COPA DEL REI
Esports 08/02/2013

El Barça Regal esborra el Madrid d'un partit històric

L'equip blaugrana accedeix a les semifinals després de dues pròrrogues i una gran mentalitat competitiva

àlex Gozalbo
4 min
UN COMBAT SENSE TREVA  Rudy Fernández, exjugador  de la Penya, fent falta a un jugador blaugrana de Badalona, Víctor Sada. Va ser una semifinal molt lluitada.

Enviat Especial a VitòriaEl Barça Regal es va endur ahir, després de dues pròrrogues que passaran a la història, el partit contra el Reial Madrid (108-111), en un duel que no tan sols servia per accedir a les semifinals de la Copa del Rei de Vitòria sinó que també era útil per intuir com es desenvoluparà la recta final de la temporada. El clàssic, que va enfrontar al Fernando Buesa Arena dos dels millors equips d'Europa, no va decebre a ningú i va ser una delícia per a qualsevol aficionat neutral. Una mica menys per als seguidors blancs, que van veure com el seu etern rival passava a la següent ronda i esborrava el seu nom d'un partit que s'explicarà de generació en generació.

La victòria no li sortirà gratuïta al Reial Madrid, que fa temps que presumeix d'una plantilla millor però que últimament s'ennuega amb la mentalitat competitiva d'un Barça Regal que acumula jugadors poc predisposats a perdre.

Pete Mickeal (26 punts) i Ante Tomic (20 punts i 11 rebots) van liderar un equip blaugrana que va interpretar a la perfecció el guió escrit per un Xavi Pascual que acostuma a planificar com pocs els partits que es decideixen per petits detalls. L'enfrontament, de fet, va començar fa dies, quan l'entrenador va decidir amb els seus ajudants que aparcaria l'estratègia defensiva que tan bé li va sortir durant la final de l'any passat de la Lliga Endesa i que va repetir al partit de temporada regular de fa unes setmanes al Palau Blaugrana. La tàctica del tècnic blaugrana va afegir un grapat de situacions noves per endarrerir l'atac d'un rival que es va passar el partit buscant un manual d'instruccions i vivint de la inspiració de jugadors únics com Sergio Rodríguez, Sergi Llull, Jaycee Carroll, Nikola Mirotic i, ahir una mica menys, Rudy Fernández.

El partit va madurar al ritme del Barça Regal. L'equip blaugrana va saber aprofitar les situacions de pissarra per treure profit de la majoria dels seus atacs estàtics i arribar al descans amb 49 punts anotats. Els jugadors del conjunt català van llegir on i quan tenien avantatge per trobar els defectes de la defensa rival. Pete Mickeal, Erazem Lorbek i Nate Jawai van ser els més llestos, sobretot en situacions a prop de cistella que apareixien després d'un bloqueig directe. Durant molts minuts la selecció de tir va ser brillant.

La resposta inicial del Reial Madrid va ser irregular i tan sols Nikola Mirotic i Jaycee Carroll es van convertir en una amenaça creïble. El Barça Regal va saber aturar el contraatac i, sense velocitat, l'equip que entrena Pablo Laso perd pistonada. Tant és així que la renda dels jugadors de Xavi Pascual va arribar a ser de 9 punts al Fernando Buesa Arena.

La primera meitat de Rudy Fernández i Joan Carles Navarro, que van jugar amb problemes físics, va ser discreta i els seus equips van haver d'aprendre a sobreviure sense ells. Tampoc les defenses van brillar a bon nivell, així que la recerca de punts no habituals va tenir protagonistes inesperats i d'altres de més previsibles a la recta final d'una primera meitat que es va tancar amb una renda de tres punts favorable al Barça Regal (46-49).

La segona part va començar amb un Pete Mickeal inspirat liderant el Barça Regal. L'aler rendeix al màxim cada vegada que juga contra el Reial Madrid. I més encara si el seu defensor és Carlos Suárez, el jugador amb el qual se les va veure a la final de la Lliga Endesa de la temporada passada. Pocs estrangers són capaços d'entendre millor que el nord-americà el que significa un clàssic contra el Reial Madrid i traslladar a la pista l'energia que els aficionats reclamen des de la graderia. Viu cada partit com una guerra, sense perdre precisió en cada batalla. Pablo Laso va intentar redreçar la situació col·locant-li un defensor més baixet i ràpid com Sergi Llull, intentant alterar així el seu modus vivendi , però Pete Mickeal va seguir condicionant el joc i lluitant per cada pilota com si li anés la vida, com ho hauria fet quasi qualsevol seguidor blaugrana.

El Barça Regal, a més, va seguir obtenint petroli de totes i cadascuna de les situacions de bloqueig directe contra un rival que es va moure per impulsos, per ràfegues d'inspiració. La por a perdre va envair els dos equips en una recta final en què els 40 minuts es van acabar amb empat a 77, i el partit, després que Sergi Lull fallés un triple, va marxar a la pròrroga.

Ante Tomic, desitjós de fer la vida impossible als seus excompanys i sobretot al seu exentrenador, i Sergio Rodríguez van tenir una incidència devastadora al temps extra, en què, quan tot semblava perdut per al Barça Regal, Erazem Lorbek va forçar una segona pròrroga amb un tir a vuit dècimes del final (93-93).

El Barça Regal es va mostrar més encertat a la segona pròrroga i no va deixar escapar una victòria èpica (108-111), que té més mèrit perquè, a diferència de la celebrada al partit de la Lliga Endesa contra el Reial Madrid, es va aconseguir amb un treball coral. Aquesta vegada Joan Carles Navarro, que tan sols va poder anotar 4 dels 11 tirs que va intentar, va deixar aparcada la capa de superheroi i, tot i el seu sobreesforç per haver jugat molt minvat físicament, no va tenir la incidència d'altres dies importants.

Brad Oleson, el nou fitxatge blaugrana, procedent del Caja Laboral, es va quedar en cinc punts, però una cistella seva va ser clau per evitar l'última remuntada d'un Reial Madrid que aviat començarà a tenir malsons amb el Barça Regal de Xavi Pascual.

El València entra en escena

La Copa del Rei de Vitòria continua aquesta tarda amb els últims dos partits dels quarts de final. El València Basket jugarà (19 hores, La 1) contra l'Asefa Estudiantes i l'Herbalife Gran Canària (21.30 hores, Esport3) contra l'Uxue Bilbao Basket. Avui, a més, es posa en marxa la Minicopa, un esdeveniment que no comptarà amb el Fiatc Joventut, un dels dos únics equips que ha aconseguit endur-se el trofeu. L'altre és el Barça Regal, que debuta contra el Caja Laboral i el CAI Saragossa.

stats