NATACIÓ
Esports 16/06/2018

El CN Voltor Balear, un històric amb més de 100 nedadors

Un repàs i un record per la història d’un dels clubs de natació amb més valors de les Illes

Juanmi Mas
4 min
El CN Voltor Balear, un històric amb més de 100 nedadors

PalmaEl mes de gener del 1991 un grup de 19 nedadors (pares de nins i nines de 7 a 14 anys) procedents del CN Sant Josep, de Palma, constituïren l’associació Club de Natación San José.

En aquell moment la piscina feia 12,5 metres, però feia pocs mesos que s’havia inaugurat el poliesportiu Germans Escalas, de manera que varen aprofitar per passar-se a la piscina de 25 metres de la que seria, durant gairebé una dècada, la seu del club. Frutos Marco en va ser el primer president i Toni Pomar en fou el primer entrenador. Dos anys més tard, es produeix el primer canvi en la presidència del club. Juan Armario ocupà el càrrec de president durant dos anys més. La denominació actual del CN Voltor Balear es va aprovar el 1994 mitjançant un concurs d’idees entre els mateixos nedadors.

CN Voltor es consolida

Aquest canvi en el nom coincideix amb l’inici del mandat de Josep Pou, que va presidir el club durant 14 temporades, un període en què el Voltor es va consolidar com un dels tres clubs capdavanters de la natació balear.

Els primers resultats varen trigar a arribar, però l’estiu del 1996, per primera vegada, un nedador del club va participar en un campionat estatal. Alberto Losa va aconseguir la medalla de plata en la prova de 400 metres lliures en el campionat del Consell Superior d’Esports que es va disputar a Màlaga.

A l’inici de la temporada 96-97, el club, conjuntament amb el CN Palma, el CN La Salle, el CN Sant Josep i el CN Calvià, es va integrar en el CN Universíada Palma 99 (USI), una aliança que va durar quatre temporades.

En acabar la temporada 96-97, Toni Pomar deixà la direcció tècnica del club i fou substituït per Xavi Torres, que s’incorporà al club acompanyat per Biel Arrom com a entrenador de les categories d’iniciació.

Del Germans Escalas a Son Moix

La temporada 99-00 Joan Carles Gregorio s’integra a l’equip tècnic com a responsable de l’escola de natació i de la preparació física de l’equip. Un any després, la temporada 00-01, el club canvia el seu lloc d’entrenament. Deixa la piscina del Germans Escalas per traslladar-se a la piscina de Son Moix. A finals de l’any 2001, Xavi Torres decideix abandonar el càrrec de director tècnic i la junta directiva proposa Biel Arrom per finalitzar la temporada i fer-se responsable dels entrenaments del club. Joan Carles Gregorio és designat segon entrenador d’un equip tècnic que, a més, comptarà amb l’ajuda de Cati Neus Riera i Alberto Losa.

Piscines municipals de Son Hugo

En la temporada 02-03 es produeix un nou canvi pel que fa a la seu dels entrenaments del club. Les piscines municipals de Son Hugo esdevenen des d’aquell moment l’espai on el club desenvolupa, encara actualment, la seva feina. La nedadora Carolina Marqués participa en la concentració de la selecció espanyola de natació de categoria infantil a Andorra.

El mes de desembre del 2004 un nedador del club pren part per primera vegada en una competició internacional. Colau Pou participa en el meeting 3 Nacions Júnior disputat a Itàlia amb la selecció espanyola. Després de set anys al capdavant del club Biel Arrom deixa la direcció tècnica. Toni Pomar i Joan Noguera comparteixen aquesta tasca al llarg de la temporada 08-09. Durant aquest temps Pep Pou decideix posar fi al seu llarg període al servei del club i cedeix la presidència a Toni Torner. A la campanya següent Toni Pomar conclou la seva segona etapa en el club i Joan Noguera n’assumeix en solitari la direcció tècnica. Només un parell de mesos més tard, Cati Arasa, amb el suport de David Garau, pren el relleu de Joan Noguera.

Durant el període 2010-2014, Pep Soler és el president del club amb un nou projecte tècnic encapçalat per Pep Joan Puig que compartirà la tasca tècnica amb Andrés Perales, Rafa Ferrer i Carlos Yerga que es fa càrrec del treball en sec. A finals de la temporada 12-13, Carlos Yerga rep la direcció tècnica del club de manera interina fins que l’assumeix Javier López el mes de gener del 2014.

En finalitzar la temporada, José Ruiz es fa càrrec de la presidència del club i Javier López completa l’equip tècnic, al qual s’havia reincorporat la temporada anterior Biel Arrom com a responsable de l’escola de natació del club, amb Alfonso Piñeiro i Esteban González. Una de les peces més importants del CN Voltor és Javier López, de 34 anys i llicenciat en Ciències de l’Activitat Física i de l’Esport. És entrenador superior de natació i va ser nedador de competició durant 22 anys amb el Club Natació la Corunya. Va entrar a formar part de l’equip tècnic del CN Voltor l’1 d’abril del 2013 i el gener del 2015 es va fer càrrec de la direcció tècnica del club. En el cas de José Ruiz, va acabar exercint de president després d’apuntar la seva filla al club, ara fa set anys. Ruiz va ocupar diferents tasques dins de l’organigrama del CN Voltor fins que va assumir la presidència. Aquest any continua dins l’equip directiu però recentment n’ha donat el control a Margalida Pizà. La idea que tenen des que varen arribar al club és la de la progressió de l’esportista. “La filosofia del club és que els nins aprenguin, evolucionin i, si pot ser, guanyin, però mai per cremar etapes”, explica Javi López. En aquest sentit, José Ruiz també opina que “és important prioritzar unes bases a nivell tècnic perquè un nedador de 14 anys no pot ser un jugueta rompuda, ha de continuar evolucionant”.

Els casos de Víctor i Santos com a exemples de la progressió dels nedadors del CN Voltor tenim els casos de Víctor Santos, que han destacat per la seva qualitat. El director tècnic explica que “és molt difícil fer entendre als pares que el seu fill, per molt bo que sigui, no guanyarà una cursa fins que hagin passat tres o quatre anys perquè té una tècnica molt dolenta”. Però aquesta és una part de la feina d’aquest club de natació, en què hi ha un centenar de nedadors d’entre set anys i 25 anys d’edat, que s’ha guanyat la confiança dels pares.

Una època daurada de cinc temporades

És al Campionat d’Espanya Aleví 2014 a Badajoz on comença aquesta segona època daurada del club. Santos Villalón aconsegueix dues medalles d’or i una de plata i esdevé cinquè d’Europa. Victor Martín també es proclama campió d’Espanya i campió en meetings internacionals. Alejandra Ruiz, Marina Bauzá, Núria Rosselló, Llùcia Mieras i Marta Guasp han obtingut grans reconeixements en diferents participacions internacionals amb l’equip i la selecció espanyola .

stats