LLIGA DE CAMPIONS
Esports 18/04/2012

Barça-Chelsea: el clàssic europeu del segle XXI

Martí Molina
2 min
Di Matteo, l'actual entrenador del Chelsea, intenta aturar el blaugrana Figo al Camp Nou.

El Barça i el Chelsea s'han vist les cares fins a tretze vegades abans d'avui en competicions europees. I després d'aquesta eliminatòria de semifinals de la Champions, seran quinze vegades -els anglesos empataran amb el Milan com el rival contra qui més vegades ha jugat el Barça a Europa, també quinze cops-. Però el més curiós del cas és que d'aquests tretze partits disputats fins ara, deu han tingut lloc des del 2000, cosa que converteix els duels entre els blaugranes i els blues en el clàssic europeu del segle XXI. Abans, s'havien trobat tres vegades, a la Copa de Fires de la temporada 1965-66.

El primer d'aquest seguit de partits entre el Chelsea i el Barça es remunta a la temporada 1999-2000, en uns vuitens de final de la Lliga de Campions que va caure del costat blaugrana (3-1 a Stamford Bridge i 5-1 a la tornada, després d'una pròrroga). Des de llavors, gairebé tot ha canviat als dos equips, començant pel president i continuant pel model de club -tant a nivell econòmic com esportiu-. També s'han renovat les plantilles, i només a l'equip català hi queden supervivents: els capitans, Xavi i Puyol. A més, els tècnics actuals (Guardiola i Di Matteo) jugaven en aquelles plantilles.

"Els duels contra el Barça sempre han estat espectaculars i s'han resolt per petits detalls. Tots dos clubs tenen una història bonica entre ells", deia Petr Cech just després de classificar-se per a les semifinals. El porter titular del Chelsea encara recorda la semifinal de la Champions de la temporada 2008-09, quan el gol d'Iniesta al descompte els va deixar fora de la final.

Malgrat això, "no tot són mals records". "De vegades hem jugat contra el Barça i els hem guanyat", explicava Drogba, un dels més veterans del conjunt de l'oest de Londres. Un exemple és la temporada 2004-05 (en una ronda que va deixar per al record el golàs estèril de Ronaldinho a Stamford Bridge, en què va picar la pilota amb la puntera des de la frontal). O dos anys després, a la fase de grups, quan un gol de Drogba al minut 90, al Camp Nou, empatava el partit i situava els blues com a primers classificats del grup.

Però molts partits també han estat marcats per la presència de Mourinho a la banqueta. El 2005 va acusar Anders Frisk de reunir-se amb l'entrenador del Barça (aleshores Frank Rijkaard) al descans -el col·legiat va abandonar l'arbitratge després d'aquella eliminatòria-. I un any després, va acusar Messi de fer "teatre del bo" després de rebre una falta de Del Horno.

stats