FUTBOL
Esports 08/02/2013

Brussel·les planteja una taxa per gravar els traspassos de les estrelles

Un informe per a la CE afirma que així s'evitarien desigualtats

Joan Rusiñol
2 min
El brasiler Neymar pot protagonitzar un dels traspassos més espectaculars dels pròxims anys.

Brussel·les.La ciutadania ho tenia ja ben clar: els traspassos de jugadors de futbol augmenten les desigualtats entre els clubs. Es crea una espiral en què el ball de diners reforça els més potents i perjudica els més modestos, inclosos els que juguen a categories d'aficionats. Però per actuar contra això calia el suport no d'una impressió, sinó de les dades. L'informe pertinent ja hi és, amb proposta de solució inclosa: una taxa que gravi els fitxatges dels jugadors estrella per afavorir una millor redistribució dels recursos.

Aquesta és una de les mesures que inclou un estudi encarregat per la Comissió Europea per analitzar aquesta problemàtica, disset anys després de la sentència del cas Bosman, que va eliminar els obstacles a la lliure circulació de jugadors. Segons posa de manifest l'informe, els clubs es gasten cada any 3.000 milions d'euros en traspassos, però només una quantitat mínima (al voltant del 2%) acaba repercutint en els més petits. Entre el 1995 i el 2011 aquest tipus d'operacions es van multiplicar per tres al futbol europeu i el desemborsament dels diferents equips, per set. En un comunicat, Brussel·les certifica que aquesta dinàmica no permet acabar amb "l'hegemonia" dels grans clubs i perpetua les diferències a l'hora de competir.

Les desigualtats també perjudiquen els més joves: els diners que arriben per a la "formació i educació" dels futurs professionals són "insuficients". En vista d'aquesta situació, els autors de l'estudi plantegen la creació d'una "taxa d'equitat esportiva" per anivellar la balança. Els òrgans rectors internacionals del futbol n'haurien de fixar el llindar i l'àmbit d'aplicació. També reclamen més transparència en els moviments entre equips deixant clars els drets de cadascú, fixar el nombre de jugadors per club, regular els mecanismes de cessions, examinar la propietat per part de tercers dels esportistes i aplicar les normes de joc net financer per evitar que els clubs es gastin més del que s'ingressen. Tot i que el gruix de les recomanacions fa referència al futbol, Europa subratlla la necessitat d'abordar la "inestabilitat dels clubs de bàsquet".

A més, Europa fa un toc d'alerta pel volum global de diners que es gasten les entitats en traspassos. Recomana impedir als clubs que puguin ampliar el període en què un jugador necessita permís per ser traspassat. L'estudi també vol clàusules de rescissió més proporcionals. A l'abril un grup d'experts, amb membres de la FIFA, la UEFA i les associacions que apleguen els equips europeus, concretarà les propostes i les farà arribar als ministres del ram abans d'acabar l'any. Els estats, doncs, tindran l'última paraula.

stats