“La FBME només fa curses per guanyar doblers”

Tòfol Castanyer obtindrà la seva llicència amb la Federació Catalana a partir del mes de gener

Tòfol Castanyer, el corredor de Sóller que té un ampli palmarès en triomfs i llocs d’honor en bona part de les curses a peu d’ultradistància més importants del món, ha decidit no renovar la llicència amb la Federació Balear de Muntanya i Escalada (FBME). La relació entre el solleric i la FBME s’ha deteriorat tant els darrers mesos que a partir de l’1 de gener es traurà la llicència federativa a Catalunya. Segons va explicar a l’ARA Balears, la Federació “s’ha convertit en un negoci que s’encarrega d’organitzar curses per intentar guanyar doblers”.

L’esportista considera que la Federació Balear “hauria de tenir tota l’energia posada a arreglar els problemes mediambientals que tenim els organitzadors i corredors a la serra de Tramuntana”, va explicar. Castanyer admet que el “menfotisme és mutu” i lamenta que “no hagin mostrat interès” per totes les coses que ha aconseguit al llarg de la seva carrera esportiva. “En aquests anys, he tingut la sort de guanyar moltes coses, però mai he rebut cap felicitació per part de la Federació”, assegura. La relació s’ha degradat més enguany, arran de la Cursa Vall de Sóller, que es disputà el maig. Medi Ambient del Govern balear exigí al director de la correguda que si volien tirar endavant la prova, de 21 km, haurien de neutralitzar-la -deixar de córrer- en un tram de 2.100 metres per la degradació del terreny. “Això era pràcticament inviable”, va dir Tòfol, “perquè no pots aturar 300 corredors, i per això oferírem l’alternativa de prohibir els avançaments en aquest tram o penalitzar amb una sanció mínima de 10 minuts tots els participants”.

La Federació no va estar-hi d’acord i va recordar que, si corrien, quedarien directament desqualificats. Així ho va contar Castanyer en el Brífing -explicacions prèvies del director de la cursa abans de donar-hi el sus. “Simplement vaig dir que les desqualificacions serien injustes perquè eren incontrolables per un jutge de la cursa en un tram de més de 2 km”. Això va ser considerat una provocació per l’entitat federativa i, com a resultat, varen fer dos informes negatius del director de la cursa -Castanyer- que s’enviaren al Govern balear. El mallorquí està indignat per la decisió. “Tenc 46 anys i no aguantaré que el meu nom quedi tacat per acusacions falses o de provocar la gent en contra de la Federació”, sentencia el solleric.

Xisco Colom, president de la FBME

El president de la Federació de Muntanya ha volgut desmentir les paraules de Castanyer i ha assegurat que no han fet mai curses amb afany recaptatori. “Durant molts anys, la majoria de les curses ens han costat doblers, perquè és una federació sense ànim de lucre”, assegura Xisco Colom. El president de la Federació critica el corredor a la Cursa Vall de Sóller. Quant a si va provocar els corredors en el Brífing, Colom opina que ell no hi era, “però sé que els agents de Medi Ambient varen rebre insults dels corredors i una setmana després de la cursa es convocà una reunió a l’Ajuntament perquè pogués donar explicacions, però Castanyer no s’hi va presentar”, assenyala el president.

La relació entre la Federació i el campió del món ha passat per diferents episodis. “Record que li varen entregar una placa commemorativa com a campió del món i la seva resposta va ser ‘Per això m’heu fet venir?’. I aquestes coses fan que hi hagi un distanciament natural”, diu. Aquest encreuament d’acusacions arriba quan el mallorquí ha decidit competir el 2019 al mont Fuji, la muntanya més alta del Japó.

EDICIÓ PAPER 17/03/2019

Consultar aquesta edició en PDF