HANDBOL
Esports 26/04/2014

El Barça d'handbol serà a Colònia després d'aconseguir una històrica remuntada (31-24)

Els blaugranes necessitaven superar per un mínim de set gols al Rhein-Neckar Löwen per disputar la fase final de la Champions

Gonzalo Romero
6 min
Karabatic després d'anotar un gol / EFE

BarcelonaEl Barça, que ha superat el Rhein-Neckar Löwen per 31-24 en el partit de tornada dels quarts de final de la Champions, serà un dels quatre equips que lluitarà per la corona continental a Colònia després de protagonitzar una de les més extraordinàries remuntades de la història d'uns quarts de final de la Lliga de Campions. Els blaugranes, que necessitaven superar per un mínim de set gols als alemanys per estar a la fase final de la competició, han aconseguit fer-se amb l'eliminatòria de forma magistral.

"És el moment del Palau, necessitem la seva ajuda. Espero sis gols seus i uns altres sis nostres i capgirar, d'aquesta manera, l'eliminatòria", va explicar Xavi Pascual hores abans del partit. L'espectacular ambient que s'ha viscut a la pista catalana ha donat l'empenta que els blaugranes necessitaven per completar la gesta. La història, un any després i en aquest mateix escenari –el Barça va haver de remuntar 5 gols a l'Atlètic de Madrid per poder disputar la Final Four de la competició–, s'ha repetit.

Després d'una atronadora rebuda del Palau als seus jugadors, el partit ha donat inici després d'un emotiu minut de silenci en memòria de Tito Vilanova. L'entrenador del Barça, Xavi Pascual, que tenia tota la plantilla disponible, ha posat a pista a tota la seva artillera a excepció d'un dels canoners de l'equip blaugrana, Lazarov, tot buscant amb Gurbindo més mobilitat de pilota: 'Juanín' García i el capità Víctor Tomàs als extrems, Karabatic, Entrerríos i Gurbindo a la primera línia; Sorhaindo al pivot i Sterbick a la porteria. Amb el canvi atac defensa des d'un inici entre Nikola i Rutenka, el Barça ha sortit d'allò més ficat al partit.

Els de Pascual, a diferència del primer assalt de l'eliminatòria, ha presentat una defensa molt intensa i asfixiant que no ha permès als alemanys poder circular la pilota amb facilitat. Amb un genial Sterbik, que ha protagonitzat quatre aturades de forma consecutiva, i amb Sorhaindo, que ha anotat dos gols després de dues magistrals assistències de Raúl Entrerríos, l'equip blaugrana ha esperonat encara més un Palau que no ha parat d'animar el seu equip en tot el partit.

En aquests primer minuts, on la sobreexcitació dels blaugranes ha sigut protagonista, una picabaralla entre l'internacional espanyol Gedeón Guardiola i l'extrem del Barça 'Juanín' García, ha provocat l'exclusió del jugador lleonès, deixant amb un home menys el seu equip quan el marcador mostrava un 4-2 favorable als locals. Amb cinc jugadors de camp a pista, el conjunt català ha tingut molts problemes per poder tenir una acció clara de xut. Tot i això, el Barça ha aconseguit mantenir el resultat a l'electrònic durant la inferioritat numèrica.

Amb el pas dels minuts, els 'lleons' de Mannheim han començat a despertar. Uns inspirats Groetzki i du Rietz, amb dos gols cadascun, i el brillant porter Landin, han fet reaccionar els visitants, que s'apropava als locals al minut 11 de partit a tant sols un gol. Víctor Tomàs, però, d'un llançament de penal liftat per sobre del cap del porter danès –que minuts abans ha aturat un xut de Lazarov des dels set metres–, ha posat el conjunt català dos gols per sobre del Rhein-Neckar, 7-5 al 15 de la primera meitat. El partit tenia un ritme increïblement frenètic, amb un Barça necessitat de gols i un equip alemany d'allò més tranquil. Fruit d'aquest nerviosisme, els blaugranes han encadenat un parcial 0-2 en contra, amb un Landin incommensurable, que ha provocat que els de Mannheim empatessin el partit al minut 17.

El Palau, tot i això, ha seguit 'responent a la crida' –com demanava la campanya que va organitzar el club català per l'eliminatòria continental– . Després d'encadenar un parell d'atacs on el Barça no ha aconseguit anotar, el tècnic local ha demanat tempos mort per reorganitzar el joc dels seus i situar a Sarmiento sobre la pista del Palau. L'equip de Pascual, conscient que havien d'aturar a Gensheimer si volien tenir alguna oportunitat per capgirar l'eliminatòria, ha neutralitzat el genial extrem esquerre durant tot el partit. L'alemany, que al SAP Arena de Mannheim va anotar 14 gols –amb un 10/10 dianes a la primera meitat–, no ha aconseguit superar Sterbik fins el minut 21 de partit amb d'un xut sec de maluc que ha tret les teranyines de l'escaire de la porteria de l'internacional amb Espanya.

