LLIGA DE CAMPIONS
Esports 13/09/2011

Els quatre reptes del Barça per començar l'assalt a la cinquena Champions

Els blaugranes defensen des d'avui el títol aconseguit l'any passat a Wembley amb l'objectiu de seguir fent història i alçar la segona Champions seguida davant dels equips més potents d'Europa.

N. Arroyo / T. Padilla
3 min

Barcelona.Avui comença la Lliga de Campions per al Barça i la resta de grans equips d'Europa, i ho fa amb un gran partit entre el Barça i el Milan, un clàssic de la màxima competició al Vell Continent. Com a vigent campió, l'equip de Pep Guardiola és el principal favorit, però no tindrà fàcil el repte de revalidar el títol, una fita que encara no ha aconseguit cap club des que la competició va canviar de format l'any 1992, just després de la primera Champions culer a Wembley. La principal missió dels blaugranes és defensar la corona davant dels millors clubs d'Europa, poderoses plantilles dissenyades per destronar un Barça que té tres motius més per estar motivat en aquesta edició 2011/12.

Repetir èxit

En la temporada 1992/93, la UEFA va canviar el format de la màxima competició continental per afegir-hi la fase de grups que es juga actualment i per donar-li el nom de Lliga de Campions. Des d'aleshores, cap equip ha aconseguit guanyar dues Champions seguides i aquest és el repte del Barça, actual campió. L'últim que ho va aconseguir va ser el Milan en les temporades 1988/89 i 1990/91, abans de la reforma. Altres clubs com el Bayern de Munic o l'Ajax van coronar-se com a millors equips d'Europa tres anys seguits. El Reial Madrid de Di Stéfano va ser campió cinc anys seguits entre l'any 56 i el 60.

Pep Guardiola, campió el 2009 i el 2011, també pot tenir una missió personal per prendre's aquest assalt a la Lliga de Campions de manera especial: guanyar la seva tercera orelluda. Cap entrenador de l'era moderna ha aconseguit guanyar tres Champions, i només Bob Paisley ho va aconseguir amb el Liverpool els anys 1977, 1978 i 1981. L'amenaça més gran es troba en els seus grans rivals, Sir Alex Ferguson (1999 i 2008) -al capdavant del Manchester United- i José Mourinho (2004 i 2010)-ara entrenador del Reial Madrid-. Vicente del Bosque (2000 i 2002), Carlo Ancelotti (2003 i 2007), Ottmar Heizfeld (1997 i 2001), que també podrien amenaçar-lo, no dirigeixen cap equip en competició.

Un fix en les semifinals

El Barça és, juntament amb el Manchester United, l'equip que domina les fases finals de la competició de les últimes edicions. Els blaugranes han sigut semifinalistes els últims quatre anys, mentre que els anglesos, que han arribat a la penúltima ronda del torneig en tres ocasions, només van fallar la temporada 2009/10. El repte és seguir ampliant aquest domini a una cinquena temporada i consolidar-se com l'equip que més semifinals ha disputat de l'actual Lliga de Campions. L'amo del futbol a Europa.

El Barça, amb vuit semifinals, lidera aquest rànquing de la nova Champions que es juga des de la temporada 1992/93, seguit del Manchester United i el Milan, amb set, i el Reial Madrid, amb sis. El Chelsea i el Manchester City, dues de les amenaces més fortes, no tenen gaire experiència en la màxima competició europea, però el seu poder a la Premier els fa molt perillosos, com també al Bayern de Munic, sempre competitiu a Europa.

Tothom recorda l'últim obstacle de la Champions de l'any passat. Va ser el més dur de tots, en una eliminatòria duríssima contra el Reial Madrid de Mourinho, que és, de moment, l'únic entrenador que ha pogut aturar Guardiola a Europa. Ho va fer amb l'Inter de Milà a les semis de fa dues temporades en aquell famós episodi de l'expulsió de Motta i la festa dels aspersors al Camp Nou.

Messi té un objectiu

Leo Messi ha sigut el màxim golejador de les últimes tres edicions de la Champions, amb dotze, vuit i nou gols en cadascuna de les últimes Lligues de Campions. En dues ocasions, el seu Barça va acabar guanyant. Amb una mitjana de 0,65 gols per partit i un total de 37, l'argentí vol seguir escalant posicions i apropar-se als 71 gols del líder Raúl (que no podrà ampliar la renda perquè juga l'Europa League amb el Schalke 04). En el millor dels casos, si el Barça arriba fins a la final de Munic, Messi disputarà tretze partits en l'edició d'enguany. Si manté la mitjana de gols (entre 9 i 10 els últims anys), podria augmentar el seu recompte fins als 46. Això el situaria cinquè, empatat amb Eusébio, Inzaghi i Xevtxenko i molt a prop de Di Stéfano (47) i Henry (50). Que Messi tingui un motiu més sempre és garantia d'èxit.

stats