FUTBOL
Esports 05/06/2013

Comença una nova partida

Sense Neymar ni entrenador, Florentino arrenca un altre mandat amb urgència de títols

Albert Llimós
3 min

BarcelonaArrenca una nova partida. Amb els mateixos jugadors, però amb un tauler de joc ben diferent. Una partida amb els papers intercanviats. El Barça s'endú el jugador mediàtic, mentre que el Madrid s'haurà de conformar amb la incorporació d'un futbolista sense l'etiqueta de galàctic.

Per onzena temporada, Florentino Pérez tornarà a ser el rival del Barça. Des d'ahir, l'empresari madrileny torna a presidir el conjunt blanc. El quart mandat de Florentino arrenca, però, amb un escenari desconegut per a un home acostumat al poder: el Reial Madrid té la urgència històrica d'assolir algun títol important aquesta temporada que ve; sigui l'anhelada décima , sigui la Lliga. Una situació ben diferent a la que viurà el Barça, emparat en la seguretat que dóna el títol domèstic d'aquesta última campanya.

A més, Florentino Pérez arrenca el seu nou projecte amb els deures per fer, sense entrenador i amb moltes incògnites sobre la renovació de Cristiano Ronaldo. Els mitjans portuguesos llancen missatges d'alerta cap a Madrid: l'estrella blanca no vol renovar més enllà del 2015. Florentino Pérez ha abocat tots els seus esforços en dues figures per redreçar el seu enèsim projecte. Carlo Ancelotti per a la banqueta, Gareth Bale al terreny de joc. El mandatari blanc sap que no es pot equivocar en la seva aposta. El trienni de Mourinho ha fet trontollar els fonaments de l'entitat de la Castellana i cal tornar a posar les bases. Ahir a la nit, a Telecinco, Florentino no va descartar que sigui el mateix Zidane qui ocupi la banqueta si falla Ancelotti.

El gran problema del Reial Madrid és trobar una figura que il·lusioni l'afició. El Barça ha guanyat la partida en el cas Neymar i Florentino ha perdut el jugador mediàtic que hi havia a l'aparador. A més, els milions del magnat rus Dmitri Rybolovlev han seduït Radamel Falcao perquè viatgi a Mònaco. Neymar i Falcao eren les dues grans figures d'un mercat en què només apareixen Ibrahimovic, Rooney i Bale com a grans agitadors. Cap dels tres, però, amb el ressò mediàtic i comercial del brasiler.

Tot i que Barça i Madrid sortiran aquest agost des de la mateixa línia de sortida, el conjunt de Rosell partirà amb un tècnic consolidat i que coneix el vestidor i la particularitat del club català. Això sí, tot i la continuïtat de Tito, hi haurà canvis importants a l' staff tècnic. Un dels homes que no hi serà l'any que ve és el preparador físic Emili Ricart, home de confiança de jugadors com Iniesta i Xavi. Ricart abandona el Barça després d'arribar al primer equip de la mà de Guardiola.

Al Barça les grans decisions estan preses, només falta tancar la plantilla i el cos tècnic. A Madrid, falten totes dues coses: encertar els grans noms que han de liderar el projecte i fer net en una plantilla esquerdada per Mourinho.

Deures per fer

El Barça prepara la temporada que ve amb el regust de victòria del cas Neymar. Tot i que el futbolista ha costat 17 milions més dels que preveia l'entitat catalana, el Barça encara la renovació de la plantilla sense urgències. En la roda de premsa de Neymar, el vicepresident esportiu, Josep Maria Bartomeu, es mostrava confiat. "Podrem fer el que volem fer", va dir buscant la complicitat d'Andoni Zubizarreta.

Per aconseguir-ho, la secretaria tècnica haurà d'esforçar-se al màxim. Solucionats el cas Éric Abidal i l'adéu de Marc Muniesa, el Barça té 31 futbolistes. Una xifra que encara pot créixer amb el fitxatge d'un central, un porter -vinculat al tema Víctor Valdés, pendent de resoldre per la junta- i l'arribada d'un segon davanter si els números i el mercat quadren. Per tant, el Barça ha d'accelerar les negociacions que permetin la sortida d'entre 9 i 11 futbolistes que haurien de reportar diners per garantir els nous fitxatges. Es tracta de Villa, Bojan, Afellay, Fontàs, Dos Santos, Cuenca i Oier. Set casos innegociables, als quals s'han de sumar les possibles cessions de Deulofeu i Rafinha i els dos grans serials d'aquest estiu: el futur de Valdés i la hipotètica sortida d'un migcampista: sona Thiago, tot i que a Anglaterra també es parla de Cesc.

En aquesta parcel·la, el Reial Madrid també té molta feina per fer. Després de resoldre el futur de Carvalho i el retorn d'Essien al Chelsea, el Madrid ha d'afrontar un procés de remodelació profund de la plantilla. Higuaín ja ha anunciat que vol marxar; els portuguesos Pepe i Coentrão, sense el paraigua de Mourinho, apunten a fora del Bernabéu, mentre que Kaká és l'etern problema de Florentino, cobra com Cristiano i no rendeix. Una llosa molt pesada.

A més, a hores d'ara, el Madrid té quatre porters. Això sí, els blancs, que ja han repescat Dani Carvajal del Leverkusen, tenen un avantatge: un cartell dels futbolistes més bo per treure'n quantitats prou altes per afrontar els fitxatges necessaris.

stats