TENNIS - WILMBLEDON
Esports 25/06/2013

Darcis envia Nadal cap a casa

El manacorí, que mai no havia perdut en la primera ronda d'un gran, caigué per 7-6, 7-6 i 6-4

M. Ramis
3 min

PalmaSteve Darcis, número 135 del rànquing de l'ATP, va enviar cap a casa Rafel Nadal en el seu debut a Wimbledon. Mai en la seva carrera el manacorí no havia perdut en la primera ronda d'un Grand Slam, però el desconegut jugador belga va aconseguir situar-se sota el focus del protagonisme en la primera jornada del torneig londinenc després de derrotar el cinquè cap de sèrie i mite sobre la terra batuda de París en tres sets per 7-6, 7-6 i 6-4 , en dues hores i 55 minuts de partit. El de Lieja es va convertir en el jugador amb una classificació més modesta que es desfà del manacorí des del'any 2006, quan el suec Joachim Johansson ho va aconseguir.

En cap moment del debut Nadal no es va sentir còmode. Semblava que no es fiava d'un genoll esquerre que va tornar a aparèixer embenat i que al final del partit ja limitava els seus moviments de manera evident. Ja ho va advertir els dies previs. La gespa obligava les seves articulacions a una major flexió i, per tant, a un major desgast, i en l'estrena a Wimbledon es va confirmar que les molèsties l'han limitat. Ara, Nadal haurà de valorar com afronta la segona meitat de la temporada, en la qual l'Obert dels Estats Units i la Copa dels Mestres són les cites més destacades.

La seva potència era absent, tal com ho demostra el fet que el 135è del món va dominar els intercanvis des del fons de la pista, un aspecte del joc que el manacorí sempre sol controlar.

Si fa un any el mateix genoll va propiciar la seva eliminació en la segona ronda davant el txec Lukas Rosol, la història es va repetir per consumar una desfeta contra un rival que sobre el paper no suposava cap amenaça. Després de 35 Grand Slams, Nadal es va acomiadar per primera vegada en la primera ronda d'un gran.

Sota el cel d'un típic dia d'estiu londinenc, tapat i amb vent, el manacorí va patir de valent i només la seva fortalesa mental el va mantenir dins el partit. Només en les dues primeres mànegues va fer 20 errors no forçats i res no podia fer per demostrar al belga amb qui se les havia.

Mal inici

El mallorquí va haver de salvar una bolla de trencament en el primer joc, un primer avís del que arribaria, si bé ningú a la pista 1 de l'All England Club no va pensar que aquest primer obstacle anticiparia un autèntic suplici per a Nadal.

El matx era dens, travat. Tan sols el primer parcial va durar gairebé una hora i deu minuts, el temps que va necessitar Roger Federer al matí per vèncer en el seu debut el romanès Victor Hanescu. Fins al final d'aquest primer set no es va presentar el fantasma de la derrota de l'any passat davant Rosol: va ser quan Darcis va aconseguir certificar el primer set en el tie break, després que Rafel Nadal hagués salvat vuit pilotes de break en aquest primer parcial, un clar símptoma que les coses no marxaven gens bé.

El belga creia que d'un moment a l'altre el manacorí despertaria de la letargia per tirar-s'hi a damunt i certificar el seu accés a la segona ronda. Així ho va pensar quan en el final del segon set Nadal va gaudir d'un pilota set que hauria variat el rumb del partit. Però Darcis s'ho havia cregut i va forçar un desempat en el qual també es va imposar, tot i que va necessitar cinc pilotes de set per adjudicar-se'l. Ara sí que el fantasma de l'eliminació s'havia fet realitat i sobre la verda gespa on el manacorí havia alçat dos títols i disputat tres finals hi sobrevolava la tensió.

Quan a la mitja hora del tercer set el marcador ja assenyalava un 5-3, la desfeta semblava inevitable. Així ho va ser i Darcis va tancar el partit amb el seu tretzè ace d'un partit que guardarà en la memòria.

Federer i Murray, endavant

Per la seva banda, Roger Federer i Andy Murray sí que accediren a la segona ronda després d'imposar-se en la seva estrena. El suís, defensor del títol, va guanyar sense cap tipus de problema el romanès Victor Hanescu (6-3, 6-2 i 6-0), mentre que l'escocès va derrotar l'alemany Benjamin Becker per 6-4, 6-4 i 6-2.

stats