OPINIÓ

DEMANO, PER FAVOR

Brots verds al solar del Camp Nou

Les coses són bones o dolentes en comparació. També al futbol. ¿Podem dir que el partit del Barça contra el Ferencvároes va ser bo? Si es compara amb el que es vivia fa una dècada, evidentment que no. Però si ho comparem amb el 2-8 de Lisboa contra el Bayern, és caviar del bo. Encara que ens costi, hem d'assumir -ja ho anem fent, de mica en mica- que l'era daurada s'ha acabat i que cal fer foc nou. Això no implica, necessàriament, deixar de guanyar. Simplement, que cal rebaixar les expectatives a nivell de joc i de títols. Per això, en aquest nou escenari, crec convenient posar bona nota al debut del Barça a Europa.

Que el Ferencváros sigui el rival més assequible del grup no implica que se l'hagi de guanyar amb una mà a la galta. En una setmana marcada pel clàssic, Koeman feia rotacions, deixava titulars teòrics com Griezmann i Busquets a la banqueta i donava l'oportunitat als joves. L'equip va respondre bastant bé, amb autoritat a la gespa, ordre, rigor i, sobretot, recursos en atac. L'aposta de jugar amb extrems per fora ha donat els seus fruits, amb Ansu i Trincao com a grans beneficiats.

El Barça s'ha rejovenit i els joves han fet un pas endavant. Trincao comença a deixar espurnes de molta qualitat, Ansu segueix evidenciant que té molt gol, i Pedri s'estrenava a Europa amb un gol i una assistència. Tres jugadors amb qui, des de la secretaria tècnica, esperen il·lusionar l'afició blaugrana a curt termini. Fins i tot Dembélé, relegat a l'ostracisme, va tenir minuts i va repartir una assistència i va anotar un golet, recuperant un somriure que se li havia esborrat de la cara.

I coses dolentes? Unes quantes. Com la sensació que el Ferencváros, amb poqueta cosa, podia plantar-se a la porteria de Neto. No en moltes ocasions, però sí generant oportunitats excessivament clares. O el penal i l'expulsió de Piqué, impròpia d'un central veterà com ell i en un partit que es guanya per 3 a 0. O que, com passava en les temporades anteriors, quan el rival marcava i s'envalentia, el Barça patia i regalava pilotes així que se sentia pressionat. Per sort, aquest cop, sense conseqüències.

El debut a Europa es va superar amb nota però els exàmens de debò venen dissabte contra el Madrid i dimecres vinent a Torí. Aquí es podran començar a treure conclusions. Començant per l'entrenador, que haurà de decidir si dona responsabilitat als joves o creu que, en les grans cites, són els veterans els que han de donar la cara, encara que no sempre rendeixin. Ell, que va ser vaca sagrada al Barça, segur que en sap els pros i els contres.

EDICIÓ PAPER 21/11/2020

Consultar aquesta edició en PDF