LA GUERRA DELS CLÀSSICS
Esports 29/04/2011

El Barça denuncia Mou a la UEFA, i el Madrid respon

El Barça i el Madrid han continuat jugant el clàssic, però aquest cop als despatxos. El Barça ha anunciat que denunciarà a la UEFA les paraules de Mourinho, i el Madrid es defensa amb una altra denúncia.

Albert Solé
4 min
EL BLANC DE LES IRES José Mourinho va ser expulsat també contra el Barça per aplaudir i ovacionar irònicament l'àrbitre per l'expulsió de Pepe.

Barcelona.Encara queda l'últim dels quatre Barça-Madrid seguits per disputar i l'ambient comença a ser irrespirable. La guerra entre els dos clubs ha passat de la disputa futbolística al creuament de denúncies a la UEFA. De la gespa als despatxos. S'ha obert un camí que no se sap quin final pot tenir. Si a les set de la tarda la junta directiva del Barça anunciava que denunciaria José Mourinho per les seves declaracions al final del partit, en què acusava la UEFA i els àrbitres d'afavorir el Barça i restava mèrits als títols de Guardiola, a les onze de la nit era el Reial Madrid qui passava al contraatac -com més li agrada jugar-i anunciava que ells també denunciaven el Barça per "conducta antiesportiva" dels seus jugadors, en especial d'Alves, Pedro i Busquets per fer comèdia, segons els blancs, en moltes accions del partit, com la que acaba amb l'expulsió de Pepe, que consideren decisiva en la derrota final (0-2). Algunes declaracions de jugadors del Madrid al final del partit ja anaven en aquests direcció, com la del nouvingut Emmanuel Adebayor: "Els jugadors del Barça es tiren a terra i ploren com si fossin bebès". I el Madrid ha decidit agafar aquest fil per defensar el seu entrenador dels atacs del Barça. Curiosament, Mourinho, que va denunciar moltes coses en la seva roda de premsa de dimecres, no va dir res que els jugadors del Barça fingissin lesions. Tot i això, el comunicat oficial del Madrid deia: "José Mourinho, més enllà d'opinions abocades en l'exercici de la seva llibertat d'expressió, va posar de manifest el seu rebuig a la victòria esportiva a qualsevol preu i a la vulneració dels principis de lleialtat, integritat i esperit esportiu". Per aquest motiu el club blanc "manifesta el total suport al seu entrenador".

Creuen una línia delicada

Amb el pas que van fer ahir les directives del Barça i del Madrid, segurament han creuat una línia que serà difícil de reparar. El Barça creia que havia de donar un cop de puny sobre la taula -després que el seu tècnic, Pep Guardiola, ho fes dos dies abans-, i anunciava la demanada contra el portuguès per "defensar la història, el prestigi i l'honorabilitat del club", segons deia el portaveu del Barça, Toni Freixa, tot i que hores abans la UEFA ja havia obert un expedient disciplinari d'ofici per les acusacions de Mourinho d'adulterar la competició amb els arbitratges. I el Madrid, en veure que el Barça feia aquest pas, va decidir alinear-se al 100% amb el seu tècnic, i va respondre amb una altra denuncia a la UEFA, en aquest cas per una qüestió més interpretable, com el fet que diferents jugadors del Barça exageressin les faltes rebudes. Al Madrid creuen que la denúncia del Barça era innecessària perquè la UEFA ja havia fet el pas abans, i per això ells han mogut peça també, tot i que agafant una excusa que no té res a veure amb el que va denunciar públicament Mourinho: la conxorxa perquè el Barça guanyi la Champions.

I la relació Florentino-Sandro?

Després de tot això, ¿com queda la idíl·lica relació entre els dos presidents, Florentino Pérez i Sandro Rosell? Oficialment com sempre, però han passat massa coses des de les insinuacions de dopatge de la Cope -que sempre s'ha defensat dient que la informació havia sortit del Madrid-, i aquestes denúncies han sigut la gota que hauria de fer vessar el got. De fet, abans que se sabés que el Madrid contraatacava amb una altra denúncia, en la roda de premsa de Toni Freixa, el portaveu del Barça assegurava que les relacions amb el Madrid i amb Florentino seguien sent igual de bones, a pesar d'aquella denúncia: "Nosaltres volem tenir les millors relacions institucionals possibles amb tots els clubs, i així és, però això no treu que puguem defensar els nostres interessos, sense que això vulgui dir tenir una mala relació amb el Madrid". I afegia: "Dimarts que ve els directius del Madrid seran rebuts cordialment i farem el dinar". I això després de les acusacions de dopatge, que el Madrid posés totes les traves del món per impedir que es parlés en català per la megafonia del Bernabéu dimecres, i que incomplissin voluntàriament un acord amb la UEFA per regar la gespa una hora abans del partit. El que no sabem és si després de la contradenúncia de Florentino seguiran anant a dinar i somriuran com si no hagués passat res.

La UEFA, però, no només va decidir ahir actuar d'ofici contra les declaracions del tècnic portuguès, sinó que va obrir alguns expedients disciplinaris més. Ha decidit estudiar detingudament les tres expulsions del partit, la famosa de Pepe, que canvia la dinàmica del duel, la de Mourinho, per mofar-se de l'àrbitre i l'assistent després de la vermella al central portuguès, i la del porter suplent del Barça, Pinto, a la mitja part, per la picabaralla a l'entrada dels vestidors amb Arbeloa i el delegat del Madrid, Chendo. El 6 de maig es reuneix el Comitè de Disciplina i Control de la UEFA per debatre-ho tot.

stats