FUTBOL
Esports 22/06/2013

Dues sortides de mercat per a una Lliga cada cop més polaritzada

Emigrar a Europa i fitxatges de Segona donen vida als clubs

Natalia Arroyo
2 min

BarcelonaOel Barça o el Madrid han guanyat les últimes 9 Lligues. Per trobar un campió que no sigui blaugrana o blanc cal anar a la temporada 2003-2004, quan ho va ser el València. Des de llavors la diferència de punts entre els dos primers classificats i el tercer s'ha anat multiplicant fins a dibuixar distàncies desesperants. L'any que van guanyar els xe, només 7 punts separaven els quatre primers. Però aquesta situació s'ha anat trencant, i s'ha anat ampliant la diferència entre el campió i els perseguidors fins als escandalosos 39 punts que van separar el Madrid (líder) i el València (tercer) fa dues temporades. Enguany l'Atlètic va quedar-se a 24 punts del Barça dels 100.

Televisió, diners i plantilles

Els clubs que no habiten la zona alta fa anys que es queixen del mal repartiment dels drets televisius, que accentuen el sentiment de superioritat de culers i madridistes. Econòmicament no poden competir-hi i cap projecte esportiu -ni tan sols el millor Atlètic dels últims anys, o generacions brillants al Màlaga o la Reial Societat- pot aguantar les 38 jornades de duel contra el Barça o el Madrid. Qualsevol intent de lluitar-hi cos a cos acaba penalitzant: el Vila-real va perdre la categoria un any després de quedar quart i el Mallorca, cinquè en la temporada 2009-2010, no va poder evitar el descens enguany. La Lliga està polaritzada i sembla impossible poder desfer el camí iniciat fa anys.

Tot plegat ha deixat dues úniques sortides possibles: als jugadors els ha animat a provar sort a altres lligues d'Europa i als clubs els ha portat a fixar-se en la competitiva Segona Divisió per reforçar les plantilles sense hipotecar-se.

Seguint la tendència de les últimes temporades, algunes de les estrelles de la Lliga competiran l'any que ve en un altre país. Falcao deixa Madrid per anar a Mònaco, Navas se'n va al City, Llorente fa un any que sap que jugarà al Juventus i Iago Aspas salta de Balaídos a Anfield. També els tècnics busquen altres motivacions, com Pellegrini, que canvia Màlaga per Manchester.

I els clubs, incapaços d'oferir contractes o projectes prou engrescadors als cracs lluny del Camp Nou o el Bernabéu, han trobat a Segona el perfil de jugador amb qualitat, assequible i ambiciós que busquen. El màxim exponent n'està sent l'Espanyol, que ja ha fet tres fitxatges d'aquest estil: Lanzarote (Sabadell), Abraham (Alcorcón) i Fuentes (Còrdova).

stats