08/05/2012

El Barça post-Guardiola

2 min
El Barça post-Guardiola

Un paraigua protector per als de dins, una vacuna contra les temptacions conspiradores externes. Això ha sigut Guardiola en la seva dimensió més política. Surt d'escena un actor dels que no conviu bé amb papers secundaris, algú capaç de dir amb tota solemnitat que un àrbitre ha mentit, d'arribar al Bernabéu i dir allò del "puto amo" o d'esmenar una porra presidencial abans d'un clàssic. Guardiola també ha sigut una mena de tanca electrificada que els aspirants a president i conspiradors diversos no s'han atrevit a travessar en vista del risc de quedar electrocutats per la mirada inquisidora del líder o de ser acusats d'alterar la sacrosanta estabilitat del millor equip de la història. Guardiola, doncs, ha contingut les tensions i ha garantit la pau social.

Sense la seva ombra allargada, el ball que ens espera serà molt diferent. Tenim alguns indicis per intuir per on anirà la festa. Zubizarreta sembla cridat a omplir una part del buit. A la directiva li tocarà fer-se una mica més present tot i que seran fidels a la intenció mostrada durant la campanya electoral i mantindran un perfil baix. A Zubizarreta, en canvi, li tocarà exhibir el sentit comú que el caracteritza en situacions de crisi. I tenim crisis freqüents garantides mentre Mourinho sigui l'entrenador rival.

Més pistes per imaginar el futur: encara no havia sonat el Que tinguem sort que Laporta confirmava a Latdp de Catalunya Ràdio la seva amenaça de tornar. Poca broma, que si es confirma, som davant d'un terratrèmol de conseqüències imprevisibles. Amb l'Acció de Responsabilitat acumulant pols al calaix del jutge mentre passen els dies i no es resol la impugnació de l'assemblea, ningú no dubta que l'actual junta té material sensible per bombardejar el seu predecessor. Però Laporta no tornaria al ring només per temeritat si no tingués també un roc a la faixa. Aquí ens haurem de cordar el cinturó tots plegats per no prendre mal.

Mentrestant, qui va passant desapercebut és Tito Vilanova, que va seguir des d'un discret segon pla el comiat de Josep Guardiola i el seu nom no es va pronunciar en cap moment.

stats