EL CLÀSSIC
Esports 21/04/2012

El Barça vol la pilota; i els altres?

Natalia Arroyo
2 min
Xavi Hernández podria convertir-se avui en el jugador del Barça que ha jugat més clàssics i superaria, així, Segarra.

Guardiola ahir ho tenia clar: "Amb totes les estratègies, el Madrid ens ha posat problemes. Si ens han pressionat, els hem tingut més a sobre i ens ha costat. Si ens han esperat enrere, hem anat endavant i ells han tingut més metres per córrer al contraatac. En tots els escenaris ha estat difícil".

La màgia del clàssic és que, tot i haver-ne viscut deu, cadascun ha sigut diferent que l'anterior. Mourinho ha apostat més pel 4-2-3-1 (en cinc ocasions i alguns minuts finals) que pel 4-3-3 (recurs en l'anada de les eliminatòries, sobretot), però la gran variant que ha condicionat els clàssics no és el dibuix sinó la intenció de joc i la zona del camp en què el Madrid ha situat la defensa. El Barça sempre ha buscat ser protagonista, monopolitzant la pilota i trobant la superioritat al mig del camp, atrevint-se a jugar amb un 3-4-3 o amb un 3-5-2 amb Alexis movent-se entre centrals. Però, i el Madrid?

Recollir-se i sortir o anar a dalt?

El que és segur és que l'equip blanc, per definició, no voldrà tenir la possessió, però la incògnita és saber com voldrà gestionar els pocs segons en què tingui la pilota. L'efectivitat dels plantejaments del Chelsea i el Llevant podria convèncer Mourinho que la millor aposta és fer recular l'equip i esperar a sortir al contraatac, de manera que puguin regalar metres i espessir-se a la frontal de l'àrea i ofegar Messi per allunyar-lo de la porteria.

Marginat Lass per indisciplina, la falta d'un migcampista de contenció per desplegar aquesta estratègia fa pensar més en un 4-2-3-1 agressiu, que jugui més amunt i estressi el Barça des de l'inici de la jugada.

Però la clau és saber on voldrà ser determinant Guardiola. Si vol trobar l'amplitud amb els extrems, Pedro i Cuenca poden ser protagonistes; si prefereix atacar pels laterals, Adriano i Alves són candidats a córrer a la banda; si insisteix a dominar el partit al mig, s'haurà de donar cabuda en un onze al toc d'Iniesta, Cesc, Xavi i companyia; i si vol que Messi participi molt, haurà de trobar camins clars per connectar-hi.

stats