30/01/2013

Del 1902 al 2013, un clàssic a la Copa per oblidar la crisi

2 min

BARCELONAEl primer clàssic de la història es va jugar a Madrid el 13 de maig del 1902. Era un partit de semifinals de la Copa de la Coronació, un torneig organitzat per celebrar la majoria d'edat del monarca Alfons XIII. Un dels fundadors del Madrid (pocs mesos abans), el català Joan Padrós, va ser l'ideòleg d'aquest torneig, que, en convertir-se en un èxit, va donar pas a la creació de la Copa del Rei la temporada següent. De fet, oficialment aquesta Copa de la Coronació està considerada com la primera edició del torneig.

113 anys després, el Barça torna a jugar contra el Madrid unes semifinals en un estadi situat a la Castellana -el 1902 es va jugar a l'Hipòdrom, situat a la zona de Nuevos Ministerios i enderrocat el 1933-. I altre cop el partit farà oblidar per unes hores la crisi. El diari Abc va recuperar en el seu moment la crònica del partit que va fer el diari El Liberal , en què el redactor es queixava per no haver aconseguit entrades per al partit i explicava als lectors com era aquell nou esport, fent un paral·lelisme entre el joc i la situació política del moment. "És un joc similar al que juguen Sagasta i Canalejas. Es tracta d'una bola, com la crisi, que també és una bola, i molt grossa. L'art és veure qui fa més prodigis amb la bola. Al foot-ball polític, Canalejas acaba d'estampar-li a Sagasta la crisi als nassos". Espanya vivia la crisi del Regeneracionisme, amb guerres colonials, vagues, terrorisme anarquista i ciutadans indignats.

La major part dels diaris de l'època no van dedicar més de deu línies al partit. La Vanguardia en va destacar que un jugador del Madrid va perdre el coneixement després de rebre un cop, i El Imparcial de Madrid subratllava que el Barça, amb sis jugadors estrangers, tenia més experiència que un club amb pocs mesos de vida com el Madrid. El Barça va jugar amb samarreta blaugrana i pantaló blanc. El Madrid anava tot de blanc, però amb una faixa amb els colors de la bandera espanyola. Steinberg, amb dos gols, i Gamper van obrir el camí de la final a un Barça que la perdria contra el Biscaia, un equip format majoritàriament per jugadors de l'Athletic Club.

stats