Dakar 2012
Esports 02/01/2012

La tràgica mort del pilot argentí Boero marca l'inici del ral·li Dakar a l'Argentina

Dakar 2012

El pilot de motos argentí Jorge Andrés Boero, de 38 anys, va perdre la vida durant la primera etapa del ral·li Dakar 2012, després de patir un accident entre les localitats argentines de Mar del Plata i Santa Rosa. El pilot va patir una aturada cardíaca provocada per la caiguda i no va poder ser reanimat pel personal mèdic de la competició, que el va atendre durant 5 minuts després de l'accident. Aquesta era la segona participació al ral·li de Boero. Boero és la segona víctima mortal del Dakar des que té lloc a Sud-amèrica.

La mort de Boero va commocionar tots els participants del Dakar 2012 just el dia en què es va posar en marxa la competició. Pel que fa a les motos, el xilè Francisco Chaleco López va ser el guanyador de la primera etapa. López va completar els 60 quilòmetres cronometrats de recorregut amb un temps de 32 minuts i 37 segons, i va superar en 14 segons el català Marc Coma, que va quedar segon. Coma va deixar enrere el seu gran rival per guanyar el ral·li, el francès resident a Andorra Cyril Despres, que va creuar la línia d'arribada a 1 minut i 48 segons del vencedor.

En canvi, qui no va començar amb bon peu és Laia Sanz, campiona el 2011 en categoria femenina. La catalana va perdre 10 minuts i va arribar en la 80a posició. Rosa Romero, la parella de Nani Roma, va arribar en la 141a posició. En categoria masculina el català més destacat després de Coma va ser Joan Barreda, que va entrar en la sisena posició a 57 minuts del guanyador de la primera etapa.

En la categoria de cotxes el pilot rus Leonid Novitskiy (Mini) es va situar com a primer líder en imposar-se per davant del polonès Krzysztof Holowczyc (Mini) i del francès Stéphane Peterhansel (Mini). El català Joan Nani Roma va arribar en la tretzena posició cedint 2:20 en els 57 quilòmetres cronometrats de la jornada inicial. El qatarià Nasser al-Attiyah (Hummer), vigent campió del ral·li, va patir problemes mecànics i va perdre més de 9 minuts respecte de Novitskiy.

Avui es disputa la segona etapa, en què els pilots s'enfrontaran a 295 quilòmetres cronometrats entre Santa Rosa i San Rafael, amb un llarg tram per terreny dur que donarà pas a un sector final de dunes, les ja conegudes dunes grises de Nihuil. En total els participants d'aquesta edició del Dakar faran gairebé 9.000 quilòmetres de recorregut, 4.300 km d'especial, i amb la gran novetat del desert peruà com a element sorpresa. El ral·li acaba a la capital peruana, Lima.