RUGBI - HEINEKEN CUP
Esports 10/04/2011

Festa completa del rugbi català

Martí Molina
2 min
El Toló va poder contenir els atacs de la USAP durant el primer temps, però  els catalans es van imposar en la represa i van classificar-se per a les semifinals.

Va ser un dia atípic a Barcelona. Sota un sol que estabornia i unes temperatures més estivals que no pas pròpies del mes d'abril, la ciutat quedava inundada d'aficionats al rugbi. La gran majoria, uns 32.000, vinguts de la Catalunya Nord per animar l'equip usapista. Uns 8.000, arribats de la ciutat occitana de Toló, i la resta, seguidors locals d'aquest esport que no es van voler perdre una cita pionera a la ciutat. Tot plegat per omplir les 55.000 localitats de l'estadi, el dia que la USAP i el Toló disputaven els quarts de final de la Heineken Cup, l'equivalent a la Copa d'Europa de rugbi.

De bon matí començaven les activitats a la muntanya màgica de Montjuïc, l'epicentre de la festa. La superioritat numèrica dels aficionats de la USAP, als quals es van sumar els del Principat, feia que els voltants del recinte es tenyissin amb els colors sang i or. Els del Toló, tot i que en clara minoria, també es feien sentir a les rodalies de l'estadi. Això sí, sense que es produís cap tipus d'incident.

La grandesa del rugbi, d'aquell "esport de hooligans jugat per caballers", tal com diu la dita, fa que dues aficions rivals gaudeixin abans i després dels enfrontaments. Sigui alegres per la victòria o decebuts per la derrota, sempre regna un clima d'esportivitat. Per això hi havia famílies senceres, des dels avis fins als néts, grups d'amics i gent que anava pel seu compte.

Les portes de l'estadi s'obrien una hora abans i de seguida les grades s'anaven tenyint de senyeres i càntics de suport, que s'intensificaven quan els jugadors començaven l'escalfament o saltaven a la gespa just abans de l'inici.

L'ambient era tan excepcional que fins i tot va astorar els mateixos jugadors locals de la USAP, a qui se'ls escolava la pilota de les mans en els primers minuts. Sortosament per als usapistes, tot el que a l'inici eren febleses es van convertir en avantatges, sobretot al segon temps. Els nord-catalans s'avançaven en el marcador i posaven la por al cos als jugadors del Toló.

El partit acabava amb els aficionats de tots dos equips fent l'onada i gaudint junts del tercer temps. Tots els objectius s'havien assolit: el rugbi havia vingut a Barcelona i la USAP s'havia classificat per a les semifinals de la Heineken Cup. La festa del rugbi català va ser completa.

stats