LA LLIGA
Esports 12/02/2012

El Barça regala 45 minuts en què falla tot i tothom

El Barça va perdre la Lliga per culpa d'una primera part molt dolenta en què van perdre una pilota cada minut (43). Feia dos anys i nou mesos que cap equip no li feia tres gols en Lliga.

Albert Solé

BARCELONASi el Barça es va deixar la Lliga al Reyno de Navarra és per culpa d'una primera part molt dolenta. Potser la pitjor del Barça de l'era Guardiola. En la segona van treure l'orgull, però el 2-0 feia massa pujada, i amb l'instint de supervivència no n'hi va haver prou. El tècnic del Barça no va posar ni una excusa a la primera part nefasta dels jugadors blaugranes, ni la gespa gelada, que ho estava, els eximeix d'una mala primera meitat.

Les estadístiques sovint no enganyen, i les dels primers 45 minuts ho diuen tot. L'Osasuna va xutar més cops a porteria, i entre els tres pals, va tenir més córners a favor, i va veure menys targetes grogues -tot i que sí que va fer més faltes-. El que no va canviar és la possessió de la pilota, més del 60% a favor del Barça, però de la forma més estèril possible. Però la xifra que explica clarament per què el Barça va perdre ahir són les pilotes perdudes en la primera part: 43. Els blaugranes van perdre un pilota cada minut, que ho diu tot. La xifra de pilotes perdudes al final del partit va ser de 69, quan la mitjana aquesta temporada és de 40,2.

Tres gols en contra

Rebre tres gols en contra en un partit per un equip que juga sempre a camp contrari no és tan estrany algun cop, però aquest Barça de Guardiola s'ha caracteritzat per sumar efectivitat ofensiva amb seguretat defensiva. De fet, en tres temporades i mitja, només tres equips han sigut capaços de fer-li tres gols en Lliga a aquest Barça: l'Osasuna ahir, i el Vila-real (3-3) i l'Atlètic de Madrid (4-3 al Calderón) la temporada 2008/09. De fet, fa poc més de 1.000 dies (2 anys i 9 mesos) de l'últim cop que un equip li va fer tres gols al Barça en Lliga: aquell 3-3 dels groguets al Camp Nou que va ajornar el crit de campió de Lliga una setmana.

Un altra dada que explica per què el Barça ja ha llançat virtualment la Lliga són els seus números fora de casa: 16 punts de 33 possibles, i només 4 victòries en 11 partits jugats a fora.