COPA CONFEDERACIONS
Esports 01/07/2013

Festival i golejada del Brasil contra Espanya a la final de la Confederacions a Maracanã (3-0)

Fred ha obert el marcador al minut 2 i Neymar, a les portes del descans, ha ampliat l'avantatge amb un golàs amb la cama esquerra. Fred ha sentenciat a l'inici de la represa

BarcelonaMaracanã era una festa una hora abans de començar el partit. I, minuts després del matx, era un autèntic festival. L'estadi de Rio de Janeiro ha gaudit de l'espectacle del Brasil, que ha golejat la selecció espanyola en la final de la Copa Confederacions i ho ha fet amb una exhibició de contraatacs ferotges, pressió agressiva i gols estratègics. Fred ha obert el marcador al començament del partit, després d'una jugada embolicada dins l'àrea petita quan tot just acabava d'arrencar el matx. A les portes del descans, Neymar ha fet el segon amb una potent rematada amb la cama esquerra i, als primers segons de la represa, novament Fred ha superat Casillas per deixar el marcador en el 3-0 definitiu. Sergio Ramos ha fallat un penal a 30 minuts del final i Piqué, després d'una entrada per darrere a Neymar, ha sigut expulsat.

Un començament trepidant

L'inici de la final de la Copa Confederacions entre el Brasil i Espanya no ha decebut. Tot el contrari. Ja en la primera acció del partit, la 'canarinha' ha demostrat les ganes amb què ha preparat aquest partit i, aprofitant un embolic després d'una centrada de Hulk des de la dreta, Fred ha obert el marcador amb una rematada des del terra. El gol ha deixat grogui la selecció espanyola, que ha trigat més d'un quart d'hora en fer-se amb el domini de la possessió. Superat l'ensurt de l'arrencada de la 'Seleção', 'la roja' ha intentat pausar el partit i imposar el seu futbol, però els contraatacs de l'equip de Felipe Scolari han incomodat molt els de Del Bosque, incapaços de controlar el ritme del matx.

Fruit d'aquest estrés i, fins i tot, impotència per rebaixar les revolucions del matx, Espanya ha vist com Fred perdonava el 2-0 després d'una assistència de Neymar en un altre ràpid contraatac local. El nou fitxatge blaugrana ha tret de polleguera Arbeloa, desesperat des del començament. El lateral del Madrid, de fet, de seguida s'ha carregat amb una targeta groga i s'ha vist superat per la mobilitat i velocitat de l'ex del Santos.

La millor ocasió de la selecció espanyola l'ha tinguda Pedro, però David Luiz ha refusat sobre la línia de gol el xut del canari del Barça quan 'la roja' ja celebrava l'empat. Maracanã ha embogit. Però les graderies encara han fet més xivarri poc abans del descans, quan Neymar ha ampliat l'avantatge amb un xut imparable, aprofitant-se del desordre defensiu d'Arbeloa.

Càstig a Arbeloa al descans

Del Bosque ha mogut peces al descans i ha donat entrada a Azpilicueta en lloc del madridista al lateral dret. Però, sense temps per situar-se, la selecció espanyola ha vist com el Brasil aprofitava la primera ocasió per fer el tercer gol. Neymar ha deixat passar una centrada rasa i ha habilitat Fred, que ha aparegut sol pel darrere per batre Casillas amb una rematada rasa i col·locada. El cop ha deixat encara més tocada la selecció espanyola.

Buscant la reacció, Del Bosque ha fet sortir Navas per Mata per buscar més profunditat i l'andalús, en la primera acció que ha tingut, ha provocat un penal. Marcelo l'ha escombrat dins l'àrea després d'un retall de l'ex del Sevilla. Sergio Ramos ha sigut l'encarregat de fer el llançament i el madridista ha enviat el seu xut massa creuat. Fora. Hauria significat el 3-1.

Agonia final

Els minuts han avançat entre confusió i desesperació per a 'la roja'. El Brasil, perillossíssim al contraatac, ha continuat destapant el desordre defensiu d'una selecció espanyola que no ha trobat en cap moment la manera d'alterar el guió del partit, ni tan sols amb l'alegria de Navas i l'entrada de Villa. Sempre a remolc, 'la roja' ha vist més a prop el 4-0 que el 3-1. Piqué s'ha vist obligat a fer una entrada a Neymar quan l'ex del Santos estava a punt d'entrar a l'àrea que li ha suposat l'expulsió. Amb un home menys ha sigut encara més impossible aixecar un marcador que, amb el pas dels minuts, ha anat pesant sobre els homes de Del Bosque. Només Villa, amb dues rematades, ha fregat un gol de l'honor que no ha arribat.

El partit se li ha fet llarg a 'la roja' i curt a 'la canarinha', que ha gaudit, esperonada per una afició que ha celebrat durant 90 minuts l'èxit del seu equip. La Copa Confederacions ha guanyat, de cop, un valor simbòlic enorme. És un avís gegant de cara al Mundial 2014. Un Mundial que el Brasil vol deixar a casa i que la selecció espanyola, amb partits com el d'avui, està lluny de poder defensar.

Fitxa tècnica:

Espanya: Iker Casillas; Arbeloa (46' Azpilicueta), Piqué, Sergio Ramos, Jordi Alba; Busquets, Xavi, Iniesta; Mata (51' Navas), Pedro i Fernando Torres (58' Villa).

Brasil: Julio César; Dani Alves, David Luiz, Thiago Silva, Marcelo; Gustavo, Hernanes (88' Paulinho); Hulk (72' Jadson), Óscar, Neymar i Fred (79' Jo).

Àrbitre: Björn Kuipers (Holanda). Ha tret groga a Arbeloa (15'), Ramos (28'). Ha expulsat Piqué (68').

Gol: 1-0, Fred (2'). 2-0, Neymar (43'). 3-0, Fred (46').

Estadi: Maracanã

Brasil s'avança en el primer minut de la final de la Copa Confederacions (1-0, en joc)