A semifinals per la porta gran (0-1)

Un gol matiner de Lieke Martens serveix perquè el Barça brilli a Europa

Martí Molina
Mauris rutrum faucibus tincidunt. Curabitur quis augue nisi, a  varius sapien. In vel ligula velit.

BarcelonaEl Barça va fer els deures a Noruega i es va classificar per a la semifinal de la Champions femenina. Un gol matiner de Lieke Martens va servir perquè les blaugranes derrotessin l’LSK a domicili. El 0-1, combinat amb la golejada de l’anada (3-0), permet que l’equip arribi a la penúltima ronda de la competició per segona vegada a la història. Ara es jugaran el pas a la final, amb el partit de tornada al Miniestadi, contra el Bayern Munic, que va imposar-se a l’Slavia de Praga per un clar 5-1 després d’empatar en terres txeques a l’anada. L’altra semifinal enfrontarà el Chelsea, que va eliminar el PSG, i el gran favorit, un Olympique de Lió que busca guanyar el torneig per quart cop consecutiu després d’eliminar el Wolfsburg. La final enguany es juga a Budapest, el 18 de maig. El Barça mai ha arribat a jugar-la.

Potser no va ser un partit brillant, perquè l’estat del terreny de joc de l’Arasen Stadion tampoc permetia gaires filigranes, però el Barça, igual que va fer al Miniestadi, va demostrar una gran superioritat sobre el conjunt noruec. Tant és així que el partit es va jugar gairebé tota l’estona en terreny local i les blaugranes van tenir ocasions de sobres per ampliar l’avantatge i acabar la tornada amb una altra golejada. L’equip que entrena Lluís Cortés s’havia mentalitzat per sortir a buscar la victòria i deixar-se d’especulacions. El plantejament va ser perfecte i les jugadores van respondre sabent interpretar el partit en tot moment. Així, en la primera arribada perillosa, al minut 7, Lieke Martens va enviar al fons de la porteria una rosca perfecta, un tir creuat des del vèrtex de l’àrea impossible d’aturar per a Fiskerstrand.

Lieke Martens, celebrant el gol del Barça contra l'LSK a Noruega

La portera de l’LSK, titular de la selecció noruega, va ser la jugadora més destacada d’un equip que va quedat noquejat pel gol blaugrana, que tallava d’arrel qualsevol esperança de remuntar l’eliminatòria. Si els quarts de final ja eren favorables després de la golejada al Miniestadi, amb el 0-1 el partit va començar a fer baixada per al Barça, que va jugar a plaer contra un rival que només va xutar tres vegades contra la porteria de Sandra Paños, i en totes tres ocasions ho va fer desviat.

El tècnic del Barça, Lluís Cortés, va repetir l’onze de l’anada, amb l’únic canvi d’Andressa Alves, que va entrar en el lloc de la capitana Vicky Losada. Després del descans, quan la classificació era al sac, el tècnic va donar descans a Alexia, Andrea Pereira i la golejadora Lieke Martens. Al seu lloc van entrar Natasha Andonova, Gemma Gili i Bárbara Latorre. Aquestes dues últimes van disposar de minuts després de recuperar-se de les respectives lesions. Gili havia estat més de tres mesos sense jugar per una lesió al turmell, mentre que Latorre, també per una lesió al turmell que va fer-se al setembre, havia entrat i sortit de la infermeria de manera intermitent.

Els 5.653 espectadors que van anar a l’estadi noruec es van fer un fart de veure atacar les jugadors blaugranes, que van tenir la possessió gairebé tot el partit, van xutar vint vegades a porteria -set rematades entre els tres pals-, van servir onze córners -l’LSK no en va tenir cap a favor- i només van cometre una falta en tot el partit. Abans del descans, Toni Duggan i Martens van tenir dues ocasions per ampliar el marcador. El joc d’atac es va accentuar a la segona part, quan les locals van fer un pas endavant per buscar el miracle. Les jugades d’estratègia van ser una constant després del descans, quan Mapi León va poder rematar dues vegades a porteria. Una d’elles la va rebutjar una defensa sobre la línia.

Vint xuts a porteria

Natasha Andonova, que va disputar els segons 45 minuts del partit, també va tenir bones ocasions per marcar. I també hauria pogut anotar el segon gol Bárbara Latorre, però l’un contra un el va salvar Fiskerstrand amb el cos. El 0-1 va quedar molt curt pel que es va veure a Noruega, però permet a les jugadores del Barça seguir somiant: el 20 i el 27 d’abril tenen una cita amb la història.