Esports 27/11/2011

El Barça ensopega i el Madrid ja és a sis punts

Albert Solé
DECEPCIÓ A PROP DE MADRID
 La imatge de la frustració del Barça ahir al camp del Getafe després del gol local. El Madrid s'escapa en la classificació.

GETAFEEl Coliseo Alfonso Pérez no és el mateix que San Siro, això ho sap tothom, i els jugadors del Barça també. La victòria del Madrid sobre l'Atlètic hauria d'haver esperonat els jugadors en un partit amb poc glamur, però no va ser així, sinó tot el contrari. L'ensopegada a Getafe és més greu, no tant pel mal partit, sinó perquè el Madrid ja és líder amb 6 punts d'avantatge, i passi el que passi al Bernabéu, seguiran líders de la Lliga.

Abans dels partits Guardiola no parla mai de rotacions o de reservar jugadors perquè pensa en partits futurs, però és evident que hi pensa. Ahir a Getafe el tècnic blaugrana va deixar Cesc -amb unes lleugeres molèsties- i Puyol a la grada, i Mascherano a la banqueta. Amb el calendari que té el Barça abans de final d'any, cal anar dosificant els esforços, menys els de Xavi i Messi, que són d'un altre planeta, tot i que ahir l'argentí semblés més humà que habitualment.

A David Villa, que necessitava des de feia dies una bona dosi d'autoestima, Guardiola li va regalar 45 minuts de davanter centre, la posició en què ha marcat sempre un munt de gols, però el partit no hi convidava, i en la represa va tornar a l'extrem esquerre. De fet, va ser el sistema tàctic general del Barça de la primera part que no va acabar de rutllar, i que el va obligar a canviar després.

El primer quart d'hora no feia presagiar el que passaria després. El Barça va sortir fort, concentrat, i pressionant molt amunt. Un xut de Villa des de l'àrea petita al cos de Moyá, una rematada d'Abidal en un córner, i una falta directa de Messi fregant l'escaire, semblava que anunciaven un gran partit blaugrana. Però el Getafe va aguantar aquests 15 minuts, i va aconseguir ajustar el sistema defensiu i va deixar el Barça en blanc els primers 45 minuts, en part també per la poca intensitat dels de Guardiola, i l'agressivitat ben entesa del veterà Casquero al mig del camp. A deu minuts per al descans Alves va fer la passada de la mort a Alexis, i el xut d'aquest va agafar a contrapeu el porter Moyá, que tot i això va desviar la pilota a córner. La darrera ocasió de la primera meitat, però, la va tenir el Getafe, la primera seva del partit. Diego Castro va rematar a l'àrea petita una jugada de Miku que va deixar Valdés glaçat, encara que sortís fora.

La mala primera part va fer canviar el plantejament a Guardiola en la represa. Ha demostrat més d'una vegada que no li cauen els anells per reconèixer quan s'equivoca. El Barça va millorar amb els canvis, però seguia faltant velocitat al ritme de la pilota i la intensitat general del joc blaugrana. I mentre el Barça es començava a mentalitzar que potser s'haurien de conformar amb un empat, i a fer comptes amb el Madrid a 5 punts de distància, va aparèixer el cap de Valera per fer el gol del Getafe als 66 minuts. Les cares dels futbolistes del Barça eren un poema conscients del que aquell gol significava. A partir d'aquell moment van començar a tirar d'orgull i a intentar fer el que no havien pogut fer en els 60 minuts anterior, però ahir no era el dia, i Messi ahir no va ser Messi. Tot i l'atac de rauxa final, amb Pedro i Cuenca entrant com a revulsius, i amb Piqué a l'heroica fent de davanter centre, el marcador del Coliseo va dir que li preferia l'1-0 perquè ahir el Barça no va ser el gran Barça que ha meravellat a tot el món des del 2008. I perquè l'àrbitre va anul·lar un gol legal al minut 92 i Messi va xutar al pal en el darrer segon de partit.

El Barça aquest any fora de casa no està girant tan rodó com al Camp Nou. Ahir a Getafe va ser una altra mostra que als de Guardiola enguany els està costant més del que és habitual guanyar fora de casa. Anoeta (2-2), Mestalla (2-2), Molinón (0-1), Granada (0-1) i San Mamés (2-2), són testimonis d'aquesta estranya anomalia d'aquesta era, sobretot comparat amb el curs passat, quan van guanyar tots els punts fora fins al gener.