Misc 23/08/2015

Farah esprinta cap a la història amb uns 10.000 metres memorables

Gatlin i Bolt, protagonistes avui de la final dels 100 metres lliures

Toni Padilla
Mo Farah celebrant el seu triomf després de superar a la recta final els kenians Kamworor i Tanui.

BarcelonaEl britànic Mo Farah va revalidar el seu títol de campió mundial de 10.000 metres superant en l’última volta del Mundial de Pequín els seus rivals kenians, que s’havien conjurat per derrotar el corredor nascut a Somàlia. Farah, el noi que va fugir de la guerra i encara té família a Somàlia, encarava un dels grans reptes de la seva carrera, però no li va tremolar el pols. I això malgrat que es va entrebancar a l’última volta, abans de volar cap als llibres d’història. Amb un atac llarg a 500 metres del final, va imposar-se amb un temps de 27:01.13 després de fer l’última volta en 55 segons, i va deixar amb un pam de nas els kenians Geoffrey Kipsang Kamworor i Paul Tanui.

Des que va perdre davant l’etíop Ibrahim Jeilan a la final de 10.000 metres dels Mundials del 2011, Farah ha guanyat cinc grans títols (olímpics o mundials) consecutius. Amb aquest sisè títol, Farah, de 32 anys, remata un èxit sense precedents que encara pot millorar si guanya també la final dels 5.000 metres. Fondistes llegendaris com Haile Gebrselassie, Kenenisa Bekele, Emil Zátopek i Paavo Nurmi no van arribar a fites com aquesta del somali nacionalitzat britànic, un home que al mateix escenari d’aquesta final, a Pequín, va quedar fora de la final dels 5.000 metres als Jocs Olímpics del 2008, quan tenia fama de ser un atleta anàrquic. Ara ja es considera un dels millors atletes de la història.

L’altre protagonista del dia va ser l’eritreu Ghirmay Ghebreslassie, de 19 anys, que va guanyar l’or de la marató, malgrat que en corria una tot just per tercer cop. L’etíop Yemane Tsegay va guanyar la plata (2:13:07), seguit de l’ugandès Solomon Mutai (2:13:29). Els kenians van ser la gran decepció de la cursa, que no va poder acabar el català Carles Castillejo.

Bolt, contra Gatlin

Si les curses de fons van ser les protagonistes de la jornada inaugural, avui serà el torn de la velocitat amb la final dels 100 metres. El jamaicà Usain Bolt, el gran dominador de la velocitat durant els últims 8 anys, va passejar-se amb un temps de 9.96, sense esforçar-se, i avui defensarà la seva corona contra un estol de rivals liderat pel nord-americà Justin Gatlin. L’atleta de Nova York, que va estar quatre anys sancionat per dopatge, arribava a Pequín amb els millors temps d’aquesta temporada. Gatlin va marcar un temps de 9.83, malgrat que va fer-ho amb un vent de 2,1, una dècima més enllà del límit permès. El jamaicà, en canvi, va córrer amb el vent en contra. “La idea era fer una carrera fàcil, sense mirar el temps i passar la ronda amb tranquil·litat. No sé què passarà. Veig bé Usain Bolt; ell sortirà a fer la seva cursa... i jo a fer la meva”, va dir Gatlin. Bolt arrencarà en la primera semifinal a les 13.10 hores hora catalana, i la final serà a les 15.15 al Niu de Pequín.