Esports 16/09/2018

Enric Mas confirma a Madrid el subcampionat de la Vuelta i desperta l'admiració del ciclisme internacional

Només el guanyador de la carrera, Simon Yates, ha estat superior al mallorquí, que ha superat estrelles com Valverde i Quintana

Ara Balears
4 min
Enric Mas abans de començar la darrera etapa amb els primers classificats.

PalmaEnric Mas ha confirmat aquest diumenge a Madrid el segon lloc al podi de la Vuelta a Espanya després de la darrera etapa entre Alcorcón i Madrid que s'ha desenvolupat sense sorpreses i ha estat guanyada a l'esprint per l'italià Viviani.

El britànic Simon Yates (Mitchelton) s'ha proclamat vencedor de la 73a edició de la Volta a Espanya una vegada finalitzada la 21a i darrera etapa, disputada entre Alcorcón i Madrid, de 100,9 km, en la qual l'italià Elia Viviani (Quick Step) ha aconseguit el seu tercer triomf d'aquesta edició.

Viviani, de 29 anys, ha alçat els braços a Madrid amb un temps de 2.21.22 h, a una mitjana de 42,8 km/hora, per davant de l'eslovac Peter Sagan (Bora) i d'un altre italià, Giacomo Nizzolo (Trek).

Al podi, Simon Yates ha pujat al graó més alt acompanyat del mallorquí Enric Mas (QuickStep) i del colombià Miguel Ángel López (Astana), segon i tercer, respectivament.

Enric Mas

Enric Mas (Artà, 23 anys) s'ha convertit, amb el seu segon lloc a la Vuelta, en una esperança amb centelleigs de realitat que ja il·lumina i il·lusiona al necessitat ciclisme espanyol.

En el seu segon any de professional, l'"hereu" triat per Alberto Contador com a corredor del futur, ja s'ha colat entre les figures de l'escamot i apunta, amb prudència, cap a cotes més elevades. El Tour de França l'espera el 2019, si el seu equip, el més premiat de l'any, decideix apostar per ell.

Contador ho va dir ben clar. "Enric Mas és el futur". Ho sabia bé el madrileny, ja que el talent que va demostrar el mallorquí quan va entrar al Centre de Tecnificació de Mallorca es va reflectir en la Fundació Alberto Contador.

Però abans d'arribar a la fàbrica de talents de Contador, Mas va passar per l'AEL valencià com a cadet i pel Castell d'Onda de Castelló en juvenils, on el seu talent va ser detectat pels tècnics del guanyador del tour, que el varen reclutar per a l'equip sub' 23.

En el seu debut en la categoria, ja va llançar un avís, va ser el millor jove en la Volta al Bidasoa i, un any després, va quedar a un metre de vèncer el colombià Steven Calderón. La seva exhibició va superar les fronteres i els observadors tenien on clavar els seus ulls.

El 2016 va rebre una oferta del Klein Constantia, el filial del Quick Step, on li van oferir unes condicions que no podia refusar, sobretot a l'hora de proposar-li un calendari ideal per a les seves condicions.

La seva progressió s'estava llançant. A la Volta a l'Alentejo va aconseguir la seva primera victòria en la seva categoria i també es va imposar al Tour de Savoia, per davant de Tao Geoghegen, actual promesa de l'Sky i present en la Vuelta.

Mas no oferia dubtes i el Quick Step, llavors de cognom Etixx, va decidir incorporar-lo a la primera plantilla World Tour, el 2017, per competir al costat de figures consagrades com Boonen, Alaphilippe i Gilbert.

En el seu primer any de professional, Mas va acabar segon a la Vuelta a Burgos de 2017, solament superat per Mikel Landa, a qui va plantar cara. Setmanes després va debutar a la Vuelta, i en l'etapa de l'Angliru va intentar la gesta. El seu mestre, Alberto Contador, li va tirar el guant i Mas li va tirar una mà. El de Pinto va signar la glòria i el seu comiat, el d'Artà va prendre el relleu.

Enric Mas s'ha incorporat a l'escamot de residents a Andorra. Al Principat s'entrena entre muntanyes, lluny de la mar, de la seva Mediterrània, en les aigües de la qual gaudeix d'una de les seves grans passions quan no està sobre la bicicleta. "Sempre he bussejat a la mar Mediterrània que envolta Mallorca. M'encanta la seva llibertat, bussejar en les seves aigües, contenir la respiració i explorar el gran món que hi ha. De vegades, fins i tot pesc alguna cosa, que preparam en la graella a la nit amb familiars i amics".

Va dir la perla del ciclisme espanyol que "sentir-se bé dins l'aigua i ser capaç de contenir la respiració durant molt de temps és similar a tenir una bona sensació a la bicicleta i estar en bona forma".

El seu trasllat a Andorra no ha estat exempt de comentaris, però Mas ofereix la seva versió. "No em malinterpreten, Mallorca és fantàstica per a l'entrenament, però a l'estiu és plena de turistes i ciclistes que venen a explorar l'illa. Preferesc més aire al meu al voltant, per mantenir la calma lluny de tot el renou i Andorra és perfecta per a això. Amb muntanyes que superen els 2.000 metres, fins i tot pots fer un bon entrenament d'altura".

Mudar-se de casa, lluny de la família i amics pot ser una mica difícil, però de moment és feliç.

Respecte al seu futur, no té dubtes. De moment, descansar; després el Mundial, i de canviar d'equip res de res. El seu lloc és el Quick Step, l'equip amb més victòries de l'any. A l'esquadra belga té de qui aprendre.

La temporada 2018 quedarà en el record de Mas per sempre. L'any de la seva presentació en societat amb llorers. A la Volta al País Basc va estrenar el seu palmarès professional a Arrate. A la Vuelta ha guanyat l'etapa regna en el coll de la Gallina i ha quedat segon al podi de Madrid amb 23 anys. Enric Mas ja busseja en el ciclisme d'elit.

stats