CINC EQUIPS CATALANS AFECTATS
Esports 29/12/2010

El Barça torna a la feina avui sense saber quan jugarà

Quan falten quatre dies per a la data fixada, encara no se sap si es podrà jugar la 17a jornada. El conflicte entre el sindicat de jugadors (AFE) i la Lliga de Futbol Professional (LFP) ha arribat a la justícia ordinària.

Toni Padilla
2 min
Professional, LFP

BarcelonaEl Barça de Guardiola torna avui a la feina. L'Espanyol fa dos dies que treballa. I cap dels dos sap quan jugarà el seu pròxim partit, tal com els passa al Nàstic, el Girona i el Barça B. Quan falten quatre dies per al diumenge 2 de gener, fixat per la Lliga de Futbol Professional com a data per a molts partits de la 17a jornada de primera i la 18a de Segona, encara no se sap si els horaris es compliran.

Avui la sala social de l'Audiència Nacional de Madrid es reuneix a les 10 del matí per tractar el contenciós entre el sindicat de jugadors professionals i la Lliga (LFP). L'AFE defensa que no es poden jugar partits el diumenge 2 de gener, ja que el conveni col·lectiu signat el 2006 que regula l'activitat dels futbolistes professionals deixa ben clar que no es pot jugar aquest dia en concret. En l'origen d'aquesta pacte hi ha garantir als jugadors estrangers temps per passar el Cap d'Any amb la seva família i tornar per entrenar el dia 2. Perquè el conveni sí que els obliga a entrenar-se el 2, però no els deixa jugar fins al dia 3.

Darrere de tot plegat, però, hi ha el duel entre l'AFE i la LFP per collar els clubs que no paguen els seus jugadors, especialment el Betis, que ja deu més de 9 milions d'euros en salaris. Per demostrar la seva posició de força, l'AFE ha decidit portar el cas als jutjats, i s'espera que demà el jutge decideixi sobre aquest afer. Amb el conveni a la mà, els jugadors tenen raó, i per això han decidit atacar la línia de flotació de la LFP: la butxaca, ja que si es juguessin tots els partits dilluns, la LFP perdria entre 6 i 8 milions. Ara mateix, s'han fixat cinc partits per diumenge (entre ells els del Barça i l'Espanyol) i cinc més per dilluns. La jornada de Segona es juga tota dissabte, menys el Salamanca-Xerez. Ahir el secretari general de la LFP, Carlos del Campo, ja va dir que si l'Audiència decideix que no hi ha futbol diumenge, tota la jornada es traslladarà a un altre dia, cosa que crearà un nou problema ja que no hi ha dates lliures al calendari. Però mai faran jugar tots els partits el dilluns 3, perquè hi ha acords televisius firmats que serien incomplerts.

Els cinc clubs catalans tenien fixada la data del seu partit precisament el dissabte dia 2, i això fa que a hores d'ara no sàpiguen què passarà. El Barça, per exemple, si veu com el seu partit es trasllada al dilluns 3 n'hauria de jugar dos en menys de 48 hores, ja que té la tornada dels vuitens de final de la Copa del Rei dimecres a la nit. I les normes de la LFP tampoc permeten dos partits en 48 hores. Curiosament, el dia 3 Afellay ja podria debutar, però el dia 2 no, per una qüestió de papers.

Si l'Audiència Nacional prohibeix que es jugui el diumenge 2, la LFP té dues opcions: o busca una nova data o manté els horaris, cosa que obligaria els clubs a alinear jugadors juvenils, que no es veuen afectats pel conveni.

stats