COPA DEL REI
Esports 10/02/2012

El Bernabéu és l'estadi ideal

El camp ideal que reuneix totes les condicions per a una final entre l'Athletic Club i el Barça és el Santiago Bernabéu. Els dos clubs prefereixen jugar en aquest estadi, però Florentino Pérez no ho permetrà.

Albert Solé
4 min

BARCELONA.La pregunta més repetida ahir era: on es jugarà la final de la Copa del Rei? Però això no se sabrà fins el dilluns de la setmana que ve (11.30 h), quan la Federació Espanyola ha convocat els dos finalistes, Barça i Athletic Club, a una reunió a Madrid. La Federació els preguntarà llavors on volen jugar la final -el 20 o el 25 de maig- i si els dos clubs són sincers diran que ho volen fer al Santiago Bernabéu. Per aforament -quasi 86.000 espectadors-, perquè està a mig camí entre Bilbao i Barcelona i per comunicacions, l'estadi del Reial Madrid és ideal per ser la seu de la final. Fins i tot els aficionats dels dos equips prefereixen el Bernabéu en massa, segons les enquestes a les pàgines web dels diaris catalans i biscaïns. Curiosament, la mateixa enquesta feta al diari As donava un resultat oposat, i la majoria dels internautes de tendència madridista van votar massivament en contra que aquesta final de copa es jugui al Bernabéu. I el president del Reial Madrid, Florentino Pérez, coneixent aquest sentiment de la seva afició, té clar que no permetrà que el Barça guanyi la final a casa seva. Per aquest motiu, tant el Barça com l'Athletic Club podria ser que ni tan sols proposessin l'estadi blanc com a seu, conscients que el Madrid no ho vol.

Florentino s'hi oposa

En un dinar privat abans del partit de tornada de les semifinals de Copa entre el Barça i el València de dimecres, Florentino Pérez va comentar als seus companys de taula que si el Barça es classificava per a la final no deixaria el Bernabéu perquè fos la seu de la final. I casualment el mateix dimecres al matí es va filtrar la notícia que el Madrid tenia pensat fer obres de millora al seu estadi just en acabar la Lliga el 13 de maig. Però en paral·lel, el Madrid també ha deixat caure una segona raó per no permetre una possible final de Copa al Bernabéu el 20 de maig. Si el Madrid arriba a la final de la Champions de Munic del 19 de maig i la guanya, l'endemà ho voldrà celebrar amb la seva afició al seu estadi.

La polèmica del 2004

Hi ha una tercera raó per la negativa del Madrid a oferir el seu estadi per a la final entre el Barça i l'Athletic, segons explicava ahir el diari As . Segons aquest diari, quan el 2004 el Madrid va arribar a la final de Copa, el Barça no va deixar el Camp Nou i el partit es va haver de jugar a Montjuïc. Ara Florentino els voldria pagar amb la mateixa moneda. Aquesta teoria, però, la va desmuntar ahir mateix la Federació, quan un portaveu va assegurar que va ser l'Ajuntament de Barcelona el que va oferir l'Estadi Olímpic, i que el Barça no va pronunciar-se en cap sentit. Sigui per una cosa o per una altra, tot i que el Santiago Bernabéu reuneix les condicions ideals per ser la seu de la final, la negativa oficiosa del Madrid ho fa quasi impossible.

El portaveu de la Federació Espanyola de Futbol, Jorge Carretero, assegurava ahir que no tenen cap comunicació oficial del Madrid, i que per tant el Bernabéu encara no està descartat com una de les tres opcions, juntament amb el Camp Nou i Mestalla -Sevilla és una opció molt remota per la distància-. "Però si el Madrid ens comunica que ha de fer obres a l'estadi i no està disponible, no es jugarà allà, no anirem a casa d'algú que no ens hagi convidat".

Qui ha de prendre la decisió?

Dilluns que ve estan convocats a Madrid a la seu de la Federació Espanyola els representants del Barça i de l'Athletic Club per començar a parlar d'aquest tema. "Els clubs ens han de proposar on volen jugar, i només si no es posen d'acord, prendríem la decisió nosaltres", diu Jorge Carretero. Això vol dir que si es posen d'acord de seguida dilluns mateix ja es podria conèixer en quin estadi es jugarà la final, i començaria el procés de repartiment de les entrades. Tot i això, les declaracions del portaveu de la Federació xoquen amb la posició oficial del Barça, totalment escèptica, expressada pel seu director esportiu, Andoni Zubizarreta, ahir a la nit a RAC1: "Que l'organitzador ens digui on volen que juguem la final i hi anirem". De fet, dimecres, així que es va acabar el partit contra el València, el vicepresident blaugrana, Josep Maria Bartomeu, oferia el Camp Nou com una possibilitat per a la seu, si l'Athletic Club hi estava d'acord. I als biscaïns no els disgustaria perquè els permetria disposar de moltes entrades per als seus socis. Ahir, però, el club blaugrana va matisar aquestes declaracions, ja que al vestidor no fa gaire gràcia jugar una final com la de Copa a casa: per no perdre la litúrgia del desplaçament massiu d'aficionats i per evitar la pressió afegida de jugar una final al propi estadi amb l'obligació de guanyar. D'aquesta manera, el camp que té més números d'acollir la final de la Copa del 2012 és Mestalla.

Precedent de la final del 2009

El fet que fa tres anys el Barça i l'Athletic disputessin aquella final de Copa a Mestalla no serveix com a precedent per a aquesta ocasió. El 2009, el València CF celebrava el 90è aniversari de l'entitat i la Federació Espanyola, com havia fet altres vegades, va designar Mestalla com a seu de la final de la Copa del Rei de la temporada 2008-2009 abans de començar la competició -com va passar el 2002 amb el centenari del Madrid i el Bernabéu- i sense conèixer els finalistes. De finals de Copa entre l'Athletic Club i el Barça al Santiago Bernabéu -o en l'anterior camp del Madrid- se n'han disputat moltes. La del 1932, la del 1942 i la del 1953 es van jugar a Chamartín, i la final del 1984 al Bernabéu. I el Barça encara ha jugat més vegades la final de Copa al feu blanc, l'última el 1997 -Joan Gaspart va acabar fent la volta d'honor a la gespa-. Tretze de les 34 finals de Copa disputades pel Barça les ha jugat al camp del Reial Madrid.

stats