Córrer a València amb el dorsal de 'Kiko' i algú més...

Paco Blasco: "Els corredors populars tenim la possibilitat de fer amics i compartir aquesta afició, perquè l'ambient de les curses populars és màgic"

Una vegada més Paco Blasco (Morella, Castelló, 17 d'agost de 1951) correrà una marató amb el dorsal del seu amic Kiko. U n cotxe el va atropellar i, després d’uns dies en coma, Kiko va morir. Paco recorda la història; "Tenim un grup que es diu ‘¡Hay que atacar!’ , un dia va començar a venir amb nosaltres un jove, que corria molt bé i amb qui teníem coses en comú perquè era una persona progressista i parlàvem de política. Ens dúiem molt bé i un dia ens vàrem plantejar fer la marató de Sevilla del 2016. Kiko es va lesionar un genoll i els metges li varen aconsellar que fes bicicleta durant un temps però el mes d’agost del 2015 va passar això..." explica emocionat. 

Paco Blasco  és un apassionat de l’esport que a 68 anys és molt conegut i estimat en l’àmbit de les curses populars que es disputen cada setmana a Mallorca. Campaner d’adopció du la política a les venes perquè el seu pare va arribar a ser el batle del poble i es defineix com a progressista i d’esquerres. L’any 2007, amb l’entrada del segon Pacte de Progrés, va ser nomenat director general de Desenvolupament Rural de la Conselleria d’Agricultura i un any i mig més tard va ser cap de gabinet fins que UM va sortir de l’equip de govern. És al mes de febrer del 2010 quan passa a gestionar l’àrea d’Esports del Consell de Mallorca fins que acaba la legislatura el 2011.

Després d’això, Paco va tornar com a tècnic a la Conselleria d’Agricultura, just quan només li quedaven quatre anys per a la jubilació, que va ser el 2016. Actualment, Blasco encara manté una plaça com a regidor a l’oposició de l’Ajuntament de Campos i escriu les memòries del seu padrí i els anys de presó.

Paco Blasco, esportista solidari

Paco Blasco va jugar a futbol quan era jove, però les seves condicions físiques el varen empènyer a practicar atletisme. Va ser jugador i entrenador del Campos, però d’ençà que es va jubilar està més actiu que mai i ara és quan gaudeix de la seva passió. Els nets, la dona, cuinar i córrer. Un pòquer d’alegries que vol esprémer a 68 anys, gràcies al seu caràcter afable, conciliador i solidari. Paco ha fet més de 80 donacions de sang i, abans que no li permetin fer-ho, vol arribar a la màgica xifra del centenar.

La marató de València

Aquesta era una assignatura pendent que tenia perquè segons comenta Paco, "sempre em va quedar aquesta espineta de l’atletisme que vaig practicar de jove. Per això em vaig posar en mans d’una entrenadora i a poc a poc he dedicat el temps a fer gimnàstica, pilates, natació i ciclisme. Tenc tota la setmana programada per gaudir de diferents entrenaments, i això és el que passa quan et jubiles i tens il·lusió per fer coses" explica. El veterà esportista pot contar que ha corregut les maratons de Sevilla i Castelló, i en unes setmanes també farà la de València el dia 2 de desembre. A totes elles ha corregut amb el nom del seu amic al dorsal però aquest any encara serà més especial.  "Apuntaré el nom de la meva dona en boli damunt el dorsal" assegura.

Paco  Blasco encara no ha corregut a València i ja ha mostrat interès per córrer a Berlín. Però el seu somni és córrer la mítica distància dels 42.195 metres a la ciutat d'Atenes, on es troba l'origen de la marató. Pot ser la cirereta a la seva gran trajectòria personal, no tant per les fites que està aconseguint a prop dels 70 anys (ell no és l'únic) si no la manera que té de transmetre valors als corredors populars. " Pens  que els corredors populars tenim la possibilitat de fer amics i compartir aquesta afició. Podem conèixer pobles nous, clubs diferents. Anem a córrer, però al mateix temps  feim  altres coses. L'ambient de les curses populars és màgic". I aquesta és la màgia amb la qual  Paco  lluerna. Ahir corria per ell, per fer exercici, després s'hi va afegir el seu amic Kiko  i enguany també ho farà per la seva estimada dona. 

EDICIÓ PAPER 24/08/2019

Consultar aquesta edició en PDF