TENIS
Esports 03/07/2011

Djokovic puja a un cim ara secundari per a Nadal

Aquest migdia Rafa Nadal i Novak Djokovic juguen la final de Wimbledon. Guanyi qui guanyi, Nadal deixarà de ser el numero 1 del món, però el seu objectiu ara és sumar el màxim nombre de Grand Slams.

Albert Solé
2 min
Djokovic puja a un cim ara secundari per a Nadal

BARCELONA.Tard o d'hora havia de passar. Demà l'ATP (Associació de Tenistes Professionals) publicarà l'actualització del rànquing mundial i Rafa Nadal deixarà de ser-ne el número 1. Serà Novak Djokovic, passi el que passi en la final d'aquest migdia a l'All England Tennis Club de Londres, qui l'encapçalarà. Això no significa que la final de Wimbledon perdi interès per culpa d'aquest sistema estrany de puntuació de l'ATP -suma més punts el semifinalista de l'any anterior si guanya aquesta edició que el que reedita el títol-, ja que el Djokovic-Nadal porta camí de convertir-se en el duel dels pròxims anys.

Després de 102 setmanes sent el número 1 del món, aquest al·licient ha passat a ser secundari per al tenista manacorí: seguir engreixant la llista de Grand Slams -ara en té deu, amb només 25 anys-, superar els setze de Roger Federer, guanyar els quatre grans títols en una mateixa temporada... L'eternitat és massa llaminera -encara que, amb la seva humilitat, Nadal sembla que no la busqui- per perdre el temps pensant en evitar l'inevitable. Novak Djokovic tot just entra ara, amb 24 anys, a la llista de tenistes que han sigut número 1 alguna vegada, només ha guanyat dos Grand Slams (el 2008 i el 2011, tots dos a Austràlia) i aquesta serà la cinquena gran final de la seva carrera.

La final de Wimbledon -l'escenari amb més història i glamur del circuit de tenis i el torneig que tothom aspira a guanyar alguna vegada- és un dels millors espectacles esportius del món i si la juguen els millors tenistes del moment, encara més. Avui s'enfronten el número 1 -avui encara ho és Nadal- i el número 2 -Djokovic deixarà de ser-ho demà- del rànquing actual, cosa que no passava en una final de Grand Slam des de la de l'Open d'Austràlia del 2009, fa dos anys i mig, quan es van enfrontar Federer i Nadal. Aquesta dada evidencia que el tenis és menys previsible del que pot arribar a semblar.

28è xoc Nadal-Djokovic

Amb 25 i 24 anys, respectivament, Nadal i Djokovic ja s'han enfrontat al circuit de tenis 27 vegades. El balanç encara és molt favorable al balear (16 a 11), però les últimes quatre victòries seguides del serbi han posat en dubte l'hegemonia de Nadal. Aquestes quatre victòries han sigut en quatre finals de Masters 1000 (Indian Wells, Miami, Roma i Madrid) i les dues últimes van ser força doloroses per a Nadal perquè van ser en terra batuda, el seu territori natural. Per saber si Djokovic ha aconseguit minar la moral a Nadal en els seus duels particulars, no hi ha un escenari millor que una final d'un Grand Slam, on l'experiència del manacorí és molt superior -aquesta serà la cinquena final de Nadal al torneig sobre herba de Londres en sis anys (el 2009 estava lesionat)-. Si Nole vol demostrar que el seu número 1 no és circumstancial, la millor manera de demostrar-ho és fent-se gran de cop guanyant Wimbledon al vigent campió.

stats