Publicitat
Publicitat

Europa pretén collar el futbol espanyol

Almunia anunciarà avui que obre expedient al Barça i el Madrid

El comissari europeu de Competència, Joaquín Almunia, està entre l'espasa i la paret. A les 12.30 d'avui, després de la reunió setmanal del Col·legi de Comissaris, anunciarà que obre expedient a set clubs espanyols per haver rebut ajudes il·legals per part del govern espanyol. Requalificacions immobiliàries (Madrid i Athletic), avals il·legals (València, Elx i Hèrcules) i avantatges fiscals dels quatre clubs que no són societats anònimes esportives (Madrid, Osasuna, Barça i Athletic).

Una carpeta que s'obre quatre anys més tard que el tema arribés a Brussel·les. Almunia toparà amb el govern espanyol, com va dir des del primer moment el ministre d'Exteriors, José Manuel García-Margallo, però també amb els mateixos clubs -entre els quals l'Athletic, el seu club de tota la vida-, la LFP i els governs autonòmics. A l'altre costat, Europa sencera pressiona per acabar amb els suposats beneficis fiscals dels quatre clubs.

Almunia, en dubte

La Defensora del Poble, Emily O'Reilly, va acusar Almunia de "retardar la decisió" per interessos personals, atès que el basc és soci de l'Athletic i va ser ministre del "govern que va concedir els avantatges fiscals".

O'Reilly va revelar també que "inversors d'altres clubs de futbol europeus" van enviar una queixa a Brussel·les, i que els avantatges fiscals podrien elevar-se a "alguns milers de milions d'euros", unes xifres que Espanya concedia mentre "reclamava cents de milers de milions als contribuents de la zona euro". L'Europa futbolística pressiona l'Europa política per collar el Barça i el Madrid i rebaixar el seu estatus privilegiat dins el panorama estatal i, consegüentment, continental.

La resposta per part d'Almunia la va fer el seu portaveu, Antoine Colombani, que va qualificar d'"inacceptable" l'acusació de la Defensora del Poble sobre el seu possible "conflicte d'interessos". El retard, per Colombani, es deu a "l'alt nombre de queixes" que rep la direcció general de Competència de la CE, "fins a 300 a l'any".

Procés llarg

Si la fase preliminar ha durat més de quatre anys, també s'espera que sigui llarga la fase d'investigació i resolució que s'obrirà avui amb l'expedient que anunciarà Almunia. El procés d'al·legacions i, sobretot, el període d'anàlisi i investigació de Competència pot durar força temps. Ara bé, un cop hi hagi resolució, els tempos s'acceleren. En només quatre mesos, si la decisió europea és ferma contra els clubs espanyols, les entitats haurien de retornar els diners derivats d'aquestes ajudes per part de l'Estat. Espanya, però, sempre podria recórrer al Tribunal de Luxemburg.

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT

EDICIÓ PAPER 18/03/2018

Consultar aquesta edició en PDF