PSICOLOGIA ESPORTIVA
Esports 15/03/2019

La FBIB aposta per la psicologia esportiva

La Federació Balear de Bàsquet signa amb Ment un conveni de col·laboració de dos anys per augmentar les possibilitats d’èxit dels esportistes

Juanmi Mas
3 min
Azucena García, Marina Arbucias, Pep Mas i Jaume Mas forment part de l’equip de psicòlegs esportius.

PalmaDes de fa tres anys, Ment es dedica als esportistes amb un equip de persones que tenen l’objectiu de millorar la vida en tres àmbits: esportiu, educatiu i d’empresa. Ofereixen activitats per millorar l’atenció, la concentració i tolerar l’error. Aquests ingredients no han passat desapercebuts per la FBIB, que ha tancat un acord de col·laboració mitjançant el qual l’equip de psicòlegs de Ment -compost per Azucena García, Marina Arbucias, Pep Mas, Jaume Mas i liderat per Pep Toni Roman- treballen amb les seleccions infantils i diferents clubs de les Illes.

La FBIB ha apostat fermament per la psicologia esportiva com a eina per a la millora real i efectiva en diferents dimensions: suport a jugadors, clubs i tècnics de la Federació, formació d’entrenadors i àrbitres, xerrades amb famílies. Ment fa feina amb psicòlegs esportius que volen evitar certs comportaments dels pares.

Un remei necessari

En el record, aviat farà dos anys que es va fer viral una batalla campal entre pares dels equips de futbol de l’Alaró i la UE Collera, que va obligar l’àrbitre a suspendre el partit. Era un enfrontament de la categoria infantil, en la qual juguen al·lots de 12 o 13 anys. Aquesta situació de violència, que va fer empegueir la majoria, malauradament es repeteix disfressada de diferents vessants, com el masclisme. Al terreny de joc, les jugadores encara senten retrets masclistes -“Ves-te’n a fregar”-. Lamentablement, escenes com aquestes no són una anècdota. Cada setmana milers de nins i nines assisteixen a partits d’esport base amb pares i mares que s’escridassen els uns als altres, es desfoguen contra l’àrbitre o insulten infants de la mateixa edat dels seus fills.

Pep Toni Roman

Pep Toni Roman, director de Ment, explica que “existeixen tres àrees, la feina amb els pares, el seu comportament des de la graderia fins que coneguin la filosofia del club perquè no hi hagi malentesos; la feina amb esportistes o la millora del rendiment d’un club quan està rendint per sota del nivell que se n’esperava, i la feina amb la direcció i la motivació dels entrenadors perquè els jugadors confiïn en el sistema”, explica Pep Toni. “Els entrenadors i els pares no ens han de veure com una amenaça. La nostra filosofia no és la de convertir un jugador dolent en bo, sinó treure’n la millor versió. Per aquest motiu, volem fer feina amb la Federació i també amb diferents clubs esportius”, assegura Pep Toni. Dins la psicologia de l’esport es treballa sobre dos eixos: “El primer eix, i que consideram la base, perquè després es pugui edificar un coneixement òptim i potenciar el rendiment, és deixar molt clars quins són els objectius que depenen exclusivament dels jugador i dels entrenadors. Cal focalitzar l’atenció en les accions concretes i realistes que poden dur a terme”.

Jordi Capó-FBIB

Aquest any s’han creat convenis de col·laboració entre la FBIB i Ment. Per tant, disposen d’un equip de feina ampli, preparat i, a més, vinculat majoritàriament al món del bàsquet. Jordi Capó n’és el director esportiu. Diplomat en Magisteri especialitzat en Educació Física, màster en Activitat Motriu i Educació, màster en Nutrició i Salut, té experiència com a tècnic d’esports i ha estat mestre d’escola concertada i pública. Esportivament ha estat quasi sempre al CB Ciutadella i ha col·laborat en diverses àrees de la FBIB: promoció, formació, seleccions i tecnificació. Jordi Capó explica que des de l’àrea esportiva de la FBIB “estam molt contents de poder tenir el suport de Ment. Valoram positivament la tasca que realitzen en diferents àmbits: seleccions autonòmiques, formació d’entrenadors i àrbitres, i tallers a clubs i campus”.

La FBIB ha apostat fermament per la psicologia esportiva com a eina per a la millora real i efectiva en diferents dimensions, i l’equip de Ment és l’encarregat de desenvolupar aquest treball. El director esportiu de la Federació Balear opina que a Ment són pioners i innovadors. La satisfacció i la confiança per part de la FBIB són absolutes”, destaca Jordi Capó, “perquè de mica en mica es demostra que la psicologia esportiva és més que necessària, imprescindible, i no només en l’elit. “Esperar per signar aquests acords i per introduir formalment la psicologia esportiva en la FBIB hauria estat un error. Estam convençuts que amb el temps ens semblarà increïble que fins ara hàgim treballat sense psicòlegs esportius al nostre costat”, assegura Jordi Capó. Fa anys que treballen de manera presencial a Mallorca i Eivissa, però ara també ofereixen serveis i tallers per via online-virtual per poder ajudar des de qualsevol punt del món.

Ment organitza un campus d’alt rendiment

Més enllà de la col·laboració amb la FBIB en l’àmbit esportiu, Ment organitza uns campus d’alt rendiment per a esportistes professionals de diferents modalitats i xerrades per a infants que necessiten una sessió de psicologia esportiva més concreta. I en l’àmbit personal i professional, fins i tot coaching en l’àmbit empresarial. Presenta un nou concepte de psicologia esportiva i cada vegada són més els clubs esportius de les Illes que volen els serveis de Ment.

stats