BARÇA
Misc 05/10/2020

El Barça pot arribar a pagar 1.250 milions pel nou Espai Barça

Goldman Sachs avançaria 815 milions de les obres, a retornar amb els beneficis que generi l'estadi

i
Martí Molina
3 min
Imatge aèria del nou Camp Nou

BarcelonaEl Barça ha fet oficial el preacord amb Goldman Sachs perquè aquesta financera pagui les obres de construcció de l’Espai Barça. Un pacte segons el qual la firma americana avançaria el total de la remodelació del Camp Nou i del Palau Blaugrana i el club tornaria el préstec a raó de 50 milions per any durant els propers 25 anys, a comptar des que s’hagin enllestit tots els treballs. D’aquesta manera, el Barça disposaria a l’instant dels 815 milions necessaris per tirar endavant la totalitat del projecte, mentre que aniria tornant els diners progressivament amb els beneficis que obtingués de l’explotació de les instal·lacions. Així, si es compleixen totes les condicions, l'entitat blaugrana acabaria pagant 1.250 milions. L’acord està pendent només que els socis el validin en un referèndum.

Segons ha explicat aquest dilluns Jordi Moix, vicepresident econòmic del club i comissionat de l'Espai Barça, l'acord amb Goldman Sachs es va tancar fa un any i s'havia de validar en referèndum durant el primer semestre d'aquest 2020, però es va ajornar pel covid-19. La seva intenció és que, el primer semestre del 2021, es pugui fer la votació i que la nova directiva executi el projecte a partir de l'estiu del 2021, un cop s'acabin les competicions.

Si els socis validen el projecte, Goldman Sachs avançaria els 815 milions de les obres i el Barça començaria a tornar aquests diners un cop el nou Camp Nou estigués enllestit. Aquests 50 milions sortirien dels ingressos addicionals que generarien les instal·lacions. "El 2014 es preveia que un nou estadi generaria 50 milions extres. Ara calculem que seran 150", apuntava el vicepresident. Segons ha explicat, d'aquests ingressos extres que es generessin, els primers 50 serien per a l'empresa financera i la resta quedarien per al club, en concepte de beneficis. "I si un any, pel motiu que fos, no s'arribés a aquests 50 mínims, el club no n'hauria de posar. Seria el risc que corre la financera", ha afegit.

El triple d'ingressos: 150 milions

Des del club es posa l'accent en el fet que es tracta d'un acord "únic" i que "cap altre club del món ha pogut aconseguir un finançament així, ni tan sols el Reial Madrid". Expliquen, fons de l'entitat blaugrana, que la diferència està en la solidesa econòmica del club -acreditada abans de la pandèmia- i en les possibilitats de negoci que ofereix el nou Espai Barça. "Abans es preveien 50 milions extres i ara es calcula que seran 150: el triple. A més, Goldman Sachs s'arrisca a no cobrar en alguna de les temporades i el Barça no ha de posar cap garantia", afegeixen, justificant que aquesta financera acabi obtenint (si no hi ha cap contratemps) 435 milions al final dels 25 anys de contracte.

"Entenc els dubtes de la gent, que en plena pandèmia es plantegi un projecte així. Però hem de pensar que això no serà per sempre i que les previsions són que d'aquí dos o tres anys tornem a tenir els valors d'abans del covid-19. Així ho veuen també els experts de les financeres", apunta Moix, que és partidari de "no esperar més" per començar les obres de remodelació.

El nou pla de finançament que proposa el Barça per a l'Espai Barça

El nou Palau tindrà 15.000 localitats

Renovar el Camp Nou ha sigut un dels cavalls de batalla de la junta de Josep Maria Bartomeu, que afronta el seu últim any de mandat –amb la incertesa del vot de censura– amb la intenció de deixar lligat un projecte que inicialment havia de costar 600 milions però que finalment n'acabarà costant 815. Aquest increment preveu la reordenació urbanística, l'evolució d'alguns projectes –el nou Palau passarà de 10.000 a 15.000 localitats– i millores addicionals al Camp Nou, a més de 90 milions per a interessos capitalitzables corresponents als cinc anys d'obres i als costos financers inicials.

stats