FUTBOL

Cristiano Ronaldo medita declarar-se culpable de frau fiscal

Estaria disposat a acceptar el consell dels seus advocats per pactar amb Hisenda i no anar a judici

El cas de Cristiano Ronaldo amb Hisenda podria estar arribant a la recta final. El davanter portuguès del Reial Madrid, acusat d’haver evadit 15 milions d’euros, està disposat a pactar amb l’Agència Tributària i no anar a judici. Segons avançava el diari As, els seus advocats han aconseguit convèncer l’estrella del Reial Madrid perquè arribi a un acord i s’estalviï així el judici.

El cas hauria fet un gir després que la setmana passada transcendís que Xabi Alonso, excompany de Cristiano al Madrid i que també està investigat per frau, s’enfronta a una pena de vuit anys de presó. Aquest fet, segons As, hauria fet que Cristiano canviés de parer i acceptés el consell dels assessors. Fins ara el portuguès s’havia mostrat reticent davant la possibilitat d’assumir cap tipus de culpabilitat. Ara, però, sembla disposat a estalviar-se la imatge de l’entrada als jutjats més una possible condemna, que encara que no li acabés comportant l’entrada a presó podria tacar la seva imatge de cara als patrocinadors.

L’únic dubte seria l’import que hauria d’abonar a l’Agència Tributària. Cristiano Ronaldo està acusat de frau per valor de 15 milions i, per tant, hauria de pagar una multa de 25 milions d’euros. Segons el rotatiu madrileny, però, el davanter no accepta aquesta xifra i vol que sigui rebaixada. Aquest seria el punt que haurien de pactar les pròximes setmanes els representants d’Hisenda i els del jugador.

Tot comença amb el canvi de criteri de l’Agència Tributària en relació als impostos que paguen els esportistes. Segons els experts, la crisi econòmica i la necessitat de recaptar van fer que Hisenda filés molt més prim que fins llavors. En alguns casos, si els esportistes són poc mediàtics o les quantitats que es demanen no són gaire elevades, aconsellen que es vagi a judici. Però quan es tracta d’un cas d’evasió d’impostos en un paradís fiscal, com Cristiano, la situació canvia.

Les raons per acceptar la condemna

Davant d’un conflicte amb Hisenda d’aquesta importància, els advocats acostumen a recomanar que els jugadors acceptin la culpabilitat i solucionin el conflicte amb la màxima discreció. “Aquests temes de paradisos fiscals, Hisenda els acostuma a tenir més que lligats. Per tant, encara que a vegades una estrella mediàtica hagi d’assumir la culpabilitat, sempre és millor que ho solucioni sense fer gaire soroll i que no se’n parli gaire. Tot el que sigui aparèixer als mitjans acompanyat de qualsevol paraula que sigui sinònim de delicte acaba sent perjudicial a la llarga”, explica un advocat de Barcelona acostumat a tractar amb estrelles de màxim nivell.

“Els clubs també hi fiquen cullerada. En el fons, en són víctimes col·laterals i veuen perjudicada la seva imatge”, afegeix l’expert, que recorda que moltes marques, sobretot les anglosaxones, són taxatives quan algú a qui patrocinen infringeix alguna llei. Per això, com va passar en el cas de Messi i el Barça, el Reial Madrid ha intentat moure els fils i rodejar-se dels millors assessors perquè el tema passés tant desapercebut com fos possible.

En el cas de Messi, i tot i que estava disposat a acceptar un pacte amb Hisenda, es va arribar fins al final de la qüestió perquè no acceptava que se’l declarés culpable -com finalment va acabar passant-. El dubte amb Cristiano, que també hauria de declarar-se culpable per pactar, és fins a quin punt tensarà la corda.

Cristiano, un gran defraudador?

EDICIÓ PAPER 20/01/2019

Consultar aquesta edició en PDF