06/06/2015

El Barça de bàsquet abusa de l’Unicaja El València es queda sense Ribas i Loncar

COMODITAT  Satoransky deixant una safata a la cistella de l’Unicaja  ahir al Palau.

BarcelonaUn Barça concentrat i conscient que necessita la seva millor versió per aspirar a revalidar el seu títol de campió de la Lliga Endesa va començar ahir les semifinals contra l’Unicaja amb una contundent declaració d’intencions en forma d’humiliació (91-60). L’equip blaugrana es va imposar per quarta vegada aquesta temporada al rival malagueny i es va apuntar el primer triomf d’una eliminatòria prevista al millor de cinc partits (1-0).

Des que va caure eliminat per l’Olympiacos a l’Eurolliga, el Barça ha buscat recuperar la seva credibilitat defensiva. La millora de l’equip blaugrana és evident i Xavi Pascual l’accentua apostant per Maciej Lampe com a aler pivot titular. Ahir, a més, el tècnic va situar Brad Oleson d’inici amb l’objectiu de començar a construir des del primer minut un joc sòlid, sense esquerdes al darrere.

La tàctica va funcionar i el Barça va treure de la pista l’Unicaja en un primer període en què el rival malagueny tan sols va poder anotar 11 punts. Quan l’equip blaugrana defensa bé, la resta d’aspectes del seu joc també milloren. El conjunt culer domina el rebot i imposa el seu ritme. La velocitat del seu joc ofensiu augmenta, i d’això se’n beneficia el marcador. Impulsat per uns bons percentatges de tir, l’engranatge rutlla.

El Barça va sumar 49 punts en els primers 20 minuts d’un partit que va arribar decidit al descans (49-29). Tanta va ser la diferència exhibida durant els dos primers quarts que els aficionats locals es van distreure amb els àrbitres i les seves decisions.

Un rival rendit

Lluny d’eixugar-se, la diferència culer va créixer a l’inici del tercer període, quan el Barça va obtenir una renda de 34 punts (72-38). L’equip blaugrana té més talent que altres anys i, quan els partits van de baixada, ho evidencia tant com pot. La seva posada en escena va ser ahir molt bona, però, a més, el conjunt de Xavi Pascual es va trobar amb un rival que es va rendir massa aviat i que va contradir totes i cadascuna de les promeses públiques de lluita i competitivitat que va fer durant els dies previs.

Amb el triomf i el cop moral assegurat, Xavi Pascual i els seus ajudants van treure la calculadora i van distribuir l’últim quart d’hora com més li va convenir al Barça, tot ajustant les càrregues d’esforç i la motivació dels seus jugadors més necessitats d’autoestima, com ara Bostjan Nachbar i Mario Hezonja. Si haguessin pogut, haurien fet jugar Edwin Jackson, que ahir va tornar a quedar descartat. També Víctor Sada o Jaka Lakovic, que van veure el partit des de la graderia.

L’Unicaja, que va arribar a perdre per 39 punts (86-47), ni tan sols va treure l’orgull en un últim període que no va poder utilitzar per millorar unes estadístiques nefastes, maquillar un resultat indigne d’unes semifinals i rebaixar la indignació dels seus aficionats.

El segon duel, demà

El segon partit de l’eliminatòria entre el Barça i l’Unicaja es jugarà demà (12.40 hores, TV3 i La 1) al Palau Blaugrana, on ahir tan sols van acudir 4.377 espectadors. Tot i les ofertes del club català, que va posar a la venda entrades a nou euros, i els esforços del seu departament de màrqueting, els aficionats porten setmanes allunyats de l’equip.

El València Basket va anunciar ahir que el pivot Kresimir Loncar va patir dijous un trencament fibril·lar del lligament lateral intern del genoll esquerre i es perdrà el que queda de temporada. Carles Duran, a més, no podrà comptar demà (12 hores) amb Pau Ribas per disputar el segon partit de la semifinal contra el Reial Madrid. L’escorta català té un microtrencament fibril·lar als isquiotibials de la cama dreta i els serveis mèdics del club intentaran recuperar-lo perquè disputi el tercer partit de l’eliminatòria. “Dijous se’ns va escapar una bona oportunitat. Crec que vam estar durant molts minuts en el partit i per detalls se’ns va escapar la victòria al final. De cara al segon partit tenim més temps per preparar-lo i segur que ho farem millor”, va assegurar el base Guillem Vives. “Ser més consistents és l’única manera de guanyar”, va afirmar el pivot Serguéi Lischuk.