POLIESPORTIU
Esports 13/06/2013

La Federació d'Handbol, en concurs de creditors

Albert Llimós
2 min

BarcelonaLa crisi s'ha cobrat una altra víctima. Una de les moltes que han anat caient al llarg d'aquests últims cinc anys. En aquest cas, una víctima que, ni de bon tros, era de les més dèbils. La Federació Catalana d'Handbol va presentar un concurs de creditors ofegada pels deutes.

A Cerdanyola del Vallès ahir va ser un dia dur. El president de la FCH, Tomàs Moral, va haver de comunicar als 60 treballadors de la Federació la notícia. Un dia abans ho va fer a la UFEC i la secretaria general de l'Esport. Avui ho comunicarà als 125 clubs que formen part de l'organisme. Uns clubs que apleguen 12.000 afiliats i 600 equips.

L'origen de la decisió

L'esport català està patint les greus conseqüències de la conjuntura econòmica. La FCH va presentar el concurs de creditors ofegada per uns mals resultats econòmics que s'arrosseguen des de fa anys. L'organisme té un fons de maniobra negatiu de 800.000 euros, un fet que ha provocat tensions de tresoreria que han derivat finalment en aquesta dràstica decisió.

A més, la FCH va tancar l'any amb pèrdues superiors als 50.000 euros i ja s'acumula un dèficit per sobre dels 200.000. Uns problemes financers que s'han aguditzat especialment per la pèrdua d'ajudes públiques. En l'últim trienni, les subvencions van caure un 74%.

A tot això, la FCH ha patit les conseqüències d'haver-se embarcat l'any 2001 -quan la crisi quedava molt lluny- en un gran projecte a Cerdanyola del Vallès. Aquell any la Federació va contribuir amb 7 milions d'euros per a la construcció d'un pavelló que ara és de titularitat pública, tot i que el gestiona la mateixa Federació. Aquests 7 milions s'han convertit en una rèmora difícil de suportar. De fet, els 50.000 euros negatius amb què es van tancar l'exercici 2012 van sorgir per dos motius: una provisió de 80.000 euros i el dèficit de 150.000 que va derivar de la gestió d'aquestes instal·lacions municipals de Cerdanyola.

Optimisme

Tot i la dramàtica situació, el president, Tomàs Moral, va assegurar que la voluntat és "continuar". "Tenim recursos, ingressos, la idea no és tancar la Federació, no és un concurs de liquidació", va explicar a aquest diari. El president va voler llançar un missatge de tranquil·litat a les famílies dels 60 treballadors que depenen de la FCH. "Els sous estan garantits", va asseverar.

El mes d'abril passat 66 de les 67 federacions esportives catalanes van fer una roda de premsa conjunta per demanar solucions per combatre la devastadora crisi. Les respostes no han arribat, els diners públics s'han retallat dràsticament i això ha obligat federacions com la d'handbol a fer aquest pas endavant. Un exemple que, malauradament, no serà una excepció. L'esport, més enllà del Barça, pateix.

stats