BÀSQUET
Esports 26/04/2012

Europa - Estats Units, una batalla condicionada per les regles

àlex Gozalbo
2 min

BARCELONA.El bàsquet es juga amb gairebé les mateixes regles a tot el món, però la seva interpretació és molt laxa. Cada vegada que hi ha un esdeveniment internacional, com els Jocs Olímpics de Londres, es reobre el debat sobre la necessitat d'apropar posicions. Els equips europeus consideren que competeixen en inferioritat de condicions respecte a la selecció dels Estats Units, a la qual no es penalitzen algunes infraccions ofensives, com ara les passes.

"En els últims Jocs Olímpics els àrbitres van ser molt permissius amb les infraccions dels jugadors dels Estats Units. No hi ha res que ens faci pensar que no ho tornaran a fer", assegura Aíto García Reneses, exentrenador del Barça i de la selecció espanyola (2008). "Els criteris estan unificats, però cal aplicar-los. A més, jo aposto per un canvi de regles a la Federació Internacional (FIBA) que serveixi per potenciar l'espectacularitat del joc i fer-lo més vistós".

El torneig amistós que les seleccions de l'Argentina, els Estats Units i Espanya jugaran entre el 22 i el 24 de juliol al Palau Sant Jordi de Barcelona serà una bona prova per veure quins poden ser els criteris arbitrals als Jocs Olímpics de Londres.

Chus Bueno, vicepresident de la NBA a Europa, explica: "Els últims anys s'han unificat alguns criteris i totes les mesures destinades a evitar confusions en l'espectador poden ajudar. El que volem és que les regles facin que el joc sigui tan vistós com sigui possible per a l'aficionat. Aquesta premissa és clau per entendre la nostra opinió. Després ens haurem de posar d'acord sobre quin és el camí concret per materialitzar-les".

Paul Shirley ha competit tant a la NBA com en diferents lligues d'Europa i coneix perfectament algunes de les dificultats amb què es troben els jugadors nord-americans quan surten del seu país: "Els problemes per traduir el joc són evidents i, sobretot, tenen a veure amb les passes. Als Estats Units es busca potenciar l'un contra un i hi ha més permissivitat arbitral a l'hora de penalitzar les infraccions", diu l'exjugador de la Penya, que ahir va presentar la nova edició en castellà del seu llibre ¿Me puedo quedar la camiseta?

El Caja Laboral visita el Palau

Avui es completarà la 31a jornada de la Lliga Endesa. El Barça Regal rebrà el Caja Laboral al Palau Blaugrana (20 hores, Teledeporte) i el seu gran rival per al lideratge, el Reial Madrid, visita la pista de l'Assignia Manresa (21.45 hores, Esport3). El Fiatc Joventut, per la seva banda, juga a Badalona contra un Unicaja en evident decadència (20.45 hores).

stats