Poliesportiu

El Comitè Olímpic Català aixeca el vol

La Secretaria General de l’Esport, la Unió de Federacions Esportives de Catalunya i la Plataforma Proseleccions pacten la seva posada al dia

La secretaria general de l’Esport, la Unió de Federacions Esportives de Catalunya (UFEC) i la Plataforma Proseleccions Esportives Catalanes van signar un acord per reactivar el Comitè Olímpic Català (COC). L’entesa es va formalitzar en un pacte de candidatura única i en l’elecció d’un nou comitè executiu. L’assemblea escollirà aquest dimarts (17.30 hores) la nova junta de consens.

L’objectiu del pacte és emprendre un procés que posi el COC a punt pel seu reconeixement pel Comitè Internacional Olímpic (COI). “Quan Catalunya tingui un estat propi, el reconeixement serà automàtic”, van insistir els signants. El document defineix la candidatura conjunta que es presenta a l’elecció dels membres del comitè executiu del COC i fixa les condicions sota les quals es desenvoluparà l’acció i la governabilitat. En aquest cas, l’acord preveu l’elaboració d’un programa de compliment normatiu que reguli la seva activitat, d’uns nous estatuts per adequar la institució a la Carta Olímpica i al Codi Civil de Catalunya i un pla d’accions. El programa inclou fomentar i promoure que totes les federacions esportives catalanes en siguin membres; estudiar l’impacte que el reconeixement internacional tindrà per a l’esport català en els àmbits esportiu, econòmic i social; o actuacions internacionals, entre d’altres.

"És un dia històric a favor de la unitat i de tenir una estructura esportiva internacional a punt"

Gerard Figueras Secretari general de l'Esport

Les tres parts es van felicitar per l’acord. “Hem de deixar les estructures d’estat a punt en l’àmbit associatiu privat de l’esport. És un dia històric a favor de la unitat i de tenir una estructura esportiva internacional a punt pel que pugui venir”, va dir Gerard Figueras, secretari general de l’Esport.

“Hem fet gran la dita olímpica de junts més fort, més lluny i més ràpid. Buscar les complicitats i els punts en comú que tenim les institucions per activar una estructura tan important com és el Comitè Olímpic ens garanteix un procés d’èxit”, va assegurar Gerard Esteva, que si la candidatura conjunta surt escollida serà el nou president del COC. “El que estem fent és modernitzar i posar en solfa una institució que havia quedat una mica obsoleta”, va afegir el president de la UFEC.

“La unitat és positiva i bona. Que el món de l’esport estigui reunit reclamant una estructura d’estat tan important, privada, com el Comitè Olímpic de Catalunya és positiu. A partir d’aquí hem de fer una feina internacional i interna per explicar els avantatges de tenir un comitè olímpic propi”, va opinar Xavier Vinyals. El president de la Plataforma Proseleccions Esportives Catalanes serà el tresorer general i el vicepresident del COC.

El quart punt del pacte inclou una campanya de presentació de Catalunya a instàncies internacionals. Minuts després de fer-se públic l’acord, Alejandro Blanco, president del Comitè Olímpic Espanyol, va passar a l’atac. “Tan sols hi pot haver un comitè olímpic per estat”, va sentenciar. El COC, que es va crear l’any 1989, es va veure congelat fa onze anys després d’un conflicte que va acabar als tribunals. La sentència de l’Audiència Provincial de Barcelona, que data del 28 de novembre del 2005, prohibeix fer qualsevol acció amb repercussió internacional o participar en una assemblea del Comitè Olímpic Internacional (COI).

EDICIÓ PAPER 01/08/2020

Consultar aquesta edició en PDF