DAKAR 2013
Esports 19/01/2013

Despres i Peterhansel, a un pas de la victòria

El Dakar 2013 s'acabarà avui a Santiago de Xile. Després de quinze dies de ral·li, Cyril Despres i Stéphane Peterhansel es coronaran campions si no tenen cap problema durant l'última etapa.

Nuria García
Si avui no té cap problema, Cyril Despres es coronarà com a campió del Dakar.

BARCELONAEl Dakar 2013 abaixarà avui el teló a Santiago de Xile. La capital xilena ja espera els pilots, que van arrencar el 5 de gener des de Lima. Abans de la festa de demà, els pilots avui hauran de completar l'última especial, de 128 quilòmetres -amb 502 quilòmetres d'enllaç-, que no hauria de provocar cap canvi a la classificació general. I és que tot sembla indicar que el Dakar d'enguany tindrà els mateixos protagonistes al capdamunt del podi: Cyril Despres en motos i Stéphane Peterhansel en cotxes. Els dos francesos encapçalen les classificacions, i l'etapa de tràmit d'avui no hauria de ser cap problema per a ells. De fet, ahir no van forçar en excés les màquines -Despres va ser segon i Peterhansel setè- i van preferir conservar i estalviar energies de cara a l'etapa final. "He pensat que el millor era ser prudent", confessava Despres, que, tot i l'avantatge, avançava que l'etapa d'avui no seria "un passeig".

La tretzena etapa, la d'ahir, entre les localitats xilenes de Copiapó i La Serena va guanyar-la Francisco Chaleco López en motos. El xilè va fer gaudir els seus compatriotes després d'una bona exhibició que li va permetre escalar una posició a la general, situar-se segon i superar així Ruben Faria. "És impossible enxampar Despres", deia Chaleco, conscient que s'haurà de conformar amb la segona posició final. Joan Pedrero va tornar a ser el millor català i va acabar l'etapa en la quarta posició. El pilot de Torreblanca Joan Barreda, que va estar lluitant durant el primer tram de l'etapa pel triomf, va arribar cinquè.

Nani Roma perd la tercera posició

En la categoria de cotxes, el triomf va ser per al nord-americà Robby Gordon. La mala notícia del dia va ser l'onzena posició del català Nani Roma. El de Folgueroles va perdre molt temps durant el primer tram de l'especial i va acabar cedint més de 23 minuts.

Això li va fer perdre la tercera posició a la general en favor del rus Leonid Novitskiy (Mini), que l'ha avançat a la classificació -té un avantatge d'onze minuts- i ha deixat el català fora de les posicions de podi a l'espera de l'etapa d'avui. Tot i això, sembla difícil -tot i que no impossible- que el de Folgueroles pugui tornar a pujar al podi, com ja va fer l'any passat, que va ser segon.