Esports 02/11/2011

El Barça torna de Praga amb els deures fets

Toni Padilla
4 min
UN PENAL QUE DESEMBUSSA El Barça no estava còmode fins al penal transformat per Messi. Abans Valdés va evitar l'1-0. Dani Alves, en la seva línia.

PRAGAEl Barça ja lidera el seu grup de la Lliga de Campions en solitari. Amb el fred de la nit txeca al cos i el catorzè hat trick de Messi amb la samarreta blaugrana, el Barça no va fer cap lleig al regal que el Milan havia fet als homes de Guardiola. Els italians van deixar-se dos punts a Minsk amb el BATE Borissov (1-1), de manera que els blaugranes ja sabien abans de saltar a la gespa que amb un triomf l'escenari s'aclaria, i molt.

Guanyant a Milà el Barça serà matemàticament primer de grup i, empatant-hi, en tindrà prou derrotant el BATE al Camp Nou en l'última jornada per ser-ho. El triomf d'ahir davant d'un agressiu Viktoria Plzen, de fet, permet als homes de Guardiola classificar-se matemàticament per als vuitens de final. Una classificació purament anecdòtica, ja que ningú dubtava que l'únic interrogant d'aquest grup ja des del dia del sorteig era saber qui el lideraria quan es xiulés el final del sisè partit.

Amb un cafè a les mans i una nit de descans pel mig, el partit d'ahir sembla un oasis idíl·lic, ja que es van aconseguir tots els objectius i van poder descansar alguns homes claus. Objectius com que Messi marqués -i superés- els 200 gols el dia que Guardiola arribava a la mateixa xifra de partits com a tècnic del primer equip. Com que l'argentí ja sigui a 33 gols del rècord de César com a màxim golejador del club i que Víctor Valdés establís un nou rècord d'imbatibilitat a la porteria blaugrana en superar el de Miguel Reina, vigent des dels anys 70.

El partit d'ahir, però, no va ser idíl·lic. Per fer els deures el Barça va haver de centrar-se, córrer molt i aguantar com el Viktoria li mossegava els turmells amb un joc físic que no havia posat en pràctica al Camp Nou. Guardiola va apostar per un 4-3-3 prou pur, amb Puyol i Piqué retornant a l'eix de la defensa per conformar de nou la línia defensiva del primer any del tècnic de Santpedor, amb Abidal i Alves a les bandes. Al davant, descans per a Xavi, Mascherano, Iniesta o Villa, amb Cuenca i Adriano confirmats com a homes de banda al costat d'un Messi que ni vol descansar ni en sap.

Amb dos valedors del joc de toc com són Cesc i Thiago a l'esquena, Messi va ser sempre un líder enamorat de nou del gol. L'Eden Stadium del sud de Praga, de fet, va veure per primer cop plegats al primer equip Piqué, Messi i Cesc, els tres nanos de la generació del 1987 que no jugaven d'inici plegats des que eren cadets. Una connexió que es nota especialment entre Cesc i Messi, brillants jugant al primer toc a la frontal. Una connexió en què Messi és l'estilet. L'argentí, de fet, ja és el màxim golejador de la primera fase empatat amb Doumbia, del CSKA de Moscou.

Abans de l'espectacle de Messi, però, va caldre patir. El Viktoria no va voler fer el paper que li corresponia a l'auca i va alçar la veu amb un joc agressiu que va intimidar per moments un Barça que va firmar un inici de partit molt fluix. Als homes de Guardiola els va costar superar les línies defensives del Viktoria, i fins i tot Víctor Valdés va haver d'evitar una ocasió immillorable de Petrzela als 18 minuts. El migcampista de l'equip bohemi va superar a tothom a la contra i després d'una cursa en solitari va veure com el porter català li guanyava la partida amb una aturada meravellosa. Convertit en un duel sense espasa entre el txec i el porter, Valdés va mantenir el cap fred i va evitar el que era un gol cantat.

El Barça, una mica monòton i lent, va despertar a mesura que rebia cops dels jugadors locals, i el toc blaugrana es va anar imposant de mica en mica a la força bruta de l'equip de Plzen. Messi va avisar amb algun xut i Cesc va rebre un penal clar que Schörgenfer no va veure. Poc després, l'àrbitre austríac sí que va veure el que Cisovky li va fer a Messi quan era l'últim home: vermella i penal transformat per Messi, que va xutar a la dreta del porter, a diferència dels últims cops.

Un rondo etern per fer gol

Amb un home menys, el Viktoria va atrinxerar-se sobre la seva porteria per intentar evitar la golejada. Els txecs van despertar del seu somni i davant seu van veure com s'alçava la figura imponent d'un equip meravellós que va començar a jugar a plaer i va crear més ocasions de gol. El partit, de fet, ja estava vist per a sentència, tot i que faltava certificar-ho amb el segon gol, que arribaria just en l'últim segon de la primera part després d'una jugada eterna. Durant més de dos minuts el Barça va anar tocant la pilota, d'esquerra a dreta, de dreta a esquerra, buscant un forat que va crear Lionel Messi amb una gran paret amb Adriano. L'argentí va fer el seu gol 201 en superar sense patiments un Pavlik que ja va fer prou feina a la segona part evitant més gols del Barça.

A la segona part el Barça va jugar gairebé sempre al terreny de joc local per desgastar-se poc. Guardiola va donar descans a Busquets i a un Alves que va veure una groga innecessària. L'equip va trobar el tercer gol gràcies a una bona centrada que va rematar Cesc d'un Isaac Cuenca que va anar de menys a més.

El retorn d'Alexis Sánchez

El Viktoria Plzen, molt més equip que el BATE, va acabar de genolls davant d'un equip en què Alexis Sánchez va reaparèixer quan faltaven 15 minuts per al final. Una altra bona notícia d'una nit en què tot va sortir bé i que va acabar amb una imatge que resumeix a la perfecció el que és aquest equip: l'últim gol, el 0-4 definitiu, obra d'un Messi que mai en té prou.