Esports 18/12/2010

Ni necessitats ni revenges, només futbol i rivalitat

El derbi d'aquesta tarda serà només futbol. A banda dels condicionants de veïnatge i rivalitat intrínsecs en aquests partits, sobre la gespa només hi haurà futbol: el millor equip fora de casa contra el millor equip local.

Albert Solé
3 min
Pep Guardiola i Mauricio Pochettino es van fer ahir sobre la gespa de Cornellà-El Prat la foto tradicional de cada derbi.

L'estadi de Cornellà-El Prat estarà ple a vessar aquesta tarda per veure un dels millors derbis dels últims anys. El Barça és líder amb l'autoritat del joc i els resultats (26 gols a favor i cap en contra en els últims 6 partits), amb l'aura d'estar jugant el millor futbol d'una etapa que passarà a la història i, a més, ho ha guanyat tot fora de casa. I l'Espanyol és quart per mèrits propis, jugant bé, sent sòlid a casa -set victòries de set partits- i practicant un futbol que feia temps que no veien els socis periquitos. I per primer cop en molt de temps, per a l'Espanyol els punts en joc no són una qüestió de vida o mort -com quan van anar al Camp Nou com a cuers i van vèncer 1-2-, ni per al Barça té una transcendència excessiva sortir líder o no d'aquesta jornada; el seu nivell de joc està per sobre d'aquestes trivialitats.

Pep Guardiola preveu un partit molt maco perquè intueix que l'Espanyol no es tancarà al darrere a esperar-los: "Hi ha equips que t'esperen i altres que et vénen a buscar; l'Espanyol és dels que et busquen". I afegeix: "Intentarem ser ràpids i això farà que sigui un partit bonic de veure". A l'altra banqueta, Mauricio Pochettino ha contestat als que diuen que si l'Espanyol vol fer mal al Barça haurà de canviar la seva manera de jugar: "L'aficionat no espera un Espanyol diferent del de tota la temporada; m'interessa que sortim convençuts que podem fer mal al Barça", ha reconegut el tècnic argentí.

Res a veure amb l'any passat El derbi d'avui tot just serà el segon al nou estadi de l'Espanyol, en què tothom destaca que l'equip ha recuperat l'esperit de Sarrià, encara que a Montjuïc, malgrat la fredor de la pista d'atletisme, també van aconseguir grans fites -dues Copes del Rei i una final de la Copa de la UEFA-. En el primer, al final de la temporada passada, el Barça va empatar a zero, però va estar rodejat d'uns condicionants que el van fer molt especial, uns condicionants que ara no hi són. El curs passat el Barça i el Madrid van arribar al partit del Bernabéu de la segona volta empatats a 77 punts, però amb el Madrid líder pel goal average general. La victòria per 0-2 el va col·locar primer amb set partits per endavant, i entre els culers -i el vestidor- se sabia que el partit més complicat que quedava al Barça era per primer cop la visita a Cornellà-El Prat, fins i tot per sobre dels desplaçaments a Sevilla i Vila-real.

Fer la guitza L'Espanyol ja estava pràcticament salvat quan va arribar, i no hi havia un plaer millor que fer la guitza al Barça, com ja ho van fer el dia del famós Tamudazo . El partit va ser dur, i l'empat a zero va retallar les diferències amb el Madrid a un punt, cosa que va obligar els de Guardiola a forçar la màquina fins a l'última jornada i acabar guanyant la lliga amb 99 punts. Però avui no hi ha res d'això, avui només serà futbol, avui només voldran demostrar qui és millor, res més.

L'únic element extern al futbol que avui pot tenir una incidència en el partit és l'homenatge que l'afició de l'Espanyol vol fer a Andrés Iniesta. El club no ha organitzat res oficial perquè ja ho va fer fa unes setmanes en un acte íntim entre el jugador manxec del Barça i la família de Dani Jarque, i deixa a criteri del públic blanc-i-blau el reconeixement per al jugador que en el moment de màxima felicitat -marcar el gol que dóna un Mundial- es va recordar del capità de l'Espanyol mort tràgicament l'estiu anterior. A banda de les pancartes que puguin portar alguns socis de l'Espanyol, l'homenatge possiblement serà en el moment de dir el nom d'Iniesta per megafonia, en el minut 21 i en el moment en què el blaugrana siguit substituït.

stats