Karabatic, amb un extraordinari gol després d'un contraatac, ha tornat a esperonar a un Palau que no ha deixat de creure en la història remuntada. A mesura que han passat els minuts, el Barça, però, s'ha anat posant més nerviós, conscient que el temps corria a la seva contra. L'entrenador islandès Gudmundur Gudmundsson ha demanat temps mort a falta de cinc minuts per acabar la primera meitat, per tal que els seus jugadors agafessin una mica d'aire. Karabatic, per la seva banda,

Els esforços del Barça per anar-se'n en el marcador, han estat aturats per un brillant Landin, que ha protagonitzat una actuació més que destacada. Un gol de 'Juanín' García a l'últim segon del primer temps del partit, ha tancat una primera part on el Barça, als minuts finals amb un parcial 6-1, ha aconseguit trobar el camí per encarrilar el partit i situar el 15-11.

El Palau Blaugrana ha presentat un aspecte del tot increïble. Els més de 6814 seguidors del Barça que s'han donat cita a la pista catalana han ajudat a crear aquell ambient màgic tant característic de les grans cites europees. "L'afició del Barça sempre hi és quan se la necessita", va explicar dies enrere Enric Masip al diari ARA. Una llotja amb la presència del president del Barça, Josep Maria Bartomeu, el president del Federació Espanyola d'Handbol, Francisco Blázquez, el vicepresident del club blaugrana, Jordi Cardoner, o els jugadors del club català, Piqué i Lampe, entre d'altres, han presenciat un dels partits més espectaculars de l'handbol mundial d'aquesta temporada.

A l'inici de la segona part del partit, Karabatic s'ha encarregat de mantenir la dinàmica del primer temps amb un altre extraordinari gol des dels nou metres. El Barça ha sortit amb el francès, Gurbindo i Sarmiento a la primera línia, i amb Rutenka a l'extrem esquerre, amb l'objectiu de jugar amb dos pivots i aconseguir obrir espais en la defensa rival. Víctor Tomàs, per mitjà d'un gol de penal, ha aconseguit situar el Barça cinc gols per sobre del alemanys per primera vegada en un partit que s'ha anat escalfant a mesura que han passat els minuts.

Les errades, fruit dels nervis de tots dos equips i l'altíssim nivell de totes dues porteries, han fet que el Barça no acabés de trencar el matx. Karabatic, immens durant els 60 minuts, ha situat el 19-15 al 10 de la segona meitat. El Rhein-Neckar Löwen, que ha jugat amb no més de nou jugadors, ha començat a mostrar símptomes de cansament, que es traduïa en un parcial 2-0 favorable als Pascual que els ha situat, una vegada més, 5 gols per sobre del seu rival.

Sterbik, amb tres aturades en una mateixa jugada, i un inspirat Karabatic, han fet embogir als seguidors del Barça. En aquell moment, Pascual, aprofitant una superioritat, ha canviat la defensa del seu equip. Del rocós 6-0, els catalans han passat a un 5-1 profund, amb Ariño com a home més avançat. Al minut 15, per primer cop al partit, el Barça s'ha situat 6 gols per sobre dels 'lleons' a l'electrònic. Gensheimer, però, després d'una finta de braç que ha deixat clavat al seu defensor, i Gorbok, han protagonitzat una tímida reacció del conjunt visitant, que posava el 22-18 al 17 de partit.

En els següents minuts, tots dos equips han centrat els seus esforços en el joc ofensiu, deixant oblidats uns sistemes defensius que han començat a fer aigües. Tant Barça com Rhein-Neckar han trobat situacions fàcils de llançament. La primera línia alemanya, amb Schmid i Gorbok com a protagonistes, han aconseguit calmar el partit i situar el 24-21 al minut 20 del segon temps. En els següents instants, els locals han trencat el partit de la mà d'un gran Entrerríos i de Lazarov.

El Barça no ha baixat els braços en cap moment. Fruit d'aquesta confiança que tant afició i equip han tingut al llarg dels 60 minuts de joc, Víctor Tomàs, agafat per dos rivals, ha posat el 28-21 al minut 25 de la segona meitat. Amb aquest resultat, els blaugranes viatjaven a Colònia, lluitant un any més per la màxima competició europea. El Rhein-Neckar completament fos, no ha sabut reaccionar, i s'ha vist completament superat pel conjunt blaugrana, que ha disputat els darrers minuts de partit a un nivell de joc estratosfèric. Tomàs, que ha fet un partit brillant, i Lazarov novament, han fet un parcial 2-0 pels blaugranes, posant el 30-22 a falta de dos minuts per acabar el partit.

Tot i semblar que la remuntada era una realitat, Groetzki –que ha acabat el matx amb 7 dianes–, ha aconseguit un gol que ha posat emoció i tensió als instant finals del matx –31-24 al marcador–. Xavi Pascual, amb 18 segons per organitzar una darrera jugada d'atac, ha demanat temps mort, per mirar de superar, per darrer cop, la porteria de Landin i confirmar, d'aquesta forma, la seva presència a Colònia. Víctor Tomàs, però, s'ha trobat amb el danès, que ha donat l'oportunitat al Rhein-Neckar de poder intentar un gol a la desesperada –amb tres segons de joc–, que classifiqués als 'lleons'. Finalment el marcador no s'ha tornat a moure, i el Barça s'ha classificat, de manera brillant, per una Final Four en la que parteix com a clar favorit.