RAL·LI
Esports 17/01/2012

Coma assegura que s'està perdent l'esperit del Dakar

Una de les imatges amb què es recordarà el Dakar 2012 serà la de Cyril Despres al fang. Marc Coma creu que la decisió de l'organització de tornar-li el temps que va perdre marcarà el futur del ral·li.

Nuria García
2 min
L'ESPERIT DEL DAKAR  Aventura, companyonia, solidaritat, riscos... L'esperit del Dakar inclou moltes coses que s'estan perdent de mica en mica.

BARCELONA.Tot i ser segon al Dakar, el català Marc Coma no estava del tot content aquest diumenge. El pilot d'Avià volia arribar a Lima en la primera posició i, de fet, a punt va estar d'aconseguir-ho. La seva intenció era revalidar el títol aconseguit l'any 2011, però una sèrie de factors l'hi van impedir. "Hem lluitat contra tot i contra tots", va assegurar Coma, un cop es va acabar el ral·li. En la ment de molts hi ha la imatge del campió, el francès Cyril Despres, enganxat al fang en la vuitena etapa i la posterior reclamació -que l'organització va acceptar- perquè li tornessin els vuit minuts que va perdre fins que va poder reprendre la marxa. "En els deu anys que he fet el Dakar mai hi ha hagut una decisió que m'hagi beneficiat", assegurava Coma, que va ser l'únic pilot que es va veure perjudicat per aquella decisió, ja que ell va ser el pilot que va passar pel fang -i el va esquivar- abans que Despres. "Quan van rescatar Despres, el que buscava l'organització era tenir una cursa oberta", va dir Coma. I és que gestionant els més de 15 minuts d'avantatge que en la vuitena etapa hauria tingut el català, Coma hauria fet prou per guanyar el ral·li del 2012. "És una decisió dels comissaris que és difícil d'entendre", argumenta el pilot català.

Coma creu que decisions com la que va prendre l'organització del Dakar, l'ASO (Amaury Sport Organisation) -entitat que és de la mateixa nacionalitat que Despres, el campió d'enguany- creen un precedent perillós per a les pròximes edicions del ral·li. "I a més, es trenca l'esperit de la cursa. Anem en una direcció que no té res a veure amb això. El Dakar es converteix en una cursa a l'esprint, en què els factors que han caracteritzat sempre la cursa cada cop tenen menys influència", assegurava el pilot d'Avià. I és que ell, que acumula 10 Dakars i que va viure els ral·lis africans, sap que l'esperit de la cursa no és donar gas i lluitar contra el cronòmetre, sinó que el Dakar implica, entre altres moltes coses, aventura, solidaritat, risc i prendre decisions en un segon sabent que et pots equivocar.

Tot i el cop que ha rebut en aquest Dakar, Marc Coma hi tornarà l'any vinent encara amb més ganes per intentar guanyar. "La meva vida gira al voltant del Dakar i això no canviarà", assegura.

stats