EL TABAC I EL BARÇA
Esports 29/03/2011

El fum al Camp Nou pot tenir els dies comptats

El Barça va presentar la campanya Camp Nou sense fum , que pretén conscienciar els socis i aficionats blaugranes de les conseqüències del tabac, recomanant-los que no fumin a l'estadi.

Nuria García / Albert Solé
4 min
Sense fum Els seguidors del Barça que omplen el Camp Nou pot ser que vegin com se'ls prohibeix fumar a la graderia.

Barcelona.El Camp Nou podria ser el primer estadi en tot l'Estat espanyol on estarà prohibit fumar si així ho decideixen els socis en la pròxima assemblea de compromissaris, prevista per a la tardor. El club, de moment, a l'espera que els socis es pronunciïn, ha presentat la campanya Camp Nou sense fum , a través de la qual intentarà conscienciar els seus socis i aficionats de les conseqüències negatives que provoca el tabac. Mitjançant aquesta iniciativa, des dels pròxims dies el club blaugrana començarà a recomanar als seus aficionats que, quan s'acostin al Camp Nou a veure un partit del Barça, no fumin.

Malgrat que la graderia del Camp Nou és un espai a l'aire lliure i, en principi, exempt de la prohibició de fumar d'acord amb la llei del tabac que va entrar en vigor l'1 de gener, aquesta és una proposta del president del club, Sandro Rosell. Fins ara, la prohibició de fumar s'estenia només als passadissos i espais interiors de l'estadi i al terreny de joc més els marges -tot i que és normal veure imatges dels fotògrafs a peu de gespa al Camp Nou amb una cigarreta encesa a la mà-, però si els socis aproven en assemblea la iniciativa que proposarà la junta directiva, el fum al Camp Nou pot tenir els dies comptats. La típica imatge dels aficionats -de qualsevol camp de futbol- asseguts fumant-se un puro o una cigarreta mentre gaudeixen del joc del seu equip passarà a la història, igual que els records que tenim -sovint molt recents- de persones fumant als hospitals, a les escoles o a les aules universitàries, a la feina, als restaurants o al transport públic. "És una tradició, però hi ha tantes tradicions que evolucionen... Segurament quan es va començar a fumar en els estadis de futbol, la gent no sabia que fumar podia matar. Tot canvia", va dir ahir, en la presentació de la campanya, el president blaugrana, Sandro Rosell. Els directius del Barça han impulsat aquesta campanya pensant en el públic que assisteix a l'estadi i que pot veure's afectat pel fum del tabac, sobretot els nens petits, les dones embarassades, les persones grans i les que tinguin problemes de salut.

"No és un judici a les persones, sinó que el que volem és preservar-les. Volem vetllar per la salut del soci i, també, en temes de salut, ser més que un club", va comentar Jordi Monés, directiu blaugrana responsable de l'àrea mèdica i rendiment, un dels impulsors de la iniciativa Camp Nou sense fum . Monés, que va afirmar que l'assemblea seria la que decidiria si es fuma a les graderies o no, va sentenciar: "Si l'assemblea, sorprenentment, no ens dóna permís, seguirem recomanant que no es fumi a l'estadi".

Petició dels socis

De fet, no seria estrany que els socis compromissaris del Barça aprovessin la iniciativa que els proposarà la junta directiva. Al mes de febrer, un grup d'aficionats blaugranes van crear dues pàgines al Facebook en què es demanava que el club prohibís encendre una cigarreta al Camp Nou i, en pocs dies, les dues van tenir un munt de seguidors, contents amb la mesura que es proposava. Tot va sorgir després de saber-se l'aprovació de la llei del tabac per part del govern basc, que deixa oberta la possibilitat de prohibir fumar als estadis esportius i als espectacles públics. Ara és el club el que ha pres la iniciativa, però necessita dels socis per fer realitat un Camp Nou sense fum. "Podríem haver-ho prohibit, ja que som una entitat privada, però els socis són els amos del club i volem que siguin ells els que aprovin la mesura", va recordar Rosell, que va reconèixer que els directius havien pres "l'automesura" de no fumar a la llotja de l'estadi.

Salut, al darrere

El Barça no només recomanarà als seus seguidors que no fumin a l'estadi. Anirà un pas més enllà en aquesta lluita contra el tabac. Després d'arribar a un acord amb el departament de Salut de la Generalitat de Catalunya, també ajudarà tots aquells que vulguin deixar de fumar, a través dels serveis que s'ofereixen als centres d'atenció primària (CAP). El conseller de Salut, Boi Ruiz, va donar suport a Rosell en la presentació i va instar la resta de clubs i estadis catalans a seguir la mesura. De fet, encara no s'ha pronunciat cap altre club català sobre el tema, però no seria estrany un efecte dòmino els pròxims dies, després que el club blaugrana hagi estat el pioner a prendre aquesta mesura.

A l'espera de la votació dels socis, l'entitat blaugrana espera que funcioni el boca-orella i que els mateixos socis i aficionats siguin els que recomanin que s'apagui la cigarreta abans d'entrar a l'estadi. "Jo, com a pare, si la persona del meu costat fuma, li demanaria que apagués la cigarreta", va explicar Rosell. Potser a partir de la tardor, doncs, els aficionats blaugranes que fumin i que s'acostin a l'estadi hauran de buscar-se una altra manera de passar els nervis a la graderia i hauran d'esperar-se a encendre la cigarreta quan surtin del Camp Nou. El tècnic Johan Cruyff, a la banqueta, va trobar la manera.

stats