí és llarg, ple de revolts i, a vegades, trobes cotxes contra direcció.

No hi són tots

Aquests nou jugadors convocats són molt conscients que molts d'ells no haurien de ser en aquesta gira. Pep Guardiola no ha pogut escollir lliurement els jugadors que volia endur-se per completar la convocatòria i per veure de prop les evolucions dels joves de La Masia que té marcats amb una creu de cara al futur. A més dels lesionats Montoya, Rafinha i Jonathan Soriano -havia de viatjar però es va lesionar contra el Bayern en l'últim partit a Munic-, no s'ha pogut endur els que estan convocats amb les seleccions espanyoles sub-19 i sub-20 com Marc Bartra, Sergi Roberto, Kiko Femenía, Sergi Gómez i Gerard Deulofeu. Aquest fet que sap tothom, se'l poden prendre de dues maneres els nou que són a la gira: "Sóc plat de segona taula i no cal que m'esforci perquè en triarà un altre", o bé "He d'aprofitar aquesta oportunitat que no hauria tingut en condicions normals perquè el Pep em vegi en acció i es fixi en mi". Qui sàpiga triar la segona opció potser serà el Puyol del futur, que quan estava al filial no era el que més destacava -va estar a punt de marxar al Màlaga-, però va saber aprofitar les oportunitats i ara és el primer capità del Barça que ha aixecat tres Champions.

D'aquests nou jugadors, sí que n'hi ha dos que clarament és quasi impossible que, per edat i per qualitat, puguin fer el salt en algun moment al primer equip: Armando i Carlos Carmona. De fet, Armando ni tan sols havia de pujar a l'avió per anar cap a Washington, però a última hora Pep Guardiola va canviar d'idea i va enviar a casa el central juvenil Oriol Rosell, que estava previst que fes la gira, i es va quedar Armando, de 27 anys i també central, per "decisió tècnica". A Carlos Carmona se l'ha emportat perquè al tècnic català li faltaven efectius en atac, però també es fa molt difícil pensar que pugui tenir regularitat en les convocatòries del primer equip, perquè al davant seu en atac hi ha Deulofeu, Femenía o, fins i tot, Cristian Tello.

Dels altres set futbolistes del filial, alguns ja fa temps que Guardiola els té assenyalats, i només la seva progressió dirà si arribaran algun dia a ser els nous Thiago, Fontàs, Pedro o Busquets. Es tracta de Jonathan dos Santos i de Marc Muniesa. El primer, és la tercera pretemporada que fa amb Guardiola, i una relliscada en la concentració de la selecció mexicana quasi li ha truncat la carrera. Però ha sabut demanar perdó a temps, i, a més, la més que possible marxa d'Oriol Romeu al Chelsea li torna a obrir les portes del filial, i de retruc, les del primer equip. El segon, Muniesa, té la mateixa edat que Espinosa o Balliu -acaben de pujar al filial després de guanyar-ho tot amb el juvenil A-, però és molt més precoç. Amb 16 anys es va trencar el genoll (tríada) i va estar un any aturat, i quan es va recuperar, Guardiola el va premiar amb el debut a Primera amb 17 anys (va ser expulsat contra l'Osasuna) i amb la convocatòria per a la final de la Champions de Roma. Tot i això, es va estancar; Bartra i Fontàs van passar-li al davant, i va semblar que la seva progressió s'havia aturat. Però encara té només 19 anys i torna a comptar per a Guardiola.

Masip, Cuenca i Riverola

Sorprèn relativament la decisió de Guardiola d'endur-se Masip com a tercer porter a la gira, ja que ha sigut el tercer porter del filial aquest curs, i deixar Miño i Oier a Barcelona, que ja han debutat a Primera (i Oier va seure a la banqueta de Wembley). Luis Enrique, però, li va donar a Masip més minuts dels que serien habituals per a un tercer porter, i els ha sabut aprofitar. El cas d'Isaac Cuenca també és curiós, ja que dels sis anys que fa que pertany al Barça, en quatre ha jugat cedit -l'any passat va contribuir activament a l'ascens del Sabadell a Segona A-, i només té 20 anys, però ara li ha arribat l'oportunitat de demostrar per què el Barça no se n'ha volgut desprendre mai. I Martí Riverola, que podria ser el primer jugador que arribi al primer equip després de passar per totes les categories del Barça, començant per l'Escola amb sis anys.

stats